ecopress
Συγκεκριμένα κριτήρια και πολλές εξαιρέσεις θα προβλέπει η νομοθετική διευθέτηση, μέσω της οποίας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών ως αρμόδιο για τη δημόσια περιουσία, να... Καταπατημένα: ποιοι και πως θα μπορούν να εξαγοράσουν εκτάσεις

Συγκεκριμένα κριτήρια και πολλές εξαιρέσεις θα προβλέπει η νομοθετική διευθέτηση, μέσω της οποίας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών ως αρμόδιο για τη δημόσια περιουσία, να δοθούν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας με οικονομικό αντάλλαγμα σε ιδιώτες για περίπου 90 χιλιάδες καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ήδη γνωστές πληροφορίες, οι οποίες επαναβεβαιώνονται από το υπουργείο Οικονομικών και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το Φθινόπωρο θα κατέβει προς ψήφιση στη Βουλή,  η  δυνατότητα εξαγοράς των καταπατημένων δημοσίων ακινήτων. Το γεγονός ότι δεν θα επωφεληθούν άπαντες οι καταπατήσαντες δημόσιες εκτάσεις, έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της σχετικής ρύθμισης.

Αντικειμενικά κριτήρια

Θα υπάρξουν «προϋποθέσεις, με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, μέσα από μια ταχεία και αυτοματοποιημένη διαδικασία, με δικλίδες, όμως, ασφαλείας ώστε να εξαιρούνται ακίνητα που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση κρατικών αναγκών ή παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για το ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη, ότι προκειμένου κάποιος να διεκδικήσει αξίωση αγοράς καταπατημένης έκτασης θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πρώτη ή ακόμη για επαγγελματική εγκατάσταση. Εφόσον ισχύσουν αυτά τα δύο κριτήρια, ένας ικανός αριθμός πολιτών δεν θα μπορέσει να εγείρει σχετική αξίωση. Ωστόσο, όπως σημειώνεται ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως εάν στην τελική μορφή του νομοσχεδίου θα ισχύουν αυτές και μόνο οι προϋποθέσεις όσον αφορά τη χρήση, αποκλείοντας δηλαδή εξοχικές κατοικίες κτλ.

Εξαιρέσεις

Σε κάθε περίπτωση έχει γίνει σαφές από την πρώτη στιγμή, ότι δεν θα είναι δυνατή η εξαγορά από τους ενδιαφερόμενους, εφόσον τα καταπατημένα ακίνητα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλλουν ρυμοτομία, ή και στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Εκτός μένουν επίσης οι εκτάσεις που βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας. Και βεβαίως δεν είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι  σε λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας υγείας, άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης.

Σύνολο προϋποθέσεων

Σε κάθε περίπτωση στις προϋποθέσεις που θα νομιμοποιήσουν αξιώσεις από πλευράς των πολιτών, δικαίωμα εξαγοράς  καταπατημένων εκτάσεων θα  έχουν, όσοι έχουν παράνομα στην κατοχή τους ακίνητα του δημοσίου, περισσότερο από 40 χρόνια.

Το τίμημα

Το τίμημα θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου. Επί του τιμήματος πιθανότατα  θα λαμβάνονται υπόψιν και κοινωνικά κριτήρια, (χαμηλά, εισοδήματα, πολύτεκνοι ΑμΕΑ)

Επιτροπή για τα καταπατημένα

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής  στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα των εγγράφων. Για τις περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί δικαστικά προσφυγή θα συνεκτιμηθούν όλα τα έγγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας