ecopress
Μόλις σε 50 λεπτά εξαντλήθηκαν οι διατιθέμενοι πόροι του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Αττική. Ο αγώνας ταχύτητας της αίτησης από τους συμβούλους μηχανικούς δόθηκε με μεγάλα... «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: σπριντ μετ΄εμποδίων στην Αττική – χιλιάδες αιτήσεις εκτός

Μόλις σε 50 λεπτά εξαντλήθηκαν οι διατιθέμενοι πόροι του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Αττική. Ο αγώνας ταχύτητας της αίτησης από τους συμβούλους μηχανικούς δόθηκε με μεγάλα εμπόδια στη λειτουργία του συστήματος  Building Cert του ΥΠΕΝ για την υποβολή των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που συνοδεύουν την αίτηση.

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι έγιναν δεκτές 8.702 αιτήσεις επί των 17.673 που υπεβλήθησαν (δηλαδή λιγότερες από τις μισές), χωρίς να συνυπολογίζονται χιλιάδες φάκελοι, που προετοιμάστηκαν με κόπο και κόστος από τους μηχανικούς και ιδιοκτήτες ακινήτων και έμειναν ανέγγιχτοι, χωρίς δυνατότητα να υποβληθούν οι αιτήσεις τους.

Χωρίς ευθύνη και μέτρα 

Για τα εμπόδια στη λειτουργία του συστήματος  Building Cert, που αποτέλεσε τον κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα στην μάχη των αιτήσεων της Αττικής, το ΥΠΕΝ στην επίσημη ανακοίνωση του αποφεύγει οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης ούτε δίνει διαβεβαιώσεις πως θα ληφθούν μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα στην πορεία του προγράμματος που συνεχίζεται στις άλλες περιφέρειες της χώρας. Δίνει την εξήγηση ότι:

-«Κατά την σημερινή ημέρα καταγράφηκαν μικρές  καθυστερήσεις στο σύστημα του Building Cert, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο, με αποτέλεσμα το Building Cert να δέχεται μεγάλο φόρτο».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι «το Πληροφοριακό Σύστημα λειτούργησε κανονικά και κατόρθωσε να ανταποκριθεί στο ισχυρότατο ενδιαφέρον των πολιτών – ενδεικτικά τα πρώτα πέντε λεπτά από την έναρξη της λειτουργίας υποβλήθηκαν στο σύστημα περί τις 10.000 αιτήσεις».

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.50 το πρωί. Υποβλήθηκαν 17.673 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 8.702, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (144,8 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 16.600 ευρώ.

Τεράστιο ενδιαφέρον

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε:

-«Το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ στην Περιφέρεια Αττικής, την πολυπληθέστερη της χώρας, δικαιώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιλογή του να ξεκινήσει το πρόγραμμα στην παρούσα συγκυρία.  Στέλνουμε έτσι το μήνυμα ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το νέο αυτό Πρόγραμμα,  που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που αξιοποιεί πόρους άνω των 800 εκ. Ευρώ, το οποίο –όπως έχουμε πει επανειλημμένα-, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία σε μια δύσκολη συγκυρία, δημιουργώντας άμεσα κύκλο εργασιών 1,5 δις. ευρώ. Θα μας βοηθήσει επίσης  να κερδίσουμε το μεγάλο εθνικό στοίχημα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος (από τις 783.752 κατοικίες της Αττικής πάνω από τις 600.000 είναι ηλικίας 20 ετών και πάνω), που θα συμβάλλει όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας και εξόδων, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας μέσα στα σπίτια μας που τον τελευταίο  χρόνο φιλοξενούν όλες μας τις δραστηριότητες.  Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι μόνο το πρώτο από τα αντίστοιχα προγράμματα που θα τρέξουν το 2021 και τα επόμενα χρόνια, με εξίσου υψηλό –αν όχι και μεγαλύτερο- προϋπολογισμό. Επομένως, όσοι δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν τώρα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ώστε να ενταχθούν στην επόμενη δράση».

Το πρόγραμμα συνεχίζεται  μεθαύριο Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοπόννησο.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας