EU-MED9: η Μεσόγειος κέντρο πράσινης ενέργειας
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 20 Μαΐου 2023 Αργύρης
Οι στόχοι της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ρόλος της Μεσογείου ως κέντρου πράσινης ενέργειας συζητήθηκαν στην πρώτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της EU-MED9, που διεξήχθη στη Βαλέτα της Μάλτας, στην οποία συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Κατά την άφιξή της η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ τόνισε ότι «η αξιοποίηση του δυναμικού της Μεσογείου στον τομέα των ΑΠΕ απαιτεί ισχυρή χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, αυξημένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την υλοποίηση περιφερειακών – διασυνοριακών διασυνδέσεων και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ε.Ε., ώστε να μπορεί η ανανεώσιμη ενέργεια να μεταφερθεί από Νότο προς Βορρά και να ενσωματωθεί στο σύστημα το αυξημένο δυναμικό ΑΠΕ».
Η κα Σδούκου επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα του δικτύου υπογραμμίζοντας, ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει σχετικό non-paper στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας προκειμένου να εκκινήσει η σχετική συζήτηση. Εστιάζει στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και στη δημιουργία ενός “Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδότησης των Δικτύων”, ο οποίος θα συγκεντρώνει όλα τα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης και τα διάσπαρτα κονδύλια και θα συμπληρώνεται από πρόσθετους πόρους.
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών επεσήμανε ακόμη τη σημασία της Βόρειας Αφρικής ως ενός από τους σημαντικότερους παραγωγούς πράσινης ενέργειας παγκοσμίως, αξιοποιώντας τις τεράστιες εκτάσεις ακατοίκητης γης, την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και την υπεράκτια αιολική της ικανότητα υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα διασυνδέσεων, όπως η σχεδιαζόμενη μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας, που θα αξιοποιηθεί εν μέρει και για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Επιπρόσθετα, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στην εν εξελίξει μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία και παρεμβάσεις όπως η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και αποθήκευση, η στήριξη και η διευκόλυνση της σύναψης μακροπρόθεσμων συμβάσεων όπως τα PPAs και τα CfDs. Ένα τέτοιο μοντέλο αγοράς θεωρείται ιδανικό για τη σταθερότητα των τιμών καταναλωτή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.
Τέλος, οι συμμετέχουσες χώρες στην EU-MED9 συμφώνησαν στη δημιουργία μίας πλατφόρμας διαλόγου (Green Energy Corridor Hub) σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για τον συντονισμό των πολιτικών τους στους τομείς των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των υπεράκτιων αιολικών, των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες σχετικής χρηματοδότησης κι επίσπευσης των αδειοδοτικών διαδικασιών.
Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Ενέργειας της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών στην Ιταλία.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια
- ΕΑΓΜΕ: χρηματοδότηση για έρευνες στις κρίσιμες πρώτες ύλες
- ΕΑΓΜΕ: προτείνει χώρους για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού
- Νέο ράλι τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία
- ΥΠΕΝ: έκτακτη σύγκληση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων
- ΥΠΕΝ: αυξημένες επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας στο νέο Εξοικονομώ