ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια για τις λιγνιτικές περιοχές ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο των δράσεων για... «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: «σούπερ» προγράμματα στις λιγνιτικές περιοχές

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια για τις λιγνιτικές περιοχές ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την διακοπή της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη τα επόμενα χρόνια.

ejoikonomo

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική εταιρεία ενεργειακής οικονομίας, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο θα περιλαμβάνει αυξημένα κίνητρα για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Θα αποτελέσει δε σημαντικό τμήμα των κινήτρων για επενδύσεις στις πληττόμενες περιοχές.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Χάρης Δούκας, με την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, θα υπάρχουν λιγότερες ενεργειακές ανάγκες που θα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από ιδιοπαραγωγή.

Μaster plan

Το στρατηγικό σχέδιο (master plan) για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών θα είναι έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Κοζάνη την Φλώρινα και την Μεγαλόπολη έχουν αυξηθεί σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία προστίθενται πόροι οι οποίοι θα μοχλευθούν από το πρόγραμμα Invest EU καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων .

Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να επιταχυνθεί η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς από τις αρχές του 2021 αρχίζει η επιλεξιμότητα των δαπανών ενώ τόνισε ότι τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας που είχαν ατροφήσει λόγω της παρουσίας της ΔΕΗ θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν.

Αποκατάσταση εδαφών

Στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης τόνισε πως η επιχειρήση δεν φεύγει από τις περιοχές αυτές, αλλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται εκεί. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των εδαφών ορυχείων και σταθμών παραγωγής, δραστηριότητα που θα εξασφαλίσει πολλές θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στις εκτάσεις αυτές θα εγκατασταθούν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει εξαγγείλει η επιχείρηση τόσο στην Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη. Ο κ. Κοπανάκης επανέλαβε πως η ΔΕΗ υφίσταται η ζημιά της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ενώ στην ερώτηση γιατί αυτές δεν κλείνουν άμεσα ανέφερε πως λαμβάνονται υπόψη η τηλεθέρμανση των πόλεων στις λιγνιτικές περιοχές, η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων και η ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα.

ΔΕΠΑ

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Κων/νος Ανδριοσόπουλος σημείωσε ότι η τηλεθέρμανση να καλυφθεί με τη συμβολή του φυσικού αερίου ενώ με τα κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσουν να εγκατασταθούν βιομηχανικές μονάδες που θα έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε την απολιγνιτοποίηση ως την μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ ζήτησε το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης να τεθεί σε εφαρμογή πριν την απώλεια των θέσεων εργασίας από την δραστηριότητα της ΔΕΗ που είναι προδιαγεγραμμένη. Εκτίμησε δε ότι θα χαθούν 5000 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που είναι εξαρτημένες από το λιγνίτη ο οποίος σήμερα δημιουργεί εισόδημα ύψους 1 δισ. Ευρώ στην περιοχή.


ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας