ecopress
Βαριά η ατζέντα των υποχρεώσεων που έχουν να διεκπεραιώσουν οι φορολογούμενοι  και για το μήνα Φεβρουάριο, με το ημερολόγιο πληρωμών να περιλαμβάνει έξι φορο... Εφορεία: οι έξι φορολογικές υποχρεώσεις Φεβρουαρίου

Βαριά η ατζέντα των υποχρεώσεων που έχουν να διεκπεραιώσουν οι φορολογούμενοι  και για το μήνα Φεβρουάριο, με το ημερολόγιο πληρωμών να περιλαμβάνει έξι φορο – εκκρεμότητες.  Ποιες είναι οι ημερομηνίες κλειδιά για το εμπρόθεσμο κλείσιμο των υποχρεώσεων και την αποφυγή προστίμων.

Με έξι φορολογικές υποχρεώσεις κλείνει ο Φεβρουάριος για χιλιάδες φορολογούμενους που πρέπει να σπεύσουν να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα για να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.  Ειδικότερα οι υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν είναι οι εξής:

Τέλη Κυκλοφορίας: Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022  οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mycar. Σημειώνεται ότι  φετινά ειδοποιητήρια φέρουν QR Code προκειμένου οι φορολογούμενοι να διευκολυνθούν στην πληρωμή, σκανάροντας  τον κωδικό. Όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις διαδικτυακές συναλλαγές θα μπορούν να πληρώνουν το τίμημα των τελών κυκλοφορίας στις τράπεζες. Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.  Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά.

Δήλωση ακινησίας οχημάτων: Η παράταση της προθεσμίας θέσης οχήματος σε ακινησία λήγει και αυτή  με την εκπνοή του Φεβρουαρίου, στις 28.2.2022. Οι  φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η ίδια προθεσμία  ισχύει και για τα οχήματα που έχουν τεθεί προσωρινά σε κίνηση έως τις 31/12/2021 με καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο θα πρέπει να είναι πολύ  προσεκτικοί, γιατί στις  περιπτώσεις αυτές, εφόσον μέχρι τη λήξη της παράτασης δεν καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022, ή δεν τεθεί το όχημα εκ νέου σε ακινησία, και για το 2021 επιβάλλεται το πρόστιμο για μη εμπρόθεσμη θέση σε ακινησία.  Επίσης, όσοι  ιδιοκτήτες θελήσουν να προχωρήσουν σε δήλωση ακινησίας πρέπει να γνωρίζουν ότι αν συλληφθούν να κυκλοφορούν ,εκτός από το διπλάσιο ποσό που αντιστοιχεί στα τέλη του οχήματος, θα πληρώσει και «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο, ύψους 10.000 ευρώ. Μάλιστα αν θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα, το πρόστιμο των τελών τριπλασιάζεται και επιπλέον αφαιρούνται η άδεια και το δίπλωμα του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, για τρία χρόνια.

Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Περιθώριο λίγων ημερών έχουν περισσότεροι από 800 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες,  εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν αναγκαστικές μειώσεις να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 36 έως 72 δόσεις για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις (δείτε σχετικό θέμα του Ecopress εδώ.) Η νέα παράταση που ζητάει η αγορά προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η ρύθμιση αφορά σωρευτικά περί τα 2,26 δις χρέη και με τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής, ξεπαγώνουν οι συγκεκριμένες οφειλές και ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Φόρος εισοδήματος: Στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της 8ης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2021.

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την 6η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ έτους 2021. Μέχρι τότε, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία.

Επίδομα Θέρμανσης Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να κλείσει και ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022. Πρόκειται για τη δεύτερη διευρυμένη ημερομηνία υποβολής που δόθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας.  Επίσης οι δικαιούχοι του πρώτου κύκλου θα πρέπει  μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022, να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για  να πληρωθούν τη δεύτερη δόση του επιδόματος  στις 28 Φεβρουαρίου.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας