ecopress
Nέο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων, προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, το δέκατο όγδοδο  στη σειρά, υπέρ της  ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού,... Μινωικός πολιτισμός: νέο κύμα παρεμβάσεων υπέρ της ένταξης στην UNESCO

Nέο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων, προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, το δέκατο όγδοδο  στη σειρά, υπέρ της  ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.

Στο νέο κύμα δηλώσεων σημαντικές προσωπικότητες με μακρά και επιτυχημένη πορεία στην επιστήμη και σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο βίο παίρνουν θέση και τονίζουν ότι στηρίζουν την καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου και την ανάγκη να  αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της επιστημονικής κοινότητας, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Ελένη Γεωργίου Αλεβίζου, Νηπιαγωγός:

-«Γεννήθηκα  στη Σητεία  και κατοικώ στο Μαρούσι Αττικής, όπου εργάζομαι ως Νηπιαγωγός. Η Σητεία μεγάλωσε και ανέδειξε τον μεγάλο ποιητή της Κρήτης Βιτσέντζο Κορνάρο, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια από τις περιοχές που άνθισε ο Μινωικός πολιτισμός. Ένα θέμα που με ενδιαφέρει είναι η θέση της γυναίκας στην εποχή αυτή. Πιστεύω ότι ο Μινωικός πολιτισμός πρέπει να προστατευθεί από την UNESCO. Υποστηρίζω τις προσπάθειες της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μινωικός πολιτισμός UNESCO».


Δρ. Γεώργιος Ι. Τσικαλάκης, Ph.D-M.A. Διεθνούς Πολιτικής, M.Sc. Ιστορίας Ε.ΔΙ.Π. – Πολιτικής και Δεοντολογίας της Διατροφής Τμήμα Επιστημών Διατροφής Διατολογίας Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο  Τρυπητός, Σητεία-Κρήτης:

-«Αρχικά να σας πω  ότι εκτιμώ πολύ την ιδέα σας αλλά και την προσπάθειά σας για το Μινωικό πολιτισμό ως παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό. Πέρα από διδάσκων στο τμήμα Επιστημών Διατροφής Διαιτολογίας, κάνω παράλληλη εργασία στο ινστιτούτο επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου συν το γεγονός ότι είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θεωρώ ως δεδομένη τη  διαχρονικότητα του μινωικού πολιτισμού μέχρι τις μέρες μας μέσα από την διατροφή. Οι πληροφορίες προήλθαν μέσα από τα πρακτικά του Διεθνούς συνεδρίου που έγινε το 2015 για το μινωικό πολιτισμό και τη διατροφή.  Η παρουσία ανθρώπινου πολιτισμού στην Κρήτη ανάγονται αποδεδειγμένα την νεολιθική εποχή περίπου το 6.000 π.Χ. Η άνθηση όμως του πολιτισμού στην Κρήτη παρουσιάζεται την εποχή του χαλκού γύρο στο 3.000-1500 π.Χ. Η μέχρι σήμερα αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως περίτεχνα αντικείμενα οικιακής χρήσης που δείχνει ότι οι μινωίτες είχαν αναπτύξει ένα σημαντικό πολιτισμό γύρο από την τέχνη της μαγειρικής, θα λέγαμε σήμερα αν και οι πηγές για την αρχαία Κρητική Δίαιτα είναι περιορισμένη.  Βάσει αυτών, τρεις ήταν οι βασικές καλλιέργειες κατά τη Μινωική περίοδο, δημητριακά, σταφύλια και ελιά. Πληθώρα ευρημάτων δηλώνουν την κατανάλωση γευμάτων με κρέας, λαχανικά, όσπρια ελαιόλαδο. Οι διαιτικές συνήθειες των Μηνωιτών φτάνουν μέχρι τον 20ο αιώνα. Ατυχώς οι σύγχρονες διαιτικές πρακτικές τόσο των ανθρώπων της Κρήτης όσο και της Μεσογείου άλλαξαν πολύ. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην Κρητική Διατροφή του ’60, έπειτα από τη «Μελέτη των Επτά Χωρών», που παρατηρήθηκε χαμηλή νοσηρότητα και μακροβιότητα στον αγροτικό πληθυσμό.  Σήμερα, η Κρητική/ Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην πρόσληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών. Εύχομαι να είναι μια αρχή διαλόγου στην οποία μπορούμε να παρέμβουμε μελλοντικά. Επί του θέματος υπάρχουν αρμοδιότεροι εμού στο τμήμα μας, θα τους κάνω νύξη για το θέμα και θα σας ενημερώσω αν μπορούν να σας βοηθήσουν. Σας εύχομαι καλή συνέχεια, θα μείνουμε σε επαφή».

Μανώλης Κοκκινάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Αγρονόμος  Τοπογράφος Μηχανικός:

-«Είμαι Κρητικός από την Σητεία. Έχω επισκεφθεί την Ζάκρο που είναι στο Λασήθι,  αλλά και την Κνωσσό, την Φαιστό, τα Μάλλια και την Αρχαία Κυδωνία. Όλα τα σημερινά ερείπια είναι δείγματα ενός θαυμάσιου πολιτισμού , του πρώτου της Ευρώπης. Ξέρω επίσης ότι στη Σητεία ήταν η σπουδαία πόλη Πραισος και η ημιβυθισμένη Ιτανος κοντά στο Βάι. Δυστυχώς όμως ο Μινωικός πολιτισμός ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ από την UNESCO. Διαβάζω στο internet, ότι μια ομάδα επιστημόνων αγωνίζεται γι αυτό τον σκοπό.
Είμαι μαζί τους και εύχομαι γρήγορα η χώρα μας να ετοιμάσει τον φάκελο για να διεκδικήσει το αυτονόητο.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!!»

Γιώργος Αλεβίζος, Ναυτιλλόμενος:

-«Ως ναυτιλλόμενος θα αναφερθώ στη Μινωική Ναυτιλία της οποίας η θαλασσοκρατορία αρχίζει πριν την εμφάνιση των Φοινίκων. Βάση της οικονομίας των Μινωιτών ήταν η γεωργία, βιοτεχνία, εμπόριο και ναυτιλία. Εξήγαγαν κρασί, λάδι, ξυλεία, ξηρούς καρπούς, βιοτεχνικά προϊόντα, κοσμήματα, κεραμικά. Εισήγαγαν χαλκό από την Κύπρο. Κασσίτερο από την Μ. Ασία. Χρυσό και αλάβαστρο από την Αίγυπτο. Ελεφαντόδοντο από τη Συρία. Σταδιακά, όλο το διαμετακομιστικό εμπόριο πέρασε στο ναυτικό των Μινωιτών. Τολμηροί ναυτικοί έφτασαν μέχρι τα ιταλικά και ισπανικά παράλια. Ίσως ξεπέρασαν το Γιβραλτάρ (Ηράκλειες Στήλες). Η ναυτική εξάπλωση των Μινωιτών δεν πήρε ποτέ πολεμικό χαρακτήρα. Ήταν έμποροι. Όχι κατακτητές. Γι’ αυτό και δεν οργάνωσαν πολεμικό στόλο. Διεξήγαγαν εμπόριο ανταλλακτικής μορφής, χωρίς την παρεμβολή χρήματος. Οι εμπορικές επαφές με τον Ελλαδικό και Κυκλαδικό χώρο ευνόησαν την ανάπτυξη των οικισμών στα βόρεια παράλια. Κνωσσός, Μάλια, Αρχάνες, Γουρνιά. Οι επαφές με Κύπρος και Μ. Ασία συντέλεσαν στην ανάπτυξη των κέντρων της Ανατ. Παραλίας. Μόχλος, Ίτανος, Ζάκρος. Η επικοινωνία με την Αίγυπτο συντέλεσε στην ανάδειξη των κέντρων της νότιας ακτής. Φαιστός, Αγ. Τριάδα, Μύρτος. Ο πολιτιστικός πλούτος ο οποίος έχει αποκαλυφθεί, σε τόσο μικρή έκταση γης, δεν έχει ξαναεμφανισθεί. Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Η ιστορία του Μινωικού πολιτισμού δεν έχει ακόμη γραφεί. Η UNESCO, ας σαλπίσει την εκκίνηση γραφής».

Στέλιος Μαμαλάκης, Μαθηματικός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Αγ.Δημητρίου,Υποψήφιος Δήμαρχος Αγ.Δημητρίου:

-«Αναμφίβολα ο Μινωϊκός Πολιτισμός αποτελεί την μήτρα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και θεωρώ πως είναι επιτακτική η ανάγκη σήμερα ,οχι στο απώτερο μέλλον να εργαστούμε όλοι μας στην κατεύθυνση της σύνταξης του φακέλου που απαιτείται για την ένταξη του στον Διεθνή Κατάλογο Μνημείων της UNESCO.  Η πολυετής ενασχόληση μου ως εκπαιδευτικός με την παιδεία μου έδωσε το ερέθισμα οχι μόνο ως Κρητικός αλλά και ως δάσκαλος να ενώσω την φωνή μου σε αυτή την προσπάθεια. Δομικό συστατικό της διαμόρφωσης της κουλτούρας άρα και της σύγχρονης Παιδείας που προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι ο Πολιτισμός μας που μας ορίζει ως ανθρώπους, ως πολίτες ,ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας. Οι αξίες και οι αρχές του Μινωϊκού Πολιτισμού όπως αυτές αποτυπώνονται στα θαυμαστά μνημεία της Κνωσσού της Φαιστού των Μαλλίων της Ζάκρου και της Αρχαίας Κυδωνιάς αδιαμφισβήτητα αποτελούν πανανθρώπινο θησαυρό και δομικό λίθο του σύγχρονου κόσμου. Αξίες και αρχές που ωφείλουμε να μελετήσουμε σε βάθος αναζητώντας την ουσιαστική οντότητα μας ως φορείς της κουλτούρας μας αλλά και ως συνεχιστές της ιστορίας στο σήμερα.  Η ένταξη των Μνημείων αυτών στον Διεθνή Κατάλογο Μνημείων της UNESCO είναι όχι μόνο ευθύνη και υποχρέωση των Κρητικών αλλά όλων των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης. Έχουμε δε ιστορική ευθύνη να κοινωνήσουμε τους θησαυρούς αυτούς στον παγκόσμια κοινότητα προσφέροντας στον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου που ψάχνει την ταυτότητα του μέσα στον ορυμαγδό της τεχνολογικής έκρηξης τα στοιχεία εκείνα που θα τον καθιστούν ολοκληρωμένη ψυχοπνευματική οντότητα και θα τον προστατεύουν από την αριθμοποίηση του σε ολιστικά συστήματα».

Γιάννης Ροβυθάκης, Πρόεδρος «Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, ΙΕPΥΤΝΑ»:

-«Η προσπάθεια από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την προστασία του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO με χαροποίησε και νομίζω ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Ο Δήμος Ιεράπετρας στον οποίο ζω και δραστηριοποιούμαι είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Μινωικές θέσεις υπάρχουν σχεδόν παντού. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω: Αρχαία Μάλα, Βασιλική , Καβούσι, Γουρνιά , Μοναστηράκι, Μύρτος, Γρα – Λυγιά, νήσος Χρυσή κ.λ.π. Από το τέλος του 1880 μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες ανασκαφές που φέρουν ευρήματα από το 4500 π.Χ. Όμως δεν είναι, νομίζω, μόνο η έκπληξη που νιώθουμε για τα Μινωικά παλάτια. Οι διάλεκτοι της Κρήτης και των Κρητικών που διαδόθηκαν με τη ναυτιλία  και το εμπόριο είναι από τις αρχαιότερες μορφές της ελληνικής γλώσσας. Η ένταξη και προστασία του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO θα δώσει τη δυνατότητα για τη μεγαλύτερη αποτύπωση και κατανόησή του. Τα μουσεία μας μόνα τους δεν αρκούν. Είναι και μια ευκαιρία να δείξουμε τον σεβασμό και θαυμασμό μας σ’ αυτόν τον αρχέγονο πολιτισμό , που ήταν το κέντρο του κόσμου».

Βαγγελης Φωτεινάκης, Ο. Πολιτικος Μηχανικός: 

-«Κατοικώ στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, έχω αξιόλογη γνώση για τον Μινωικό πολιτισμό και έχω επισκεφτεί αρκετές   τους αρχαιολογικούς χώρους Κνωσσού, Φαιστού, Μαλλίων, Ζάκρου, Ελεύθερνας και λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Παρακολουθώ την προσπάθεια ομάδος επιστημόνων για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού ως πολιτιστικής κληρονομιάς στην UNESCO, με την συμπαράσταση άλλων Κρητικών επιστημόνων, καθηγητών ΑΕΙ και λοιπών προσωπικοτήτων, αλλά και επιστημονικών, πολιτιστικών και επαγγελματικών Ενώσεων, Συλλόγων και Σωματείων, και επιθυμώ να συμμετέχω και να συμβάλλω για την επιτυχία αυτής προσπάθειας».

Λεωνίδας Τερζής, MSc Φυσικής Αγωγής ,Πρόεδρος Ελλήνων Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας πρώην Αντιδήμαρχος Σητείας

-«Οι δράσεις της επιτροπής πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της σημασίας, με τελικό στόχο την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Άποψη μου είναι πως πέρα από την αναγνώριση από την επιστημονική αρχαιολογική κοινότητα της ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου άρτια και δομημένου πολιτισμού, του πρώτου στον ευρωπαϊκό γεωγραφικά χώρο πρέπει να δοθεί επιμέρους έμφαση στην συμβολή του στην εξέλιξη της επιστήμης της αστρονομίας. Δεν πρέπει να αμελούμε τον Μινωικό υπολογιστή εκλείψεων του Παλαιόκαστρου Σητείας που χρονολογείται από την πρώιμη μινωική περίοδο, του οποίου η εύρεση δύναται να διευρύνει τις αρχαιοαστρονομικές έρευνες. Η ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO αποτελεί υποχρέωση προς τον πολιτισμό και την γνώση».

Γεώργιος Κουτουλάκης, Δημοσιογράφος Οικονομολογος:

-«Είμαι Κρητικός από τον Άγιο Νικόλαο ( κοντά στο Δικταίον ‘Αντρον) και δραστηριοποιούμαι στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ο Μινωικος πολιτισμος που κάποτε άνθιζε στον τόπο μου με ενδιαφέρει άμεσα και με συγκινεί Υποστηρίζω και εγώ , όπως η επιτροπή των επιστημόνων τις προσπάθειες για την ένταξη του στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO».

Μαρίνος Γεωργακάκης, Πολιτικός Μηχανικός Συνταξιούχος μέλος ΕΣΤΑΜΕΔΕ:

-«Συντάσσομαι με ενθουσιασμό στην ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων του Αρχαιότερου Ευρωπαικού Πολιτισμού, καθώς και της Σπιναλόγκας στα προστατευόμενα μνημεία πολιτισμού της UNESCO».

 Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, προηγήθηκαν δεκαέξι κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το  δέκατο έβδομο   δέκατο έκτο  δέκατο πέμπτοδέκατο τέταρτο,  δέκατοτρίτο,  δωδέκατο, ενδέκατοδέκατο, ένατο, όγδοο,  έβδομο, έκτο,  πέμπτο, τέταρτο,   τρίτο,   δεύτερο,  πρώτο  κύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

-Κωνσταντίνος Μακέδος, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ, Πρόεδρος Τράπεζας Αττικής

Ευγένιος  Χαϊτίδης, Πολιτικός  Μηχανικός, τ. Βουλευτής

– Παναγιώτα Αργίτη, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΔΠΘ, ΜΒΑ, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Μέλος Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μινωικός Πολιτισμός, UNESCO

-Νικόλαος Χρ. Ζαχαριάς, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Πολεοδόμος Μελετητής, πρώην Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, πρώην υπεύθυνος Επιστημονικής Επιτροπής Κτηματολογίου του ΤΕΕ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Τοπογράφων European Group of Surveyors (EGOS), εκπρόσωπος του EGOS  στην Παγκόσμια Οργάνωση Τοπογράφων Federation international of Surveyors (FIG)

-Βαχαρίδη Γεωργία, Δικηγόρος Αθηνών, MSc στο Ναυτικό Δίκαιο, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Μέλος Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μινωικός Πολιτισμός, UNESCO

-Στέλιος Διαμαντίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, πρώην Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ, Γενικός Γραμματεύς του Δήμου Βόλου

-Βασίλειος Σιαδήμας, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρών

-Τριαντάφυλλος Τσιτινίδης, (BSc/MSc/Dott. Ing) Δντής Μελετών Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αεροναυπηγών του TEE (νυν Επίτιμος Πρόεδρος) , Μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροναυπηγικών Επιστημών International Council of the Aeronautical Sciences (ICAS),  Μέλος της Προγραμματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συλλόγων Αεροναυπηγικής Confederation European Aeronautical Sciences (CEAS)

-Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος ΔΑΠΕΕΠ

-Ματθαίος Λυγκιαρης, Συνταξιούχος Μηχανικός, μέλος ΔΣ ΠΕΤΟΜ

-Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

-Γιώργος Φούρλαρης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην ΓΔ περιφέρειας Αττικής.

-Αλέξανδρος Απ. Βλαχογιάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ, MSc, Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία-Social,Solidarity Economy, πρώην Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ, πρώην Πρόεδρος Ολυμπιακής Αεροπλοίας,  πρώην μέλος του Δ.Σ ΕΔΙΣΥ και ΟΣΕ, πρώην Διευθυντής ΟΣΕ.

-Γιώργος Μανούρης, Δρ. Μηχανικός, Δρ. Νομικής.

-Kώστας Κουρτάλης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ,  Πρόεδρος Εθνικός Συμβουλίου Διαπίστευσης ΕΣΥΔ

-Αιμιλία Ρόδη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ,Πολεοδόμος Χωροτάκτης, πρώην Γεν. Διευθύντρια Περιφέρειας Αττικής

-Χαράλαμπος Μυγδάλης, Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής Έργων «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε», Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Παντελής Λιάτας, Δικηγόρος Αθηνών  στον Άρειο Πάγο , τ.  ΓΔ των ΗΛΠΑΠ

-Στεφανόπουλος Ευστάθιος, τέως  Διευθυντής ΟΣΕ, πτυχιούχος Νομικής και Παντείου Πανεπιστημίου

-Παναγιώτης Έξαρχος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ , Φυσικός MS,  Στέλεχος OTE Group, Γενικός Γραμματέας FITCE

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ), με ανακοίνωση της, την οποίαν υπογράφει ο Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος ΔΣ. Η ΠΟΠΚΣ εντάσσει στη δράση της, την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συντάσσει τη φωνή της, με τις δημόσιες παρεμβάσεις, που έχουν γίνει από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και μέλη της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η Π.Ο.Π.Κ.Σ είναι το μοναδικό Σωματείο Πανελλήνιας εμβέλειας και ο συλλογικός εκφραστής σε δεύτερο βαθμό του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα, έχοντας στην δύναμή της 282 σωματεία. Δείτε εδώ στο ecopress

-Δημήτρης Γραικιώτης, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π, πρώην: Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημ. Έργων, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Τ.Ε.Ε

-Νικόλαος Τσαμανδούρας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ηράκλειο Κρήτης

-Δημήτρης Π. Γεωργαράκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, πρώην Γενικός Γραμματέας Τουρισμού / Υπουργείου Ανάπτυξης, Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Αντιπρόεδρος EUROCONTROL, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), Μέλος ΔΕ του ΤΕΕ

-Αικατερίνη Κουναλάκη, Επιστημονικός συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  (Εργ. Εδαφολογίας & Γεωργικής Χημείας)

-Νικόλαος Νίνος, Πολιτικός Μηχανικός , πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου

-Γεώργιος Θ. Κανετάκης, Δημόσιος Υπάλληλος, Πολιτικό Προσωπικό ΓΕΣ

-Αναστασία Αντωνιάδου-Παλαιάκη, Ταμίας Παγκρητίου Ενώσεως, Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, Μέλος ΔΣ ΟΠΑΝΔΑ, Στέλεχος Επιχειρήσεων, Msc in Strategic Human Resources Management

-Ρίτα Quartaroli Charitakis, Φιλόλογος Ιταλικής, Αγγλικής και Γαλλικής φιλολογίας, Συγγραφέας

-Δημήτρης Γαλανάκης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός (συνταξιούχος- μέλος ΠΕΤΟΜ)

-Ηλίας Παλαιάκης, Επιχειρηματίας Ηράκλειο

-Θόδωρος Μπεχράκης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων

-Νίκος Μωραϊτακης, Νομικός, MSc Αρχαιολόγος

-Κωνσταντίνος Σιώζος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. Χωροταξίας – Πολεοδομίας

-Χαράλαμπος Πίππος,  Γεωλόγος επίτιμος Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και ερευνητής του Δημόκριτου, πρώην πρόεδρος Ομάδας Ενέργειας Συμβουλίου ΕΕ

-Σπύρος Οικονόμου, Δρ Επιστήμης Υλικών KULeuven, Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

– Δημήτριος Αλεξόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ , πρώην Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ

-Παύλος Σκλαβούνος, MD, MPH, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελητής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

-Λευτέρης Μανωλάς, Πρώην Γενικός Διευθυντής ΟΣΕ, Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

-Λεωνίδας Μόσχος, Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Διευθυντής ΤΡΑΙΝΟΣΕ

-Μάκης Καράμαλης, Μηχανικός Ταμίας ΠΕΤΟΜ

Ευάγγελος Ι. Σαπουντζάκης, Δρ.Μηχ.,M.Sc.,DIC,Πολ.Μηχ. Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΜΠ, Διευθυντής ΔΠΜΣ “Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών” ΕΜΠ, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής Ανάλυσης Κατασκευών, Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αθανάσιος Δ. Παναγόπουλος, Καθηγητής ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ

Απόστολος Ξενάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εμμανουήλ. Α. Βουγιούκας, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Αντώνιος Καραγεώργος, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δήμητρα Νικολάου, Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Αρχιτέκτων ΑΠΘ,M.Sc.UCL

Δρ. Φώτης Κόκκορας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μαρία ΌξενκιουνΠετροπούλου, National Technical University Athens, School of Chemical Engineering , Laboratory of Inorganic and Analytical Chemistry

Παναγιώτα Βασιλείου, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ

Γιώργος Φ. Μπανιάς, Ερευνητής Β’, ΕΘνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ΓΓ Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚ

-Γιώργος Δημόπουλος, Χημικός Δρ ΕΜΠ, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

-Μιχάλης Ταμήλος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, πρώην Βουλευτής Τρικάλων

-Πέτρος Κοτζώνης, τ. Διευθυντής στο Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Δημοσιονομικός Ελεγκτής στο C.E.S.E

-Γιώργος Στεργίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τ. Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, π. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή

-Δημήτρης Καταπιστολης, Πολιτικός Μηχανικός, B. Eng, M. Eng. (Sheffield), Γενικός Γραμματέας ΠΕΤΟΜ

-Χρήστος Σταύρου, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Διδάκτορας ΕΜΠ, Προϊστάμενος Τμήματος Χαρτογραφίας & Γεωχωρικών Δεδομένων ΕΛΣΤΑΤ τ. Διευθύνων Σύμβουλος Κτηματολόγιο ΑΕ

-Άγης Δήγκας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 -Μιχάλης Δρίτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΒΑ, Στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-Νικόλαος Νίκος, Οικονομολόγος πρώην γενικός Διευθυντής ΟΣΕ

-Χρήστος Μπουρτσαλάς, Χημικός Μηχανικός, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

-Σταύρος Καπριδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πρώην Executive Directory Ομίλου ΟΤΕ,  τέως  Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών

-Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, τ. Καθηγητής Φυσικής στην Ecole Européenne de Bruxelles –III, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

Γεώργιος Εμμ. Χαριτάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου Καρδιολόγος

-Αντώνης Χουρδάκης, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π.), Πολεοδόμος (M.C.D., Univergity of Liverpool)

 Αντώνης Ανηψητάκης, π. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Συνδιαχειριστής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος

-Γιώργος Κατσαράκης, συνταξιούχος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας

-Μανώλης Πετρομανωλάκης, Ναυπηγός Μηχανικός

-Μαρία Πλακαντωνάκη, Πολιτικός Μηχανικός

-Μανώλης Μαρκογιαννάκης, Οικονομολόγος Σητεία

-Χάρης Μαρκάκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ηράκλειο

-Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ

 -Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΚΔΘ

-Χάρη Τσιώλη, Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου

-Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος ΔΣ ΣΠΜΕ

-Τάκης Μαυρίδης, Προέδρος ΠΣΔΜΜ-ΜΜ

-Μιχαήλ Δ. Δακτυλίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ

-Ευάγγελος Θ. Κασσελάς, Γεν. Γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ

-Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

-Ιωάννης Δερμεντζόγλου, Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΕΔΕ

-Ευθύμιος Καράλης, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. δικτύου ΣΠΑΠ

-Πέτρος Ράλλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

-Φώτης Λυκομήτρος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

Ιωάννης Κ.ΧατζηγεωργίουProfessor I.K. CHATJIGEORGIOU – VICE RECTOR, NTUA

-Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ευρωπαίων Ομότιμων Καθηγητών, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Σεραφείμ Πολύζος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Δρ. Καραφυλλης Ιωάννης, Χημικός –Μηχανικός ΕΜΠ

-Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Κωνσταντίνα Κόλλια, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής ΕΜΠ

-Γεώργιος Σκόδρας, Καθηγητής ΠΔΜ

-Χρήστος Κάχρης, πρώην επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

-Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

-Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

-Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

-Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας

-Χρήστος  Γεωργίου Δρ Μηχανολογος

-Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα  Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ

-Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π

-Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ

-Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος

-Αλεξάνδρα  Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων

-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού

Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας

-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 -Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC,  MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε

-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια  αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ  και (Ιουλιος 1989 εως  Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας

-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ

-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR

-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας

-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών

-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών

-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών

-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π

-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan

-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ

-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu

-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

–Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/

-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς

-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD

-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese

-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π, M. Sc (Structural Engineering, Concordia University Montreal Canada), Ph.D (University of Maryland USA, Technology and VocationalEducation),  τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ, τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (Μ.Ε.Α)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας