ecopress
Να μη διπλοπληρώσουν οι ιδιοκτήτες τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά των ακινήτων τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε επόμενη φάση του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, καθώς επίκειται η... «Εξοικονομώ»: Στα αζήτητα χιλιάδες ενεργειακά πιστοποιητικά, οι ιδιοκτήτες θα διπλοπληρώσουν!

Να μη διπλοπληρώσουν οι ιδιοκτήτες τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά των ακινήτων τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε επόμενη φάση του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, καθώς επίκειται η θέσπιση νέου ΚΕΝΑΚ, ζητεί το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. 

«Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ενεργειακά πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί και φάκελοι αιτήσεων έχουν συνταχθεί. Με δεδομένο ότι επίκειται η θέσπιση του νέου ΚΕΝΑΚ, θα ήταν άδικο να εξαναγκαστούν όσοι έχουν Ενεργειακά Πιστοποιητικά, να εκδώσουν νέα για την επόμενη φάση του Εξοικονομώ με συνέπεια νέα οικονομική επιβάρυνση», τονίζει σε  παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΕ/ΤΔΜ καταγράφει «πλήθος προβλημάτων» που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του ΕΚΟ ΙΙ εστιάζοντας στην αστραπιαία εξαφάνιση της χρηματοδότησης και προτείνει να παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα των αιτήσεων με νέο χρονοδιάγραμμα, ενώ συντάσσεται με τη δημιουργία λίστας επιλαχόντων, πρόταση με μεγάλη απήχηση στους μηχανικούς.

Σύμφωνα με τον   Δημήτρη Μαυροματίδη στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας η χρηματοδότηση εξαντλήθηκε σε μισή ώρα, ενώ πρόκειται για  τη μοναδική περιφέρεια στη χώρα που παραμένει εξ ολοκλήρου στη δυσμενέστερη κλιματικά ζώνη και ταυτόχρονα καλείται να ανταπεξέλθει στη μεγαλύτερη χειμερινή περίοδο, άρα έχει κατά τεκμήριο τη μεγαλύτερη ανάγκη για προγράμματα όπως το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Ως εκ τούτου οι μηχανικοί της Δυτικής Μακεδονίας ζητούν από την Περιφέρεια να αυξήσει τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους για το ΕΚΟ ΙΙ, , τόσο από το Π.Ε.Π. αλλά και από το ΕΠΑΝΕΚ «με την κατάλληλη παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο».

Οι μηχανικοί της Δυτ. Μακεδονίας καταλογίζουν στο Υπουργείο Ενέργειας ότι παρά τη δίμηνη αναβολή της έναρξης του ΕΚΟ ΙΙ μετά την επαναπρόκήρυξή του τον περασμένο Ιούλιο, δεν προχώρησε σε διορθώσεις και βελτιωτικές παρεμβάσεις για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Τα προβλήματα

«Δημιουργήθηκε πολύ μεγάλη προσδοκία στον κόσμο και πάρα πολλοί απευθύνθηκαν στους μηχανικούς για την σύνταξη του απαραίτητου φακέλου για την αίτηση. Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για όλους, όταν την 16η Σεπτεμβρίου, με την έναρξη αυτής της φάσης διαπιστώθηκε ότι τίποτα δεν άλλαξε. Η πρότερη εμπειρία δεν αξιοποιήθηκε» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΔ Μακεδονίας  και αναλυτικά επισημαίνεται ότι:

 • Η χρηματοδότηση ήταν πολύ μικρή αντιστρόφως ανάλογη της ζήτησης. Το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας παρέμεινε. Το υπολογιστικό σύστημα παρουσίαζε δυσλειτουργίες.
 • Καμία προετοιμασία των συναδέλφων μηχανικών δεν προηγήθηκε.
 • Τα εγχειρίδια χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρισης των αιτήσεων, δημοσιοποιήθηκαν δύο μόλις μέρες πριν την καταχώριση των αιτήσεων.
 • Στη Δυτική Μακεδονία τα διαθέσιμα ποσά εξαφανίστηκαν σε λίγο περισσότερο από μισή ώρα και διαπιστώθηκε ότι δεν επιτρέπεται η καταχώριση των αιτήσεων μετά την εξάντληση των διαθέσιμων χρηματικών πόρων.
 • Επίσης δεν υπάρχει λίστα επιλαχόντων.
 • Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ενεργειακά πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί και φάκελοι αιτήσεων έχουν συνταχθεί.
 • Δεν είχε γίνει σωστή εκτίμηση της ζήτησης όπως γίνεται αντιληπτό.
 • Οι φάκελοι που κατατέθηκαν δεσμεύσανε μεγαλύτερα ποσά από αυτά που θα απαιτηθούν στο τέλος, για την υλοποίηση των έργων του ΕΚΟ ΙΙ που καταφέρανε να εντάξουνε.
 • Επίσης θα υπάρξουν ωφελούμενοι που θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα καθότι δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν δανειοδότηση.
 • Όλοι αυτοί οι πόροι θα πρέπει να δεσμευθούν σε αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί αλλά έχουν καταχωρηθεί και εκκρεμούν στο πληροφοριακό σύστημα. Επιπλέον, στην εξέλιξη του προγράμματος, θα βοηθούσε μια διαδικασία δημιουργίας λίστας επιλαχόντων που θα βασίζεται σε ένα ορθολογικό χρονοδιάγραμμα.
 • Με αποσπασματικές ενημερώσεις, οι μηχανικοί δεν μπορούν να κάνουν ένα σωστό προγραμματισμό στην εργασία τους και βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και άγχος.

Χιλιάδες ενεργειακά πιστοποιητικά

Στην ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΔΜακεδονίας σημειώνεται επίσης ότι:  Υπήρξε η υπόσχεση ότι θα ξεκινήσει στο μέλλον νέα φάση του προγράμματος με μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ενεργειακά πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί και φάκελοι αιτήσεων έχουν συνταχθεί. Με δεδομένο ότι επίκειται η θέσπιση του νέου ΚΕΝΑΚ, θα ήταν άδικο να εξαναγκαστούν όσοι έχουν Ενεργειακά Πιστοποιητικά, να εκδώσουν νέα για την επόμενη φάση του Εξοικονομώ με συνέπεια νέα οικονομική επιβάρυνση . Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας προτείνει το πληροφοριακό σύστημα να δέχεται αιτήσεις μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως είχε γίνει και την Άνοιξη του 2018. Για να μην νιώθουν οι εκατοντάδες πελάτες των τεχνικών γραφείων ότι συμμετείχαν σε μια διαδικασία που ουσιαστικά ξεκίνησαν χωρίς καν τη δυνατότητα υποβολής.

Μόνιμα ανοιχτό  σύστημα

Η επιλογή να μείνει μόνιμα ανοιχτό το σύστημα είναι μια ιδέα που πρέπει να εξεταστεί, συνεχίζει η ανακοίνωση και αναφέρει όταν  συγκεντρώνεται ένα ικανός αριθμός κεφαλαίων μπορεί να εγκρίνεται η χρηματοδότηση ενός πλήθους αιτήσεων. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει μεγάλες ανάγκες ενεργειακής εξοικονόμησης, λόγω της κλιματικής ζώνης στην οποία βρίσκεται το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας – ζήτημα το οποίο το ΤΕΕ/ ΤΔΜ πολλαπλώς ανέδειξε.

Η Δυτική Μακεδονία, είναι η μοναδική περιφέρεια στη χώρα που εξ ολοκλήρου παραμένει στη δυσμενέστερη κλιματικά ζώνη και ταυτόχρονα έχει την μεγαλύτερη χειμερινή περίοδο, άρα και τη μεγαλύτερη ανάγκη για προγράμματα όπως το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να αυξήσει τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους για το ΕΚΟ ΙΙ, θέση την οποία είχαμε διατυπώσει και κατά την προκήρυξη του προγράμματος το 2018 , τόσο από το Π.Ε.Π. αλλά και από το ΕΠΑΝΕΚ με την κατάλληλη παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας