ecopress
Στις αυξημένες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών στην Ελλάδα, μέσω των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε  στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο... ΥΠΕΝ: με γεμάτες μπαταρίες στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας

Στις αυξημένες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών στην Ελλάδα, μέσω των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε  στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο έλληνας υπουργός, στον απόηχο της επιτυχίας του πρώτου διαγωνισμού για  επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, που έγινε στη χώρα μας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συνέδεσε την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που διαθέτει η Ελλάδα με την αποθήκευση ενέργειας και αναφέρθηκε στις αυξημένες επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία σημαντικών νέων καινοτόμων εργοστασίων κατασκευής μπαταριών.

Ο υπουργός ΠΕΝ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις του, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Ιουλίου, στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου πήρε μέρος, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη.

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ

Σημειώνεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός για λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 400 MW συγκέντρωσε υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας που έληξε η προθεσμία υποβλήθηκαν  95 προσφορές που αντιστοιχούν σε σωρευτική ισχύ κοντά στα 3,5 GW, δηλαδή υπερπολλαπλάσια από αυτή που δημοπρατήθηκε.

Υπήρχε στους όρους  του διαγωνισμού απαίτηση για κατάθεση εγγυητικής επιστολής που όπως φαίνεται λειτούργησε ως «κόφτης», περιορίζοντας τη «δεξαμενή» των έργων που έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό, σε σχέση με τους δυνητικούς υποψήφιους που είχαν ολοκληρώσει το πρώτο βήμα της αδειοδότησης και μπορούσαν να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι στο σχετικό μητρώο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) είναι εγγεγραμμένα 524 υποψήφια έργα, με συνολική ισχύ που αγγίζει τα 27 GW.

Η λύση των ΑΠΕ

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν η συμβολή του ενεργειακού τομέα στους στόχους της COP28, οι προσδοκίες από αυτήν, καθώς και ζητήματα, όπως η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, η ενδυνάμωση των αλυσίδων αξίας κρίσιμων πρώτων υλών και η επίτευξη ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού ενεργειακού συστήματος.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν, πλέον, φθηνότερη λύση από τις συμβατικές πηγές ενέργειες, μήνυμα που πρέπει η ΕΕ να περάσει στις τρίτες χώρες, και μάλιστα όχι μόνο στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στους Υπουργούς Οικονομικών, εξηγώντας ότι συμφέρει και από οικονομικής απόψεως.

Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε, ότι πρόβλημα αποτελεί η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου των χωρών αυτών, οι οποίες δεν μπορούν λόγω του υψηλού πιστωτικού κινδύνου να προσελκύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Όπως ανέφερε: «Θα πρέπει να βρεθούν εργαλεία να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ σε αυτές τις χώρες, έτσι ώστε να υιοθετήσουν την πράσινη μετάβαση ως θεμελιώδη πολιτική για την οικονομική τους ανάπτυξη».

Εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών

Ο κ. Σκυλακάκης, δήλωσε προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλλει, με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της, σε αυτήν την προσπάθεια».

Σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, καθώς και batteryminerals (νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο).

Η εξόρυξη σπάνιων γαιών και κρισίμων-στρατηγικών μετάλλων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από το Σχέδιο REPowerEU, το οποίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμβάλλει και σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών.

Υπογράμμισε ότι η συνειδητοποίηση από την κοινή γνώμη της σημασίας της εξόρυξης σπάνιων γαιών στην πράσινη μετάβαση, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, όπως και η τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση στον τομέα της αποθήκευσης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας