ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή Συνεχίζεται το σίριαλ των παρατάσεων. Ανακοινώθηκε επισήμως νέα παράταση για το τέλος Νοέμβριου 2017.  Ταυτοχρόνως η έναρξη του προγράμματος συνδέθηκε με... «Εξοικονομώ κατ` οίκον»:  … ακορντεόν το χρονοδιάγραμμα έναρξης –  Ανακοίνωση για Νοέμβριο ΄17 και σενάρια για Ιανουάριο ή και Μάιο του ΄18

Του Αργύρη Δεμερτζή

Συνεχίζεται το σίριαλ των παρατάσεων. Ανακοινώθηκε επισήμως νέα παράταση για το τέλος Νοέμβριου 2017.  Ταυτοχρόνως η έναρξη του προγράμματος συνδέθηκε με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τραπεζών ανοίγοντας νέα σενάρια παρατάσεων για τον Ιανουάριο ακόμη και τον Μάιο του 2018. Πιο συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), Κώστας Γαλιάτσος, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 ανακοίνωσε στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Νίκο Γρυλλάκη, μία ακόμη παράταση τουλάχιστον ενός μηνός, δίνοντας νέα συνέχεια στο σίριαλ των διαρκών παρατάσεων της έναρξης του πολυαναμενόμενου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ` οίκον».

O πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ είπε ότι το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει στο τέλος του επόμενου μηνός, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου 2017.  Ο  ίδιος είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 4 Οκτωβρίου 2017,  ότι η έναρξη του προγράμματος επρόκειτο να γίνει στο τέλος του Οκτωβρίου 2017. Βεβαίως είναι σε όλους γνωστό ότι έχουν προηγηθεί από την πλευρά των αρμοδίων πολλές αντίστοιχες ανακοινώσεις και παρατάσεις της έναρξης του προγράμματος μέσα στη χρονιά, που διανύουμε.

Δηλώσεις αν υπουργού Οικονομίας

Από την πλευρά του, ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» συμπεριέλαβε το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», στις δράσεις ΕΣΠΑ που θα προκηρυχθούν άμεσα.

Είπε συγκεκριμένα, ότι «τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 320 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, την στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με το στοχευμένο πρόγραμμα «Επιχειρώ Έξω» αλλά και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας. Ξεκινά επίσης το μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ύψους 500 εκατ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή), και για πρώτη φορά, ειδικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων».

 

Τα σενάρια της αξιολόγησης και τα χρονοδιαγράμματα

Για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ` οίκον»,  συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αναπτυχθεί με τη συνεργασία 10 τραπεζών, προκειμένου να καλύψει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων 40.000 νοικοκυριών,  ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ είπε στην ΕΡΤ,  ότι υπάρχουν τρία βασικά προαπαιτούμενα, από τα οποία τα δύο είναι ήδη σχεδόν έτοιμα, για να αρχίσει η εφαρμογή του. Τα τρία προαπαιτούμενα, σύμφωνα με τον κ Γαλιάτσο είναι:

1) Η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, που θα βοηθήσει στην υλοποίηση του προγράμματος,

2) Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποδοχή των αιτήσεων και την παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος και

3) Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τραπεζών.

Το αποκαλυπτικό στοιχείο της νέας ανακοίνωσης του κ. Γαλιάτσου είναι ότι συνδέθηκε άμεσα και για πρώτη φορά με δημόσια δήλωση αρμόδιου αξιωματούχου η έναρξη του νέου  προγράμματος, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τραπεζών.

Πράγμα που σημαίνει ότι – ανεξάρτητα από τις διαρκώς ανανεωνόμενες παρατάσεις ανά εβδομάδα και ανά μήνα, που εύλογα πλέον συγκεντρώνουν μεγάλη δυσπιστία – τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι το «εξοικονομώ κατ` οίκον» παρασύρεται χρονικά να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση  της αξιολόγησης των τραπεζών ως εξής:

-Με τα καλά σενάρια, από το τέλος Δεκεμβρίου 2017,  με εύλογη μεταφορά του από τις αρχές του 2018.

-Με τα δυσμενέστερα αλλά και ισχυρότερα σενάρια των σχετικών εξελίξεων από το τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού 2018.

Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ` οίκον», ύψους 500 εκατ. ευρώ διαρθρώνεται από 292, 18 εκατ. ευρώ δημόσιων πόρων και 208 εκατ. ευρώ από τράπεζες και ιδιώτες. Αρμόδιες πηγές, που είναι κοντά στις εξελίξεις αναφέρουν στο ecopress.gr  ότι τα χρήματα υπάρχουν στις Τράπεζες και οπωσδήποτε έχουν γίνει αρμοδίως οι συμφωνίες  των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος τόσο με τις Τράπεζες όσο και με τους θεσμούς να διοχετευτούν στην εφαρμογή του νέου προγράμματος, που θα έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία, την αγορά, την απασχόληση και την ενεργειακή βελτίωση του κτιριακού αποθέματος

Οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ωστόσο ότι στο βαθμό, που συνδέεται το να δοθεί «πράσινο φώς» εκταμίευσης των χρημάτων για την έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τραπεζών δημιουργούνται νέα δεδομένα και αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ κατ` οίκον», ως εξής:

-Εντός του Δεκεμβρίου 2017 εκτιμάται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τραπεζών, που ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, εφόσον αυτή η αξιολόγηση συνδέεται με τα ανοιχτά θέματα της τρίτης αξιολόγησης των θεσμών, που αφορούν στις Τράπεζες, όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια», οι πλειστηριασμοί και η λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού κλπ. Σε αυτή την περίπτωση τα κλιμάκια των θεσμών που φθάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να επιστρέψουν για τελικές αποφάσεις περί τα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου 2017, ώστε να «κλείσει» η αξιολόγηση στο euro group  της 4ης Δεκεμβρίου 2017. Με αυτό το σενάριο, που θεωρείται αισιόδοξο ακόμη και στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών είναι δυνατόν να «τρέξει» το «Εξοικονομώ κατ` οίκον»,  από το τέλος Δεκεμβρίου η τις αρχές Ιανουαρίου 2018.

-Εντός του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2018 είναι κατ΄ αρχήν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τραπεζών, που ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, εφόσον αυτή η αξιολόγηση συνδέεται  με τα «Stress tests» των ελληνικών τραπεζών, που είναι προγραμματισμένα για αυτή την περίοδο. Εφόσον αυτό συμβεί και δεν υπάρξουν εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές, όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τότε η έναρξη του νέου «Εξοικονομώ κατ` οίκον», πάει για το τέλος της άνοιξης ή τις αρχές καλοκαιριού, με επικρατέστερο το μήνα Μάιο του 2018.

Σε κάθε περίπτωση έχει προκύψει ήδη η ανάγκη για την έναρξη του νέου προγράμματος να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις με συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα από την πλευρά των αρμοδίων.

Αυτό είναι αναγκαίο  τόσο για να  κάνουν τον προγραμματισμό τους οι πολίτες, οι παράγοντες του κατασκευαστικού τομέα και της αγοράς, όσο και για να μην παραμένει ανοιχτό ζητούμενο η έναρξη του προγράμματος, κατά τρόπο, που η πολυαναμενόμενη έναρξη του τελικά να είναι αιφνιδιαστική, προκαλώντας εκπλήξεις και άδικους αποκλεισμούς.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ είπε ακόμη στην ΕΡΤ ότι θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν σχεδόν στο σύνολο τους οι περίπου 38.000 αιτήσεις του παλαιού προγράμματος. Επίσης  ότι η υλοποίηση του νέου προγράμματος θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και για τις υλοποιημένες εργασίες θα εξοφλείται αμέσως ο κατασκευαστής, αφού θα πιστώνονται στον κατασκευαστή τα χρήματα με το που θα κατατίθενται τα σχετικά τιμολόγια και οι βεβαιώσεις ολοκλήρωσης των εργασιών.  Ο ίδιος είπε ότι για την υποβολή αίτησης στο νέο πρόγραμμα το πρώτο και απαραίτητο βήμα θα είναι η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας