ecopress
Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων θα λέγεται «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα «τρέξει» από το φθινόπωρο και θα είναι διαρκώς ανοιχτό για συμμετοχή των ενδιαφερομένων μέχρι... «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: 10 αλλαγές στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων θα λέγεται «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα «τρέξει» από το φθινόπωρο και θα είναι διαρκώς ανοιχτό για συμμετοχή των ενδιαφερομένων μέχρι το 2030.

Στις  επιλέξιμες προς επιδότηση παρεμβάσεις του νέου προγράμματος θα περιλαμβάνονται  η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, (όπως φωτοβολταϊκά κλπ)  και «έξυπνα συστήματα» αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας, που οδηγούν παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και σε σταδιακή ενεργειακή ανεξαρτησία των καταναλωτών, εξού και η νέα σύνθετη ονομασία του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Χρηματοδότηση 8 δις ευρώ

Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε: «Για την επίτευξη των στόχων της εθνικής ενεργειακής μιας στρατηγικής προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών ετησίως και υλοποίηση περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Λόγω των απαιτήσεων που δημιουργούνται στο πλαίσιο των πρόσφατων μακροοικονομικών συνθηκών και προβλέψεων επεξεργάζονται ένα μοντέρνο και αρκετά πιο φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς στήριξης ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς και αυτονόμησης».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το νέο πρόγραμμα αποτελεί ένα μέτρο άμεσης απόκρισης της κυβέρνησης στην εποχή μετά την πανδημία, με στόχο να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (κατασκευαστικός κλάδος, παραγωγή δομικών υλικών και θερμικών ηλιακών συστημάτων) και να ενισχύσει τα νοικοκυριά μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας».

Οι 10 αλλαγές

Οι αλλαγές του νέου προγράμματος, όπως τις παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς με χαρακτηριστικές δηλώσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ημερησία» για το οποίο είπε «ευελπιστούμε να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο για να τρέξει μέσα στο φθινόπωρο» είναι:

  1. Αλλαγή ονόματος: «το όνομα του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων θα είναι “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.
  2. «Έξυπνες εφαρμογές»: «περιλαμβάνει εκτός από τις “κλασικές παρεμβάσεις (θερμομόνωση, κουφώματα κλπ) και την προσθήκη μιας “έξυπνης” συνιστώσας με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν ένα “Έξυπνο Σπίτι” σηματοδοτώντας τη μετάβαση προς τη νέα ψηφιακή εποχή».
  3. ΑΠΕ και διαχείριση ενέργειας: «τέτοιες τεχνολογίες είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης) η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και μπαταρίες) και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα».
  4. Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων: «επιπλέον θα ενισχυθούν αυτοτελείς παρεμβάσεις που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους με εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ θέρμανση, φωτισμός, ανελκυστήρες)».
  5. Αυξημένη επιδότηση για υψηλούς ενεργειακούς στόχους: «Προβλέπεται μάλιστα αύξηση της επιχορήγησης αν επιτευχθεί ένας προκαθορισμένος ενεργειακός στόχος (π.χ αναβάθμιση κατά 4 ενεργειακές κατηγορίες)».
  6. Αναμόρφωση του συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων: η επίτευξη των ενεργειακών στόχων είπε ο υφυπουργός θα γίνεται «στη βάση ενός ενισχυμένου συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων και Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».
  7. Μπόνους για τις λιγνιτικές περιοχές: «προβλέπεται τέλος και ειδικό κίνητρο για τις λιγνιτικές περιοχές με την εισαγωγή “ρήτρας δίκαιης μετάβασης “όπως άλλωστε έχει ξεκινήσει να γίνεται σε όλες τις δράσεις του υπουργείου, αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης».
  8. Ανοιχτό πρόγραμμα: «Μια βασική διαφορά από το υφιστάμενο «εξοικονομώ» είναι το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι μόνιμα ανοιχτό (open-ended) έως το 2030».
  9. Επιτάχυνση και αύξηση στόχων: «Σημειώνω ότι την περασμένη περίοδο αναβαθμίστηκαν 130.000 κτίρια και δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό 1, 3 δισ. ευρώ. Χάρη στα αυξημένα κεφάλαια που διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύουμε στο να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα σε σχέση με τους στόχους του ΕΣΕΚ για αναβάθμιση 60.000 κτιρίων κατ΄έτος την επόμενη δεκαετία».
  10. Άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος: «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος».

Νέα προγράμματα

Ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε ακόμη ότι «ετοιμάζουμε νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τουρισμό, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις. Το θέμα αυτό άλλωστε βρίσκεται ψηλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα».

Κύμα ανακαινίσεων

Τέλος ο κ Θωμάς είπε ότι «τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η πρόταση της Επιτροπής για το Κύμα Ανακαίνισης (Renovation Wave) στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) όπου θα σκιαγραφείται το προφίλ των παρεμβάσεων στον κτιριακό τομέα ούτως ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί και αναπτυξιακοί στόχοι της ΕΕ».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας