ecopress
Ολοκληρώθηκαν τα έργα και είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες η μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (ΜΕΑ) του νομού Ηλείας, ανακοίνωσε η... Ετοιμάζονται κορδέλες στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Ηλείας

Ολοκληρώθηκαν τα έργα και είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες η μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (ΜΕΑ) του νομού Ηλείας, ανακοίνωσε η Διονυσία Αυγερινοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Ηλείας, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, στις εγκαταστάσεις της νέας ΜΕΑ στη θέση Τριανταφυλλιά του Δήμου Ήλιδας.

Η υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Ηλείας συνοδεύεται από καθυστερήσεις και προβλήματα άνω της δεκαετίας ενώ η αναθεωρημένη σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του υπογράφηκε το 2019. Συγκεκριμένα η  σύμβαση για το έργο υπεγράφη στις 12 Μαρτίου του 2019 ύστερα από μία σειρά σημαντικών καθυστερήσεων, καθώς οι προσωρινοί ανάδοχοι (ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ), οι οποίοι και υπέγραψαν εν συνεχεία, είχαν οριστεί ως προσωρινοί μειοδότες από το 2014. Μία σημαντική «αναταραχή» με την οποία ήρθε αντιμέτωπο το έργο, ήταν η αποχώρηση της ΑΑΓΗΣ από τη σχετική κοινοπραξία περί τον Απρίλιο του 2019 (ένα μήνα, δηλαδή, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης), η οποία και παραχώρησε ισόποσα το ποσοστό συμμετοχής της στις ΑΒΑΞ και Μεσόγειος.

Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τον/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος ήδη λειτουργεί με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ. Η ΜΕΑ Ηλείας κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη με καταβολή 15 εκατ. ευρώ.

Μέσω του σημαντικού αυτού έργου επιδιώκεται να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης και της διάθεσης των απορριμμάτων του Νομού, το οποίο βασανίζει την περιοχή εδώ και 20 χρόνια.

Πράσινη υποδομή

Η  Δ. Αυγερινοπούλου για τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά και την επίσκεψη του Αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάση σε δήλωση της αναφέρει ότι: «Καλωσορίζουμε σήμερα στο Νομό μας, τον Αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης, κ. Νίκο Παπαθανάση, με τον οποίο επισκεφθήκαμε τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιάτου Δήμου Ήλιδας. Το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, που αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγες εβδομάδες, δίνει ολιστική λύση στην αποτελεσματική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Ν. Ηλείας και ανήκει στα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ για την ενέργεια, τις υποδομές και το περιβάλλον. Αποτελεί τμήμα του δικτύου των σημαντικών πράσινων υποδομών που προγραμμάτισε και ολοκληρώνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του πολίτη.

Μαζί με τον κ. Υπουργό ξεναγηθήκαμε στους χώρους του εργοστασίου της Τριανταφυλλιάς και μας παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του, από τη στιγμή της συλλογής των αποβλήτων έως και την παραγωγή των ανακυκλώσιμων υλικών, την κομποστοποίηση, αλλά και την παραγωγή ενάργειας. Πρόκειται για μια μονάδα που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ιεράρχηση της διαδικασίας διαχείρισης των αποβλήτων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Προωθεί περαιτέρω τους στόχους της κυκλικής οικονομία και συμβάλλει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακος. Θα παράγει, πέρα των προϊόντων κομποστοποίησης, ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, χαρτί και μέταλλο), τα οποία επανεισάγονται στην αλυσίδα της παραγωγής και δημιουργούν δευτερογενή προϊόντα, σεβόμενοι τους φυσικούς μας πόρους. Η παραγωγή ενέργειας από το βιοαέριο θα συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και τη μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας