ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το  «Εξοικονομώ Αυτονομώ» βγαίνει από την «καραντίνα» 14 ημερών, στην οποία  μπήκε από το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 με απόφαση της... «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: βγαίνει από τη «καραντίνα» -ανασχεδιασμός από «μηδενική βάση»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το  «Εξοικονομώ Αυτονομώ» βγαίνει από την «καραντίνα» 14 ημερών, στην οποία  μπήκε από το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 με απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 για τέσσερις Περιφέρειες και ακολούθως για τις πολυκατοικίες. Παράλληλα ετοιμάζεται ανασχεδιασμός του προγράμματος από «μηδενική βάση».

Πληροφορίες του ecopress από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση νέας αναβολής ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο μέτωπο του covid-19» και ότι θα τηρηθεί κανονικά το  αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

«Αυξημένη επιτήρηση»

Σχετικά με τις καταγγελίες, που έχουν δημοσιοποιηθεί περί χρήσεως παράνομου λογισμικού κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν δοθεί από το ΥΠΕΝ εντολές στην ανάδοχο εταιρία του Πληροφοριακού Συστήματος και θα ισχύσουν μέτρα «αυξημένης επιτήρησης». Διευκρινίζεται αρμοδίως ότι  «δεν θα μπει κόφτης» στο σύστημα για περιορισμό του αριθμού των αιτήσεων υπαγωγής από τους συμβούλους μηχανικούς ούτε θα γίνουν τροποποιήσεις στη ψηφιακή  διαδικασία, κατά τρόπο που θα συνιστούσε διακριτική μεταχείριση μεταξύ αυτών που έχουν ήδη υποβληθεί και των νέων αιτήσεων. Η «αυξημένη επιτήρηση» αφορά σε μέτρα,  ώστε να εντοπιστεί, να αποκλειστεί και εν συνεχεία να εφαρμοστούν τα δέοντα, σε οποιαδήποτε περίπτωση χρήσης παράνομων πρακτικών και μεθόδων, κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Ανασχεδιασμός

Για τις ριζικές αλλαγές που ετοιμάζονται γίνεται γνωστό ότι μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», θα ανασχεδιαστεί από «μηδενική βάση». Παράλληλα επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θέτει στις προτεραιότητες και την προσοχή της, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και όπως έχει εξαγγελθεί, το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», να προκηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Σημείο αναφοράς για τον ανασχεδιασμό του προγράμματος θα αποτελέσουν οι προτάσεις της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, στην αιχμή των οποίων είναι να μην αποτελεί καθοριστικό κριτήριο  η υπαγωγής της αίτησης κατά  χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων. Όπως επίσης να ισχύσουν  για την ένταξη στο πρόγραμμα κριτήρια  οικονομικής, κοινωνικής και ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι  για τον ανασχεδιασμό του προγράμματος παράλληλα με τις προτάσεις του ΤΕΕ  θα ληφθούν υπόψη και όλες οι σχετικές προτάσεις τεχνικών, επιστημονικών φορέων και παραγόντων της αγοράς, όπως επίσης και μεμονωμένων πολιτών. Στόχος είναι να το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», να θωρακιστεί από παθογένειες του παρελθόντος και να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις, καθώς προορίζεται να αποτελέσει το πρώτο σειράς ετήσιων προγραμμάτων της περιόδου 2021-30 για την ανακαίνιση συνολικά 600.000 κατοικιών, με χρηματοδότηση 3 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πολυκατοικίες

Σχετικά με την  υποβολή αιτήσεων ένταξης πολυκατοικιών (τύπου Α) στο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σημειώνεται ότι έχει επέλθει αλλαγή  με  απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα . Προβλέπεται ότι  δεν απαιτείται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα https://exoikonomo2020.gov.gr, καθώς το σχετικό εδάφιο έχει απαλειφθεί. Διευκρινίζεται σχετικά ότι το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με το ΑΦΜ δεν αποκλείεται αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση το πρώτο εδάφιο της υποπαραγράφου με τίτλο «Διαδικασία υποβολής αίτησης για πολυκατοικία τύπου Α» της παραγράφου 5.2 του Οδηγού του Προγράμματος τροποποιείται ως εξής:

«Μετά τη λήψη σχετικής απόφασης στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας για την έκδοση αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας» για τους κοινόχρηστους χώρους και την επιλογή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού συνεργασίας για τη λήψη δανείων ή και την πληρωμή των δαπανών, υποβάλλονται οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και μία αίτηση «ως σύνολο κτηρίου» του εκπροσώπου της πολυκατοικίας στο πληροφοριακό σύστημα της διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr, καταχωρώντας όλα τα ζητούμενα στοιχεία.»

Χρονοδιάγραμμα

Με  απόφαση του ΥΠΕΝ  υλοποιείται η παράταση των προθεσμιών, με την οποία το νέο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα  για την υποβολή αιτήαεων διαμορφώνεται ως εξής:

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη από 25 Ιανουαρίου.

Δυτική Μακεδονία από 27 Ιανουαρίου

Κεντρική Μακεδονία από 29 Ιανουαρίου

Θεσσαλία από 1η Φεβρουαρίου

Πολυκατοικίες από 3 Φεβρουαρίου.

Μετάθεση

Υπενθυμίζεται ότι  το  ΥΠΕΝ ανακοίνωσε  το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2020  τη μετάθεση κατά 14 ημέρες της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», «προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που ετέθησαν  υπόψη του Υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ως και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού».


ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας