ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Την παραπομπή του φακέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ... ΡΑΕ: παραπομπή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Την παραπομπή του φακέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας άφησε, επιπλέον, αιχμές για τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Είμαστε σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουμε κοινοποιήσει το σύνολο στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή, την περασμένη Παρασκευή», ανέφερε, θυμίζοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Σε σχέση δε με την νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της, αν και η πρόταση της ΡΑΕ όπως είπε ήταν διαφορετική (συγκεκριμένα, να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή).

Παράλληλα η ΡΑΕ προχωρά στη δημιουργία βάσης δεδομένων για τη λιανική αγορά ρεύματος στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά οι χρεώσεις (βασικές χρεώσεις και ρήτρες όσο υπάρχουν, επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, πάγια, εγγυήσεις, εκπτώσεις, περίοδος καταμέτρησης, όγκος κατανάλωσης, ακόμη και τα δημοτικά τέλη) αναλυτικά για κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.

Ο κ. Δαγούμας άσκησε έντονη κριτική τόσο προς το υπουργείο όσο και προς τους Διαχειριστές αναφέροντας τα εξής:

-Για το ΥΠΕΝ: «Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. Ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης», είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ. Εξέφρασε επίσης  τη διαφωνία του με την τροπολογία με την οποία καταργείται η πιστοποίηση που έχει παράσχει η ΡΑΕ στους διαχειριστές των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τόνισε ότι θα στείλει τον φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαφώνησε επίσης με την ρύθμιση που επιβάλλει την επανυποβολή του συνόλου των φακέλων για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας η οποία όπως υποστήριξε λειτουργεί υπέρ μελετητών, συμβούλων και ακαδημαϊκών που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Τόνισε πάντως ότι η μείωση στην χονδρεμπορική τιμή και η φορολόγηση των υπερκερδών είναι στη σωστή κατεύθυνση.

-Για τον ΑΔΜΗΕ: ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα του Διαχειριστή για αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου. Αιτιολόγησε την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκε η απόδοση των κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ για το 2022 στο 6,1 % (έναντι 7.5 % που ήταν η αρχική πρόταση του ΑΔΜΗΕ και 5,57 % το 2021) με το σκεπτικό ότι έχει μειωθεί το κόστος λόγω της μείωσης της φορολογίας, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθεί στο μέλλον το κόστος δανεισμού να υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω. «Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις, αλλά δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα. Ο ΑΔΜΗΕ θα πάρει 6,1 % και θα πει ευχαριστώ. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να το πει» ήταν οι δηλώσεις του κ.Δαγούμα.

-Για τον ΔΕΔΔΗΕ: «Ζητούμε συνεργασία για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των καταναλωτών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αν δεν θέλουν, θα το επιβάλλουμε. Ο καταναλωτής πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια», ανέφερε ο κ. Δαγούμας. Ανήγγειλε επίσης ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ συνολικά για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. “Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, δεν απαντούν στα παράπονα των καταναλωτών που υποβάλλονται στη ΡΑΕ και λάβαμε την θρασύτατη απάντηση ότι έχουν δικό τους εργαλείο παραπόνων”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Συνολικά ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι τόσο οι Διαχειριστές δικτύων όσο και οι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλουν και εγγυημένες και υψηλές αποδόσεις. «Υπάρχει μια υπερβολή, δεν είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα», είπε. «Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτάσσει σαφείς ρόλους για τους Διαχειριστές και το Ρυθμιστή. Οι Διαχειριστές έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οφείλουν να υλοποιούν το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να παρέχουν (και να βελτιώνουν) τις υπηρεσίες τους». 

Σε σχέση τέλος με την ασφάλεια εφοδιασμού ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα δεν θα μπορεί ικανοποιεί συνδυαστικά και την εσωτερική ζήτηση και την ζήτηση από γειτονικές χώρες που είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση και προσβλέπουν στην υποστήριξη από τη χώρα μας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας