ecopress
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι αναδεικνύει τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή έξι Μινωικών Ανακτόρων... Πολιτισμού: έξι μινωικά ανάκτορα στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι αναδεικνύει τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή έξι Μινωικών Ανακτόρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στους προστατευόμενους της UNESCO εκφράζει την ικανοποίηση της για την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και εφιστά την προσοχή, τονίζοντας ότι η υποβολή του φακέλου πρέπει να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα.

Διακεκριμένοι επιστημόνες, προσωπικοτήτες και εκπροσώποι φορέων, στο πλαίσιο της καμπανίας της Επιτροπής Πρωτοβουλίας τάχθηκαν υπέρ της  ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO. Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας και οι δηλώσεις τους Δείτε εδώ στο ecopress

Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Με τίτλο: «Η μινωική ταυτότητα της Κρήτης υποψήφια για την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO» ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναδεικνύει τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή έξι Μινωικών Ανακτόρων – Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας- στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Για τη συγκέντρωση του υλικού τεκμηρίωσης, βασικός ήταν, επίσης, ο ρόλος επιστημονικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στην περιοχή της Κρήτης, όπως οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και οι ανασκαφείς των χώρων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Τα ανακτορικά κέντρα είναι από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού. Γεωγραφικά κατανέμονται σε ολόκληρη την Κρήτη και η συνολική ανάδειξή τους, πέραν του ανακτόρου της Κνωσού, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η σειριακή εγγραφή επιτρέπει να προβληθούν τα μεγάλα ανακτορικά κέντρα, αλλά συγχρόνως να υπάρξει πλήρης εκπροσώπηση όλων των πτυχών του μινωικού πολιτισμού. Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον “πυρήνα” της διαχείρισης τους με στόχο να αναδειχθεί η εξέχουσα οικουμενική αξία τους ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και ακεραιότητά τους. Μέσα από την υποψηφιότητα της σειριακής εγγραφής τους στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO εμπεδώνεται η διαχείριση των μινωικών ανακτόρων σε μια ολιστική βάση και η ένταξή τους σε μια πολιτιστική διαδρομή που αναδεικνύει και αφομοιώνει αναπτυξιακά τη δυναμική αυτής της μοναδικής και ιδιαίτερα πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτόρων, για το οποίο γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ακολουθεί τη φιλοσοφία ενός ολιστικού πλαισίου ανάδειξης του μινωικού πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται στους έξι προς εγγραφή αρχαιολογικούς χώρους, καθορίζει και διασφαλίζει, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τους τρόπους προστασίας και προβολής τους. Συγχρόνως προδιαγράφει ένα σύστημα για την εφαρμογή μέτρων προστασίας και διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζονται οι αξίες τους και να μεταβιβαστούν κατά το δυνατόν ακέραιες στις επόμενες γενιές.

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων περιλαμβάνει στους τρεις βασικούς του άξονες δράσεις για την έρευνα και μελέτη, καταγράφει την παθολογία των μνημείων και προτείνει μέτρα για την προστασία και την αποκατάστασή τους, την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες με σκοπό τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας τους στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι στόχοι που διατυπώνονται είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, και ανάλογα με την προτεραιότητα εφαρμογής και αναγκαιότητας χωρίζονται σε άμεσες ενέργειες, μεσοπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Με την αναθεώρηση, το 2014, του Ενδεικτικού Καταλόγου της χώρας μας για τα υποψήφια μνημεία προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη εκπροσώπηση του μινωικού πολιτισμού, διευρύνθηκε η μέχρι τότε υποψηφιότητα της Κνωσού και μετατράπηκε σε σειριακή με τίτλο: «Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία)». Στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο στη σειριακή αυτή υποψηφιότητα να ενταχθεί και η Ζώμινθος, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του μινωικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη. Τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της σειριακής υποψηφιότητας ιδρύθηκαν σε κομβικά σημεία και καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρο το νησί και χρονολογικά όλο το εύρος μινωικού πολιτισμού από την Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού της ίδρυσης των πρώτων ανακτόρων (1900-1700 π.Χ.) και την Ύστερη εποχή του Χαλκού της ακμής των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) έως και την Τελική και Μετανακτορική περίοδο (1450-1100 π.Χ.).

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας

«Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ένταξη του Μινωϊκού πολιτισμού στους προστατευόμενους της UNESCO, αποτελούμενη από έξη Επιστήμονες

1. Αργίτη Γιώτα ΠΜ,

2.Βαχαρίδου Γεωργία Νομικο,

3. Ηλιάδη Νίκο Δρ ΠΜ,

4.Κωσταρά Κώστα Οικονομολόγο,Αρχαιολόγο, Ξεναγό

5.Μεθοδίου Ελένη Αρχαιολόγο και

6. Παυλόπουλο Δημήτρη ΜΗ,

όλοι με πίστη στον πολιτισμό της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης έκανε τα εξής βήματα:

1. Ανακοίνωση για τα προστατευόμενα μνημεία της Ελλάδος

2. Ανακοίνωση με τα Ελληνικά μνημεία της προτεινόμενης λίστας.

3. Σχέδιο πρότασης προς την UNESCO.

4. Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό να δώσει σχετικές εντολές.

5. Αιτήματα συμπαράστασης προς 4 κατηγορίες ατόμων για να εκφράσουν άποψη- δήλωση

α . Κρητικούς Επιστήμονες( μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί74

β. Καθηγητές ΑΕΙ ( μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί 49)

γ. Προσωπικότητες( μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί 74) ,και

δ. Συλλόγους (μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί 16)

Αυτά συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

6. Δημοσίευση επιστημονικών θέσεων σχετικών με την πρόοδο και τα επιτεύγματα του Μινωικού πολιτισμού (13 μέχρι σήμερα).

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ECOPRESS Δείτε εδώ στο ecopress

Ο Πρωθυπουργός πήρε θέση θετική στις 25-1-2023

Ακολούθησε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ,

(ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ UNESCO ),

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ UNESCO»

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας