ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Άνοιξε κύκλος παρατάσεων και μεταθέσεων ημερομηνιών για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» λόγω κορωνοϊού. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε το απόγευμα της... «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: άνοιξε κύκλος παρατάσεων από τη Θεσσαλία

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Άνοιξε κύκλος παρατάσεων και μεταθέσεων ημερομηνιών για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» λόγω κορωνοϊού.

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου 2020 τη μετάθεση της ημερομηνίας ανοίγματος της  πλατφόρμας του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας  λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις άρχιζαν στις 9 Δεκεμβρίου 2020 από την Περιφέρεια  Θεσσαλία παίρνει μικρή παράταση δύο ημερών και η συνολική έναρξη του προγράμματος, που αρχίζει τώρα στις 11 Δεκεμβρίου 2020 από την Περιφέρεια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνεται ότι:

-«Με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι αρνητικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας –και ιδιαίτερα για την πόλη της Λάρισας- το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη μετάθεση της ημερομηνίας ανοίγματος της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την εν λόγω Περιφέρεια από τις 9 Δεκεμβρίου 2020  που είχε ανακοινωθεί, στις 20 Ιανουαρίου 2021. Οι υπόλοιπες ημερομηνίες του προγράμματος παραμένουν ως έχουν».

Πρόγραμμα

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως  έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα για την έναρξη υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ Αυτονομώ» διαμορφώνεται ως εξής:

Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020

Αττικής 14.12.2020

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020

Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020

Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021

Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021

Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021

Πολυκατοικίες 18.01.2021

Θεσσαλίας: 20. 01.2021

Σημειώνεται ότι φορείς τεχνικών και ιδιοκτητών έχουν ζητήσει τη συνολική μετάθεση της έναρξης του προγράμματος λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν για την υλοποίηση του από τα μέτρα της πανδημίας.

Αντίδοτο στην κρίση 

Το ΥΠΕΝ επιχειρεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις και παρατάσεις, υπολογίζοντας ότι οι επενδύσεις 850 εκατ ευρώ του προγράμματος για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών θα λειτουργήσουν ως  ως αντίδοτο στην κρίση και την οικονομική ύφεση της πανδημίας.

ΥΠΕΝ: το «εξοικονομώ αυτονομώ» αντίδοτο στην ύφεση της πανδημίας

-Το πιο σημαντικό είναι ότι«το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” έρχεται σε μια στιγμή που η μεγάλη ύφεση που έφερε ο κορονοϊός παντού πιέζει τα νοικοκυριά και την αγορά. Είναι λοιπόν μια μεγάλη τονωτική ένεση – μέσω Βρυξελλών – για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» τονίζει ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Πρωτιά πρόβλημα για τη Θεσσαλία 

Η έναρξη του προγράμματος από τη Θεσσαλία συνάντησε πολλές και βάσιμες αντιρρήσεις από τους επαγγελματίες μηχανικούς της περιοχής και τα τοπικά Τμήματα ΤΕΕ, οι οποίες εισακούστηκαν από το ΥΠΕΝ και έτσι γίνεται μετάθεση ημερομηνίας έναρξης για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Ερώτηση στη Βουλή

Τη μετάθεση του προγράμματος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της πανδημίας, ζήτησε και ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σε  ερώτησή του ο βουλευτής υπογράμμισε  ότι «η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοβαρότατες παρενέργειες στην περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία, ήδη, από τις 30 Οκτωβρίου 2020, ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη και τη Ροδόπη, συμπεριλαμβάνεται στο επίπεδο «4» αυξημένου κινδύνου, ως μια από τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιφέρειες.

Ο κ Χαρακόπουλος τόνισε ότι όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της πανδημίας καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη διενέργεια του σχετικού προγράμματος. Όπως είναι γνωστό για την ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα  χρειάζεται η επίσκεψη Μηχανικού στην οικία του πολίτη, για να γίνουν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, όπως αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση, αλλά και επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων, προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να εκδώσουν οικονομική προσφορά για το έργο και εκ νέου επίσκεψή στα γραφεία των μηχανικών. Από τα παραπάνω καθίσταται φανερό ότι οι συχνές επαφές δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για τη διάδοση της νόσου, ενώ τίθεται και ζήτημα με τις σχετικές απαγορεύσεις που καταγράφονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342-ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020.

Επιπλέον, στη Θεσσαλία, λόγω των πρόσφατων εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανός του Σεπτεμβρίου παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην προετοιμασία των φακέλων για το πρόγραμμα.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στη μετάθεση του ανοίγματος της πλατφόρμας για την περιφέρεια Θεσσαλίας όσο το δυνατόν αργότερα, όπως εξάλλου έχει αποφασιστεί από 16.11.20 για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, όπου προβλέπεται μετάθεση για τον Ιανουάριο του 2021».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

-«Προτίθεσθε να αναβάλετε την έναρξη του προγράμματος  «Εξοικονομώ Αυτονομώ» για την περιφέρεια Θεσσαλίας, για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικής κατάστασης που βρίσκονται περιοχές της συγκεκριμένης περιφέρειας όπως ζητά το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος;

Πότε σκοπεύετε να γνωστοποιήσετε την έναρξη του προγράμματος για το 2021, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας φακέλων;

Προτίθεσθε η έναρξη του προγράμματος να γίνει πριν την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για όσους λόγω των συνθηκών δεν δύνανται να υποβάλλουν αίτηση στο τρέχον πρόγραμμα;»

ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντικής & Δυτικής Θεσσαλίας

Είναι χαρακτηριστική η παράμβαση στο ecopress  του Βασίλη Τσιώνα, πρόεδρου της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ο οποίος σημειώνει ότι: “Το ΥΠΕΝ σε συνέχεια των αποφάσεων που προβληματίζουν τον τεχνικό κόσμο και του πολίτες της Θεσσαλίας, η οποία έχει πληγεί από τον “Ιανό” και πλήττεται σήμερα με μεγάλη ένταση από τον Κορωνοϊό, προχωρά σε νέα απόφαση έναρξης του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ” στη Θεσσαλία στις 9/12/2020. Κατά συνέπεια η Θεσσαλία αποτελεί την πρώτη περιφέρεια έναρξης του προγράμματος στην Ελλάδα γεγονός που σε διαφορετική περίοδο θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό. Όχι όμως σήμερα”.

https://ecopress.gr/exoikonomo-aftonomo-protia-provlima-gia-thessalia/

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας