ΕΣΠΑ: λύση απελευθέρωσης των επιχειρήσεων από τις εγγυητικές των τραπεζών
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΧρήμα 22 Ιουνίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Έρχεται νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για να δώσει ώθηση στο ΕΣΠΑ, απελευθερώνοντας τους επιχειρηματίες από τις εγγυητικές των Τραπεζών και το βάρος της προχρηματοδότησης των έργων.
Παράκαμψη των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δικαιούχους του ΕΣΠΑ, που εμμέσως αλλά σαφώς βάζουν φραγμό στον οποιοδήποτε προγραμματισμό ανάπτυξής τους, αλλά και στα επενδυτικά τους σχέδια ανακοινώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Παράλληλα ανακοινώνει σταθερό προσανατολισμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου σε έργα και δράσεις , που αφορούν το πράσινο επιχειρείν, την κυκλική οικονομία, την αστική ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης και μπόνους μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων των νεοφυών επιχειρήσεων και επιμήκυνση της επιδότησης επιχειρηματικών δανείων.
-«Με το νέο εργαλείο που ήδη σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μου, μαζί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δημιουργούμε ένα Ταμείο με στόχο τη διευκόλυνση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, ώστε να ξεπεραστεί αυτό το καθοριστικό εμπόδιο στη χορήγησή τους, να επέλθει τόνωση της επιχειρηματικότητας, αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση των νέων επιχειρηματικών σχεδίων» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης μέσω του Αθηναϊκού –Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανακοινώνοντας παράλληλα δύο μηνών επιμήκυνση του χρηματοδοτικού εργαλείου, που αφορά την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων (παρατείνεται από 3 σε 5 μήνες).
Χωρίς εγγυητικές επιστολές ο προκαταβολές των δικαιούχων ΕΣΠΑ
Χωρίς εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες θα μπορούν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι προγραμμάτων ΕΣΠΑ τις προκαταβολές της επιδότησης τους, γεγονός που αποτελούσε πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου κυρίως ης μικρομεσαίας δυναμικής.
Μ΄αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι απαιτήσεις ρευστότητας των δικαιούχων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, καθώς δεν απαιτείται από τους ίδιους να τα προχρηματοδοτήσουν .
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, γίνονται διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, ούτως ώστε το μέτρο να τρέξει με τη νέα Προγραμματική Περίοδο:
-«Με το νέο εργαλείο που ήδη σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μου, μαζί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δημιουργούμε ένα Ταμείο με στόχο τη διευκόλυνση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, ώστε να ξεπεραστεί αυτό το καθοριστικό εμπόδιο στη χορήγησή τους, να επέλθει τόνωση της επιχειρηματικότητας, αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση των νέων επιχειρηματικών σχεδίων», τόνισε.
Για το ίδιο θέμα ανέφερε, ότι πρόκειται για «Μια χρόνια προβληματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έγκειται στη δυσκολία να λάβουν εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσουν ένα εγκεκριμένο έργο με επιδότηση ΕΣΠΑ. Συνεπώς, οι δικαιούχοι αδυνατούν πολλές φορές να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή προκειμένου να εισπράξουν την προκαταβολή της επιδότησης, με αποτέλεσμα να μην υλοποιούν τα επενδυτικά τους σχέδια».
Για το ίδιο θέμα, εξήγησε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά από τα επιδοτούμενα σχέδια αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, «αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας».
Ο νέος προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ
Στου πέντε βασικούς στόχους πολιτικής του νέου ΕΣΠΑ, συγκαταλέγονται οι μεταφορές και τα ευρυζωνικά δίκτυα, η απασχόληση, η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία, καθώς και οι ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις και η αστική ανάπτυξη: «Το σχέδιο μας για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εστιάζει σε έργα και δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία, και με κύριο παρονομαστή τη διαφάνεια, την ενεργοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας και τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ανταγωνιστική οικονομία και ψηφιακή μετάβαση, μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ελλάδα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας και του μεγάλου στοιχήματος μετατροπής της κλιματικής αλλαγής σε ευκαιρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακίρης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, «η απορρόφησή του ΕΣΠΑ σήμερα ξεπερνάει το 33%, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ επιπλέον στην πραγματική οικονομία και είναι αυξημένο, από τη μέρα που το παραλάβαμε, κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και οι επιπλέον στοχευμένες δράσεις μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Παράταση στην επιδότηση επιχειρηματικών δανείων
Ανακοινώθηκε επίσης η επιμήκυνση του πρώτου προγράμματος που ενεργοποιήθηκε με την έναρξη της πανδημίας, που αφορά στην τρίμηνη κάλυψη των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Όπως δήλωσε, «παρατείνεται για ακόμη δύο μήνες και παραμένει ανοιχτό και για νέες υποβολές, το οποίο σημαίνει πως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το έμμεσο κεφάλαιο κίνησης και για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου».
Ενίσχυση νεοφυούς επιχειρηματικότητα
Μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας έρχεται και ένα ακόμη νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις: «θα είναι ένα χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing), δηλαδή ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, από το οποίο εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περισσότερες από 1.200 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις.Μείζονος σημασίας, επίσης, είναι τα προγράμματα ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών, τα όποια σχεδιάζονται και αυτά από εμάς σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», υπογράμμισε.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΣΠΑ: προτεραιοποιούνται επενδύσεις στο τουριστικό οικοσύστημα
- «Ανταγωνιστικότητα»: εγκρίθηκε το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ
- Ταμείο ανάκαμψης: 27,8 εκ. ευρώ για έρευνα-καινοτομία
- Νέο ΕΣΠΑ: πότε θα ενεργοποιηθούν οι πρώτες προσκλήσεις
- Δάνεια έως και 400.000 από το νέο ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας
- Νέο ΕΣΠΑ: πότε θα βγουν οι πρώτες δράσεις για τις ΜμΕ