ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Με πακέτο 50 ολοκληρωμένων προτάσεων που αντιστοιχούν σε έργα ύψους 7 δις μπαίνει η Αυτοδιοίκηση Α’  βαθμού στο χορό των διεκδικήσεων... EE- Ταμείο Ανάκαμψης: νέο πακέτο έργων 7 δις ευρώ στους δήμους

Της Ντίνας Καράτζιου/

Με πακέτο 50 ολοκληρωμένων προτάσεων που αντιστοιχούν σε έργα ύψους 7 δις μπαίνει η Αυτοδιοίκηση Α’  βαθμού στο χορό των διεκδικήσεων χρηματοδότησης από τους πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.

Στις προτάσεις κυριαρχούν έργα διαχείρισης απορριμμάτων προηγμένης τεχνολογίας, αστικής κινητικότητας και ευφυών συστημάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ecopress,το πακέτο προτάσεων είναι ήδη έτοιμο και παραδόθηκε μόλις πριν από λίγες ώρες στο υπουργείο Εσωτερικών.  Για να κατευθυνθεί στη συνέχεια στην Εκτελεστική Επιτροπή και τις ομάδες εργασίες που έχουν συγκροτηθεί υπό την εποπτεία της, η οποία  είναι επιφορτισμένη με το έργο του σχεδιασμού και την κατάθεσης των τελικών προτάσεων της Ελλάδας στην Κομισιόν σε ότι αφορά τις δράσεις του ταμείου ανάκαμψης. Όπως αναφέρουν στελέχη της αυτοδιοίκησης , μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου, υπάρχει ένα παράθυρο έως τις 15 Σεπτεμβρίου για κάποιες τελικές  τροποποιήσεις και συμπληρώσεις».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress  το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε η ΚΕΔΕ προς την γενική κυβέρνηση αφορά σε παρεμβάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 7 δις.

Προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν πυρετώδεις διεργασίες στην ΚΕΔΕ και τους δήμους της χώρας, για την προετοιμασία του πακέτου των προτάσεων για τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα προταθούν στην κεντρική κυβέρνηση προκειμένου οι δήμοι να αντλήσουν όσον το δυνατόν περισσότερους  πόρους  από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, παρόλο που ακόμη ουδείς γνωρίζει πώς και που θα κατανεμηθούν τα ποσά που εισρεύσουν από την Ε.Ε

Σε πέντε θεματικούς άξονες οι προτάσεις

Ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχε το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, οι Πρόεδροι και αυτοδιοικητικά στελέχη των Επιτροπών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΚΕΔΕ, δούλεψαν με βάση τους πέντε θεματικούς άξονες που έχουν κατηγοριοποιηθεί ήδη από την Κυβέρνηση, ώστε να διαμορφωθούν και να κατατεθούν έγκαιρα οι προτάσεις, που θα αφορούν ώριμα έργα, τα οποία θα είναι έτοιμα να υποβληθούν προς έγκριση ως τις αρχές του 2021 και να συμβασιοποιηθούν ως το 2022.

Οι προτάσεις θα αφορούν πέντε θεματικούς άξονες:

  1. Ψηφιοποίηση της οικονομίας
  2. Πράσινη ανάπτυξη
  3. Υποδομές
  4. Απασχόληση και την κοινωνική συνοχή
  5. Απλοποίηση των διαδικασιών και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Καλοδουλεμένο σχέδιο προτάσεων

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που συμμετείχε ενεργά στην δεκαπενθήμερη προετοιμασία  των προτάσεων και με την ιδιότητα και του προέδρου της επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, αναφέρει στο ecopress , ότι πρόκειται «για ένα σχέδιο προτάσεων αξιοπρεπές και καλοδουλεμένο. Έγινε μία πολύ γρήγορη και πυρετώδης διαδικασία για να μπορέσουμε μέσα από μία πλειάδα προτάσεων, να επιλέξουμε αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν οριζόντιες, και δεύτερον αυτές που βρίσκονται σε ικανή φάση ωρίμανσης, ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μία γρήγορη απορρόφηση αυτών των κονδυλίων».

Και προσθέτει: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσα κονδύλια από αυτό πακέτο των 32 δις θα κατευθυνθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, κι αν  βεβαίως οι δήμοι θα λειτουργήσουν ως ατμομηχανή απορρόφησης υλοποίησης αυτών των έργων. Παρόλα αυτά εμείς συντάξαμε το πρόγραμμα αυτών των έργων,  με το ενδιαφέρον των δήμων να είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με τα πρότυπα που μάς έδωσε η εκτελεστική επιτροπή που συστάθηκε από τη γενική κυβέρνηση»

Καλές πρακτικές πρωτοπόρων προγραμμάτων γίνονται οριζόντιες δράσεις

Το πακέτο έργων το οποίο προτείνουν οι δήμοι προς χρηματοδότηση εστιάζει σε πρωτοπόρες δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων, ευφυή συστήματα πόλεων, και παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με αιχμή και την αστική προσβασιμότητα των ΑμΕΑ.  Καλά παραδείγματα παρεμβάσεων που έτρεξαν σε δήμους της χώρας, στο πακέτο των προτάσεων, γίνονται οριζόντιες δράσεις πρωτοπόρων έργων.

-«Έχουμε πάρει τα καλά παραδείγματα που συμβαίνουν στη χώρα, και τα έχουμε επεκτείνει σε δεκάδες ως εν δυνάμει επιλέξιμες προγράμματα. Ως παράδειγμα, αναφέρω το πρωτοπόρο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που προετοιμάζουμε στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Αφορά  έξι χιλιάδες έξυπνους κάδους με συστήματα ογκομέτρησης και γεοχωρικών δεδομένων. Ένα σύστημα που μειώνει το χρόνο αποκομιδής στο μισό και το κόστος αποκομιδής στο 1/3. Αυτό το πρόγραμμα το βάλαμε μέσα στις προτάσεις, ούτως ώστε να επεκταθεί ει δυνατόν σε άλλες 30 πόλεις. Πρόκειται δηλαδή για έργα, στα οποία υπάρχει ήδη εκτίμηση κόστους για να έχουμε έτοιμα ει δυνατόν στη συνέχεια λιγότερη δουλειά στα τεύχη δημοπράτησης. Η δουλειά που γίνεται σήμερα σε κάποιους δήμους, την παίρνουμε την επεκτείνουμε σε επίπεδο budget σε πολλούς ακόμα, και τεχνικά δίνουμε χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα διευκολυνθεί βέβαια και  με την επικαιροποίηση του 4412», τονίζει ο κ. Κωνσταντέλλος

Με βάση τις προτάσεις Πισσαρίδη

Από την ΚΕΔΕ αναφέρεται για το θέμα, ότι «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει στις Επιτροπές που έχουν συσταθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου, που θα θέτει ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, ύψους 32 δις ευρώ, που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.  Το εθνικό αυτό σχέδιο θα στηριχθεί στις προτάσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου,  κατά τη διάρκεια της τελευταίας  τηλεδιάσκεψης που έγινε για το πλέγμα προτάσεων που κατέθεσαν οι δήμοι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στο άμεσο μέλλον, όσον αφορά την εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής διακυβέρνησης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων με κινητοποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η εμπιστοσύνη αυτή αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση, την οποία οφείλει να εκμεταλλευθεί» .

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας