Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ένα σύγχρονο οδικό έργο, συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων, που αναπτύσσεται  στα χνάρια του υπάρχοντος εγκαταλελειμμένου και σε πολλά σημεία ασύνδετου και... «Έξυπνος» δρόμος 30 χλμ αναδεικνύει τις κρυμμένες αξίες της Αττικής

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ένα σύγχρονο οδικό έργο, συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων, που αναπτύσσεται  στα χνάρια του υπάρχοντος εγκαταλελειμμένου και σε πολλά σημεία ασύνδετου και επικίνδυνου δικτύου δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να βγάλει από την απομόνωση την Βορειο-ανατολική Αττική, αναδεικνύοντας παράλληλα τις κρυμμένες και δυσπρόσιτες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του έργου σε τοπικούς παράγοντες, το οποίο στο κύριο μέρος του αφορά στη δημιουργία παραλιακού άξονα, ο οποίος θα συνδέσει τους δήμους Μαραθώνα και Ωρωπού, μίλησε για  «εμβληματικό έργο, με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο για τη Βορειο-ανατολική Αττική» και ανακοίνωσε ότι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής προωθείται άμεσα η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και η κατασκευή του έργου.

«Έξυπνες» λύσεις

Ο Γ. Πατούλης, τόνισε επίσης τόσο την αναπτυξιακή σημασία του έργου, ώστε να μπει η βορειοανατολική Αττική στον χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης και των επενδύσεων, όσο και το γεγονός ότι με πρωτοβουλίες του Θανάση Κατσιγιάννη, εντεταλμένου  Περιφερειακού  Συμβούλου για πολεοδομικά θέματα, ο σχεδιασμός και η ωρίμανση του έργου, έχει ολοκληρωθεί ήδη από την Περιφέρεια Αττικής με «έξυπνες» λύσεις, που αναδεικνύουν την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της περιοχής και μεγιστοποιούν το αναπτυξιακό αποτέλεσμα του τεχνικού έργου, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος κατασκευής.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής προβλέπει κατά βάση αξιοποίηση του υφιστάμενου προβληματικού οδικού δικτύου, με έργα  διασυνδέσεων, διαπλατύνσεων και νέων ασφαλτοστρώσεων, σήμανσης και διαγραμμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο, προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Οι προκρινόμενες λύσεις,  επι της ουσίας, αποκλείουν νέες διανοίξεις και σύνθετες κατασκευές, όπως  κοιλαδογέφυρες,  ανισόπεδους κόμβους  και άλλες λύσεις ακριβών «φαραωνικών» έργων, που θα καθιστούσαν ασύμφορο, αβέβαιο, με ρίσκα για δασικές, αρχαιολογικές και άλλες εμπλοκές και καθυστερήσεις  και ακριβό το εγχείρημα της κατασκευής του έργου.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής, ως  αποτέλεσμα της ιδιαίτερης γνώσης,  που έχει ο Θανάσης Κατσιγιάννης για την γεωγραφία, την  ιστορία και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Βορειο-ανατολικής Αττικής αλλά και της επιστημονικής ιδιότητας  που διαθέτει, ως έμπειρος μηχανικός, ειδικός σε θέματα έργων και περιβάλλοντος βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμη να προκηρυχθεί η οριστική τεχνική μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να δημοπρατηθεί η κατασκευή του έργου, έτσι ώστε όπως προγραμματίζεται να είναι έτοιμο εντός τετραετίας.  Τη μελέτη του έργου θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, με προοπτική ένταξης της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα πλεονεκτήματα

Η  δημιουργία του παραλιακού άξονα, που θα ενώσει τον Δήμο Μαραθώνα, με τον Δήμο Ωρωπού προβλέπεται να καταστήσει την Βορειο-ανατολική Αττικής σημαντικό τουριστικό προορισμό και σημείο αναφοράς νέων πολιτιστικών, οικολογικών, εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δίνοντας ώθηση στο μέλλον της περιοχής και στους ρυθμούς ανάπτυξής της.
Το έργο  θα ενώσει τρεις αρχαιολογικούς χώρους ανεκτίμητης αξίας, εκείνο του Μαραθώνα, της Ραμνούντας και του Αμφιαράειου, ανοίγοντας ένα λαμπρό ιστορικό “μονοπάτι” που θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και θα δώσει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να επισκεφτεί αυτά τα μέρη και να νιώσει την ιστορική τους αξία και την λάμψη που διαχρονικά εκπέμπουν.
Επίσης  θα ενώσει τα λιμάνια της Νέας Μάκρης, της Αγίας Μαρίνας, των Αγίων Αποστόλων και της Σκάλας Ωρωπού και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Παράλληλα το έργο,  θα φέρει πιο κοντά τους σημαντικούς υδροβιότοπους του Σχοινιά και του Ωρωπού.

Παρουσίαση

Οι λεπτομέρειες για το έργο παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του Γ. Πατούλη με τοπικούς παράγοντες, από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Ωρωπού και εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο, Θανάση Κατσιγιάννη και τον αντιδήμαρχο Καλάμου, Πέτρο Δέδε, ενώ στη συνάντηση μετείχαν ο βουλευτής Αν. Αττικής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και οι αντιπεριφερειάρχες Αν. Αττικής, Θανάσης Αυγερινός και Οικονομικών Νίκος Πέππας.

Με αφορμή τη μελέτη, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι: «τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, χωρίς χρονοτριβές θα υλοποιήσουμε το όραμα μας για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής, μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις. Αυτό το στοίχημα είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε, σε συνεργασία με τους δήμους, τις υπηρεσίες μας και τις τοπικές κοινωνίες».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας