ecopress
Με σημείο αναφοράς την υπ΄αριθ. 2/4392/0004/8-3-2018 απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, με τη ν οποία συστάθηκε δεκαμελής επιτροπή με έργο «Τον... Ερώτηση στη Βουλή για το δικαίωμα εξαγοράς καταπατημένης περιουσίας του Δημοσίου

Με σημείο αναφοράς την υπ΄αριθ. 2/4392/0004/8-3-2018 απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, με τη ν οποία συστάθηκε δεκαμελής επιτροπή με έργο «Τον προσδιορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» ανοίγει θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το δικαίωμα της εξαγοράς καταπατημένης περιουσίας του Δημοσίου από τους καταπατητές της, θέτει με ερώτηση που κατέθεσε  στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού  Γιώργος Αμυράς προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι πρόκειται για πλέον των 25.000 ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου τα οποία έχουν καταπατηθεί και καταληφθεί από ιδιώτες καταδεικνύοντας την απουσία κρατικής προστασίας και ελέγχου.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά ενημέρωση για τις προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες που προέβη η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του Δημοσίου, αλλά και για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες σχεδιάζει τη διαδικασία εξαγοράς τους ώστε να μην προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα των λοιπών πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Δικαίωμα εξαγοράς από τους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου, σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση

Με την υπ΄αριθ. 2/4392/0004/8-3-2018 απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, συστάθηκε δεκαμελής επιτροπή με έργο «Τον προσδιορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον». Ουσιαστικά με την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινάει να  επεξεργάζεται σχέδιο απόδοσης των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου στους καταπατητές τους.

Επισημαίνεται ότι μερικώς ή εξολοκλήρου καταπατημένα εκτιμάται ότι είναι 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου στην Αττική, 7 στα 10 στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και 6 στα 10 στα νησιά του Αιγαίου. Το 47% από τα καταπατημένα είναι αστικά ακίνητα και 64% αγροτικές εκτάσεις. Πολλά από τα ακίνητα αυτά έχουν αλλάξει χέρια με συμβόλαια. Αρκετά από τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια έχουν οικοδομηθεί κι ενταχθεί σε σχέδια πόλης. Στην Αττική, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει καταγράψει ως δημόσια περιουσία πάνω από 6.000 ακίνητα.

Εκείνοι που έχουν καταπατήσει τη δημόσια περιουσία εμφανίζονται στα δικαστήρια και στην εφορία ως νόμιμοι ιδιοκτήτες, παρουσιάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας τους οποίους έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, ή δικαιοπάροχοί τους, ή απώτατοι καταπατητές μετά το 1884. Η επικρατούσα κατάσταση καταδεικνύει την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να προασπίσει τα συμφέροντα του.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των δημοσίων κτημάτων, τα μέτρα που προβλέπονται για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας είναι κατ’ αρχάς προληπτικά, δηλαδή περιφράξεις, αυτοψίες, τοποθέτηση πινακίδων κ.λπ., ενώ για τους παραβάτες ακολουθούν κατασταλτικά μέτρα όπως πρωτόκολλα αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθώς και μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 σε θέση αντιπολίτευσης η σημερινή κυβέρνηση, στηλίτευε την αδυναμία του υπάρχοντος κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού και ζητούσε την ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να λειτουργήσει ικανοποιητικά τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και να μην καταληφθεί από ιδιώτες. Σήμερα ως κυβέρνηση και λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, εμφανίζονται ρυθμίσεις προς όφελος των αυθαίρετων καταπατητών με το επιχείρημα της είσπραξης κρατικών εσόδων και της δήθεν επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Ποιες είναι οι ενέργειες, στις οποίες η κυβέρνηση προέβη τα τελευταία τρία χρόνια  για την ενίσχυση και αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού για την προστασία της δημόσιας περιουσίας;
  1. Πόσα πρωτόκολλα αυθαίρετης χρήσης έχουν εκδοθεί τα τελευταία τρία χρόνια και πόσα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής έχουν εκτελεστεί; Πόσες μηνυτήριες αναφορές έχουν αποσταλεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε αυθαίρετους καταπατητές; 
  1. Στην περίπτωση που εισαχθούν ρυθμίσεις για την εξαγορά των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων από τους καταπατητές υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η διαδικασία εξαγοράς; Και ποιο είναι το ύψος των κρατικών εσόδων που προβλέπεται να εισπραχθούν από μια τέτοια διαδικασία;
  1. Πώς εξασφαλίζεται ότι δεν θίγεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα  νομιμοποιώντας την αυθαίρετη καταπάτηση με το επιχείρημα της είσπραξης κρατικών εσόδων και της δήθεν επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος το οποίο κατ’ ουσία είναι η αδυναμία του ίδιου του κράτους να προστατέψει την δημόσια περιουσία του  έναντι της αυθαιρεσίας συγκεκριμένων ιδιωτών;

Ο ερωτών βουλευτής  Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας