ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Θέμα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης και της τελικής μοριοδότηση των αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ 2021», θέτει με εύσχημο... Εξοικονομώ 2021: θέμα μοριοδότησης αιτήσεων και αξιοπιστίας ΠΕΑ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Θέμα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης και της τελικής μοριοδότηση των αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ 2021», θέτει με εύσχημο και ταυτοχρόνως ευθύ τρόπο το ΤΕΕ Ηπείρου, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία από τα αποτελέσματα των αιτήσεων στην περιοχή ευθύνης του, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτές τις προεκτάσεις των αιτιάσεων του για την εφαρμογή του προγράμματος σε όλη τη χώρα.

Ταυτοχρόνως το ΤΕΕ Ηπείρου, σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Ιωάννης Τσίγκρος απευθυνόμενος προς τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα τονίζει ότι «χρήζει αναμόρφωσης ο προϋπολογισμός με τη διανομή περισσότερων κονδυλίων στις Περιφερειακές Ενότητες των Ιωαννίνων και της Άρτας, οι οποίες σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ένταξης».

Αιτήματα συμμετοχής

Το θέμα της χαμηλής ένταξης αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των προϋπολογισμών να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων προκαλεί αντιδράσεις και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής έχει επισημάνει ότι: «Συνολικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ποσοστό των κατ’ αρχάς ενταγμένων αιτήσεων για χρηματοδότηση έργων έφτασε μόλις το 30,14%, όταν για το σύνολο της επικράτειας πλησίασε το 46%.  Για άλλη μια φορά φαίνεται η Δυτική Ελλάδα «ριγμένη» από την ελληνική Πολιτεία».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα αποτελεσμάτα που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ το «Εξοικονομώ 2021» έφτασε τις 87.578 υποβληθείσες αιτήσεις μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων, με τις 40.145 από αυτές να είναι  κατ’ αρχάς επιλέξιμες. Δηλαδή ποσοστό επιτυχίας στο 45,8% πράγμα που σημαίνει ότι  στο σύνολο της χώρας μπαίνει –ή μένει εκτός προγράμματος -ο ένας στους δύο.

Δέσμευση ΥΠΕΝ

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας,έχει αναλάβει στις αρχές Μαϊου δημόσια δέσμευση ότι με αύξηση του προϋπολογισμού και μετά από αντικειμενική κατάταξη θα ενταχθεί το σύνολο των αιτήσεων ρεκόρ, που έφτασαν τις 87.578 συμμετοχές στο νέο «Εξοικονομώ 2021», δείτε εδώ στο ecopress, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί επίσημη συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα και να γίνει γνωστός ο τρόπος αντιμετώπισης του από το ΥΠΕΝ.

Δικαιολογητικά και ταυτότητα κτιρίου

Στο μεταξύ το νέο «Εξοικονομώ 2021» βρίσκεται στη φάση της υποβολής δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους και έχει ξεκινήσει από τις 20/5/2022 η δυνατότητα υποβολής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για τις “Καταρχήν Επιλέξιμες” αιτήσεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι «η υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μπορεί να γίνει έως και τις 19/7/2022. Για τις Ειδικές Περιπτώσεις όπως αυτές περιγράφονται στον Οδηγό του Προγράμματος καθώς και τις Πρόσφατες Αποκτήσεις, η διαδικασία υποβολής θα ξεκινήσει μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών»

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ΠΕΑ

Το ΤΕΕ Ηπείρου στην παρέμβαση του του προς το ΥΠΕΝ σημείωνει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων «παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στον συντελεστή Κ1, (αφορά στο ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας)  βαθμολογίες οι οποίες πλησίαζαν ή ήταν στο απόλυτο», και όπως σημειώνεται «χωρίς να θέλουμε ούτε κατ΄ ελάχιστον να αμφισβητήσουμε την αξιοκρατία της μοριοδότησης του προγράμματος» ζητά «αν αυτό είναι εφικτό, να διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που αφορούν το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, σε μεγαλύτερη συχνότητα από ότι τυχόν προβλέπεται, ώστε να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, η πραγματική κατάσταση των ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων».

Η επιστολή του ΤΕΕ Ηπείρου

Στο πλήρες κείμενο του ΤΕΕ Ηπείρου προς το ΥΠΕΝ σημειώνονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

-«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, κατόπιν οχλήσεων αρκετών συναδέλφων, μελών του Περιφερειακού Τμήματος, μας δηλώθηκε ότι παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στην τελική αξιολόγηση ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, κάτι που δημιούργησε πολλές απορίες για το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα με βάση τον οδηγό του Προγράμματος, ο οποίος ορίζει με απόλυτη αξιοκρατία την τελική μοριοδότηση, παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στον συντελεστή Κ1, βαθμολογίες οι οποίες πλησίαζαν ή ήταν στο απόλυτο. Συγκεκριμένα από τις 1003 δηλώσεις που έχουν ενταχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στις κατηγορίες 2 έως 5 το 98% αυτών έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80, ενώ ακόμη και στις μισές του συνόλου των δηλώσεων, εκ των οποίων αρκετές είναι επιλαχούσες, το 95% αυτών έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80. Με βάση τον τύπο υπολογισμού της μοριοδότησης, ο συντελεστής Κ1 δίνει το 50% της βαθμολογίας. Κατά συνέπεια όλες οι αιτήσεις στις οποίες ο παραπάνω συντελεστής είναι στο 100 ή το πλησιάζει, η βαθμολογία του κτιρίου ξεκινάει από τη βάση του 50.

Πραγματικά δε θα περιμέναμε στην περιοχή μας, η οποία είναι γνωστή για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, την περίοδο τουλάχιστον του Χειμώνα, τα κτίρια να είναι τόσο χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Όπως είναι γνωστό ο κλάδος των Μηχανικών στην περιοχή μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αφυπνίσει τους κατοίκους της περιοχής ώστε να μειώσουν τις ενεργειακές απώλειες των κατοικιών τους, με άμεσο αντίκτυπο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Με την παραπάνω επιστολή μας, χωρίς να θέλουμε ούτε κατ΄ ελάχιστον να αμφισβητήσουμε την αξιοκρατία της μοριοδότησης του προγράμματος, κάτι που εμείς ως Τεχνικό Επιμελητήριο προσπαθήσαμε να θεσμοθετήσουμε και θεωρούμε ότι τα καταφέραμε στο μέγιστο βαθμό, θα ζητήσουμε, αν αυτό είναι εφικτό, να διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που αφορούν το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, σε μεγαλύτερη συχνότητα από ότι τυχόν προβλέπεται, ώστε να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, η πραγματική κατάσταση των ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Πλέον αυτού θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο να μπορούσαμε να έχουμε ανωνυμοποιημένα στοιχεία που αφορούν το κτηριακό απόθεμα της περιοχής ευθύνης μας, στοιχεία τα οποία θα προέρχονται από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που έχουν μέχρι τώρα εκδοθεί (πχ, ΠΕΑ ανά οικοδομική άδεια, έτος αδείας, ενεργειακή κατάταξη κλπ).

Το παραπάνω αίτημα όπως είναι φανερό μπορεί να διενεργηθεί μόνο σε αυτήν την περίοδο και πριν αρχίσουν οι εργασίες επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Για τον παραπάνω λόγο θα ζητούσαμε όποιες ενέργειες κρίνετε απαραίτητες, για την επίλυση των αποριών των συναδέλφων μας, να διενεργηθούν άμεσα.

Παράλληλα όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τον αριθμό των δηλώσεων καθώς και το ποσοστό των δηλώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021» είναι ολοφάνερο ότι χρήζει αναμόρφωσης ο προϋπολογισμός με τη διανομή περισσότερων κονδυλίων στις Περιφερειακές Ενότητες των Ιωαννίνων και της Άρτας, οι οποίες σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ένταξης.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήματος Ηπείρου, υπεύθυνα, όπως αρμόζει στο θεσμικό ρόλο του και την ιστορία του, θα είναι παρών για οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από το Υπουργείο, ώστε να ξεδιαλυθούν οι οποιεσδήποτε απορίες και αμφιβολίες υπάρχουν, για τη ταχύτερη εκτέλεση και τη δικαιότερη αναπροσαρμογή των πόρων του προγράμματος, κάτι που θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, βελτιώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής Αλλαγής.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Τσίγκρος»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας