EUFORES: αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ανάπτυξη των ΑΠΕ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 20 Οκτωβρίου 2021 Αργύρης
«Αν δεν αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση ούτε να απολαύσουμε την περιβαλλοντική οικολογική ισορροπία την οποία χρειαζόμαστε ως προϋπόθεση της ανθρώπινης υγείας…»
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, κατά το χαιρετισμό της, στο workshop για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Ελλάδα», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EUFORES) σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.
Στόχος του workshopήταν η συζήτηση επί της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης στη νέα εποχή, η ανάδειξη των χρηματοδοτικών ευκαιριών γι’ αυτή τη μετάβαση, αλλά και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στο διαδικτυακό συνέδριο μίλησαν ο κ. Jan Geiss Γενικός Γραμματέας EUFORES και Πρόεδρος του workshop, ο Hansvan Steen, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Συντονισμός της Δίκαιης και της Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δημήτριος Αθανασίου, Policy Officer Ενεργειακής Απόδοσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o Daniel Becker Διευθυντής Guidehouse, o Thomas Andre Διευθυντής του REN21,κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και Έλληνες εισηγητές από την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής, Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.
Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πρόσφατη σημαντική αύξηση των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών που έχει επέλθει πρόσφατα, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, δείχνει την άμεση και πρακτική ανάγκη για την απεξάρτηση από τους ορυκτούς πόρους, όχι μόνο για τους περιβαλλοντικούς, αλλά και για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους. Επισήμανε ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστεί στενά, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους της αύξησης της ουσιώδους συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα και εν τέλει να επιτύχουμε το στόχο που είναι οικονομία μηδενικών ρύπων».
Η κα Βουλευτής σκιαγράφησε το νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για την ενεργειακή μετάβαση και έκανε ειδική αναφορά στην νέα δέσμη νομοθετικών προτάσεων «Fit for 55», η οποία θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση και θα αγγίξει όλα τα τμήματα της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Σχολίασε ότι η νέα δέσμη θα μετασχηματίσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε συνδυασμό, βέβαια, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μιας και συστημικά πλέον δημιουργείται -στην πράξη και όχι στη θεωρία- ένα πιο συγκεκριμένο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.
Η κα Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι για να επιτύχουμε στην πράξη τους ενεργειακούς και κλιματικούς νόμους χρειάζεται να προβούμε σε ουσιαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις και σε σημαντικές καινοτομίες τόσο για τη μείωση της κατανάλωσης, όσο και για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τα νοικοκυριά, τα κτίρια, για τις μικρομεσαίες, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η κα Αυγερινοπούλου παρουσίασε τις σημαντικές φιλόδοξες εθνικές πολιτικές που έχει αναπτύξει η χώρα για την πλήρη απολιγνιτοποίηση, την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων, την ουσιώδη προώθηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συνέταξε και υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» που προσβλέπει στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα ψηφιοποιημένο και πράσινο μοντέλο ανάπτυξης. Αναφορά πραγματοποίησε και στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο της χώρας.
Σχετικά Άρθρα
- Βουλή: για 9η φορά, επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος
- Eurostat: ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας η ηλιακή
- Επιτροπή Περιβάλλοντος Βουλής: υποβολή αναφορών από πολίτες
- ΕΕ: συμφωνία για περισσότερες επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα
- 9th Our Ocean Conference: ορισμός υπευθύνου για τη διοργάνωση της Αθήνας
- Eurostat: η ηλιακή ενέργεια ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας