Μεταξύ των κλάδων όπου επικρατεί αισιοδοξία είναι… παραδόξως και ο τομέας της Ακίνητης Περιουσίας. Προφανώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες υπαρχόντων ακινήτων που θα βγουν στην αγορά από τις τράπεζες ή τους ιδιοκτήτες τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα:
Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένονται σε δύο τομείς, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +11% -στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής.
Παράλληλα, επιφυλακτικά αισιόδοξες Προοπτικές της τάξης του +9% καταγράφονται στον τομέα της Γεωργίας και στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ οι Προοπτικές στο τομέα Δημόσιο και Κοινωνικές Υπηρεσίες ανέρχονται σε +8%. Παράλληλα, οι πιο αδύναμες Προοπτικές, της τάξης του +1%, καταγράφονται από τους εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση.
Σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο του 2017, οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας καταγράφουν τη σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Ωστόσο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις τομείς, μεταξύ των οποίων η Βιομηχανία/Παραγωγή και οι Μεταφορές & Επικοινωνίες, όπου οι εργοδότες καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων.
Οι εργοδότες σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναφέρουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 17 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον τομέα των Κατασκευών. Οι Προοπτικές ενισχύονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση και στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής και του Τουρισμού. Οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Γεωργίας, και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.
Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Τις ισχυρότερες αγορές εργασίας προβλέπουν οι εργοδότες των Μεγάλου και Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, οι οποίοι καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +26% και +20% αντίστοιχα.
Οι εργοδότες των Μικρών επιχειρήσεων αναμένουν κάποια δραστηριότητα προσλήψεων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +8%, ενώ οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις προβλέπουν αβεβαιότητα στο κλίμα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του -2%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες στις Μεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντική βελτίωση 12 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τους εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, οι προοπτικές παραμένουν σχετικά σταθερές για τους εργοδότες στις Πολύ Μικρές και τις Μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι εργοδότες στις Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις επίσης καταγράφουν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2016, ενώ οι προοπτικές για τους εργοδότες των Μικρών επιχειρήσεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Στο μεταξύ, οι εργοδότες στις Μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν σχετικά σταθερές προοπτικές προσλήψεων.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΣΤΑΤ: 22.607 εγγραφές νέων επιχειρήσεων το γ΄τρίμηνο 2022
- e-ΕΦΚΑ: ποιοι διορίζονται στην εταιρία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας
- Αγροδιατροφή: πως θα μοιραστούν 2,3 δις από ΕΣΠA-Ταμείο Ανάκαμψης
- ΕΥ: η Ελλάδα στη 2η θέση του δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ
- ΕΝΦΙΑ διαφορετικών ταχυτήτων-κερδισμένοι και χαμένοι
- ΕΝΦΙΑ:καταφθάνει ο λογαριασμός-ποιοι θα δουν αλλαγές