Ανοίγει κύκλος επιδοτήσεων της ΔΕΗ ΑΕ και του ΑΔΜΗΕ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη διαχείριση υπηρεσιών γενικού δημοσίου συμφέροντος με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα καταργείται το ειδικό τέλος λιγνίτη και μειώνει τις χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία.
Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και των ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL, το οποίο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
Η ρύθμιση του νομοσχέδιου του ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ (Άρθρο 16) «τροποποίηση του άρθρου 82 του νόμου 3057/2002 (Α 239) συγκεκριμένα αναφέρει ότι « η παράγραφος 13 το άρθρο 82 του νόμου 3057/2002 αντικαθίσταται ως εξής : « Στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ μπορεί να καταβάλλονται επιχορηγήσεις από Εθνικούς ή Κοινοτικούς Πόρους για τη διαχείριση υπηρεσιών γενικού δημοσίου συμφέροντος μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας και μνημονεύονται ειδικά οι λόγοι γενικού δημοσίου συμφέροντος, που δικαιολογούν την καταβολή των σχετικών ποσών».
Στο νομοσχέδιο, πέραν της σύμβασης, περιλαμβάνεται και σειρά ρυθμίσεων που έχουν προαναγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη που επιβαρύνει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, δηλαδή τη ΔΕΗ. Μέσω αυτής της ρύθμισης η ΔΕΗ εκτιμάται ότι ωφεληθεί κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, καταργείται η χρέωση προμηθευτή από την 1η Ιανουαρίου (ΠΧΕΦΕΛ). Η κατάργηση αυτή θα συμβάλει επίσης στη ρευστότητα της ΔΕΗ, η οποία εκτιμάται ότι το 2018 επιβαρύνθηκε με 220 εκατ ευρώ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη, ότι από 1η Ιανουαρίου 2019, τίθεται σε εφαρμογή το νέο σχήμα χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ (χρέωση υπέρ των ΑΠΕ) το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία.
Ακόμη, μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ειδικών δράσεων στήριξης της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο για τις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης που πλήττονται.
Τέλος, συστήνονται ειδικές επιτροπές για τον προσδιορισμό και επιμερισμό του ειδικού τέλους 1% που πληρώνεται από τους παραγωγούς ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές των οικείων δήμων.
Σχετικά Άρθρα
- ΑΔΜΗΕ για οφειλές από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας
- ΑΔΜΗΕ: νέο ρεκόρ ΑΠΕ με υπερκάλυψη της ζήτησης κατά 140%
- ΡΑΕ: παραπομπή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
- ΑΔΜΗΕ: Επιτάχυνση των ενεργειακών επενδύσεων παρά την κρίση
- ΥΠΕΝ: σταδιακά φθηνότερο ρεύμα, μέσω μείωσης ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ
- ΑΔΜΗΕ: κίνδυνος καθυστέρησης έργων μεταφοράς ενέργειας