ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανοιχτά, προς αντιμετώπιση, είναι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα θέματα της εξεύρεσης πόρων για να ικανοποιηθεί το  σύνολο των αιτήσεων... «Εξοικονομώ 2021»: ανοιχτά θέματα στο ΥΠΕΝ επιλαχόντες και ακρίβεια υλικών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανοιχτά, προς αντιμετώπιση, είναι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα θέματα της εξεύρεσης πόρων για να ικανοποιηθεί το  σύνολο των αιτήσεων ρεκόρ, που έφτασαν τις 87.578 συμμετοχές στο νέο «Εξοικονομώ 2021», όπως επίσης της ακρίβειας των υλικών και εργασιών, για την υλοποίηση των εργασιών του προγράμματος.

Αυτά προκύπτουν από δημόσιες δηλώσεις της γενικής γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία σημείωσε ότι «θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να καλυφθούν και οι επιλαχόντες του προγράμματος, με την προϋπόθεση να βρούμε τους πόρους». Παράλληλα η ίδια παραδέχθηκε  ότι συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα της ακρίβειας υλικών και εργασιών, παρά τις αναπροσαρμογές που έγιναν στα τιμολόγια του νέου προγράμματος, πριν την προκήρυξη του.

Δημόσια δέσμευση

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ανέλαβε δημόσια δέσμευση ότι με αύξηση του προϋπολογισμού και μετά από αντικειμενική κατάταξη θα ενταχθεί το σύνολο των αιτήσεων ρεκόρ, που έφτασαν τις 87.578 συμμετοχές στο νέο «Εξοικονομώ 2021». Δείτε εδώ στο ecopress

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για συνολικά  87.578 αιτήσεις συμμετοχής των πολιτών στο «Εξοικονομώ 2021», που  αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, 40.145 αιτήσεις κατατάσσονται ως «καταρχήν επιλέξιμες» και 47.433 αιτήσεις που κρίνονται ως «επιλαχούσες».

Μέχρι το στόχο ένταξης 50.000 νοικοκυριών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και  ανάλογα με την πορεία των αιτήσεων για τις πολυκατοικίες που βρίσκεται σε εξέλιξη,  προκύπτει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση μένουν εκτός του τρέχοντος «Εξοικονομώ 2021» από περίπου  37.500 έως 47.500 αιτήσεις μονοκατοικιών. Δείτε εδώ στο ecopress

Τι λέει η γενική γραμματέας Ενέργειας

Κληθείσα να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δημόσια δέσμευση του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, σχετικά με τους επιλαχόντες του νέου «Εξοικονομώ», η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε συνέντευξη της στον ρ/σ «Alpha 9,89» και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, στην εκπομπή «τρίποντο στην οικονομία», είχε τον ακόλουθο διάλογο:

Δημοσιογράφος: «Στο νέο Εξοικονομώ είχατε ρεκόρ συμμετοχών περίπου 87.000 κατοικίες και έχετε προγραμματίσει να μπουν 50.000 κατοικίες. Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός και θα μπουν όλοι. Από που θα αντλήσετε τα κεφάλαια, από τον προϋπολογισμό του προγράμματος της επόμενης χρονιάς, γιατί έχετε πει ότι το πρόγραμμα θα τρέχει κάθε χρόνο για 50.000 κατοικίες,  ή από κάποια έκτακτη πηγή δαπανών;»

Αλεξάνδρα Σδούκου: «Δεν είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον υπουργό το Σαββατοκύριακο για αυτό, για να το μάθω και εγώ από πού. Υπάρχουν πόροι και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Έτσι κι αλλιώς, ως υπουργείο έχουμε πει ότι κάθε χρόνο θέλουμε να βγάζουμε ένα “Εξοικονομώ κατ΄οίκον”, όμως στο πρόγραμμα που μόλις έκλεισε είναι γεγονός ότι υπήρξε μία συμμετοχή ρεκόρ. Με τα χρήματα που έχουμε μπορούμε να καλύψουμε τον αριθμό που είπατε, μένουν οι επιλαχόντες που είναι όλοι οι υπόλοιποι 30.000 με 40.000 κατοικίες, και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να καλυφθούν και αυτοί, με την προϋπόθεση, όπως είπατε να βρούμε τους πόρους, αλλά καλύτερα να το ρωτήσετε στον υπουργό».

Τα κόστη εργασιών και υλικών

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των ακροατών του ραδιοσταθμού, η γενική γραμματέας Ενέργειας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια των υλικών και εργασιών του νέου «Εξοικονομώ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το θέμα προς νέα διορθωτική διευθέτηση από το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, η κα Σδούκου, στο ερώτημα –παρατήρηση ότι  «τα κόστη των εργασιών και υλικών για το Εξοικονομώ είναι πλέον εκτός πραγματικότητας, τα λεφτά δεν φτάνουν» απάντησε ως εξής:

-«Ισχύει αυτό, και για αυτό πριν βγάλουμε το τρέχον “Εξοικονομώ 2021” στον αέρα είχαμε δώσει μία αύξηση στα ταβάνια  των παρεμβάσεων κατά 15%. Συμφωνώ ότι συνεχίζει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας