ecopress
Παρεμβάσεις στις ελληνικές παραλίες και νέα έργα επέκτασης και εμπλουτισμού τους, ώστε αφενός μεν να θωρακιστούν από τη διάβρωση προφυλάσσοντας την ενδοχώρα απο πλημμύρες... “Φάρδαιμα” των παραλιών υπερ του τουρισμού, λόγω κλιματικής αλλαγής

Παρεμβάσεις στις ελληνικές παραλίες και νέα έργα επέκτασης και εμπλουτισμού τους, ώστε αφενός μεν να θωρακιστούν από τη διάβρωση προφυλάσσοντας την ενδοχώρα απο πλημμύρες αφετέρου δε να δημιουργηθεί νέος χώρος για τουριστικές χρήσεις και αναπτύξεις πρότεινε ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Στη συζήτηση με θέματα «Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές», στην οποία τονίστηκε ότι θα είναι τεράστιο το κόστος αν δεν δράσουμε άμεσα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός.

Ο ακαδημαϊκός κ Συνολάκης, ο οποίος έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως επικεφαλής της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να γίνουν εισηγήσεις και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, σημείωσε ως κυρίαρχο πρόβλημα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή διάβρωση στις παραλίες μας.

Ο κ. Συνολάκης είπε ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι αμμώδεις παραλίες έχουν μειωθεί σε πλάτος, κυρίως λόγω φυσικών φαινομένων.  Ο αυξανόμενος ρυθμός διάβρωσης, η αύξηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα και η μείωση του πλάτους των παραλιών, μειώνει την «φυσική ασπίδα» προστασίας της ενδοχώρας σε περίπτωση ακραίων φυσικών φαινομένων.
«Πρέπει να δούμε πως θα εμπλουτίσουμε τις παραλίες, να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο προφυλακτήρα για την ενδοχώρα.  Ο εμπλουτισμός των παραλιών δεν γίνεται για ομορφιά αλλά για προστασία.  Ωστόσο η αύξηση του φάρδους των παραλιών μας δίνουν την δυνατότητα και για μεγαλύτερης εκμετάλλευσής τους, παράδειγμα ο Τουρισμός», συμπλήρωσε.

O κ. Ζερεφός είπε ότι ο πλανήτης καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής πριν το 2050. «Παρατηρούμε συχνότερα και μεγαλύτερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο πλανήτης δεν μπορεί να ψυχθεί σωστά και η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια κατά  1 βαθμό κελσίου. Στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες η μέση αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 50 χρόνια αγγίζει τους 2.5-3 βαθμούς κελσίου.   Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Νιώθουμε και βιώνουμε τις επιπτώσεις, για παράδειγμα βλέπουμε πως τα σκαμπανεβάσματα του καιρού πλήττουν τον αγροτικό τομέα. Η επίλυση του προβλήματος είναι κοστοβόρα. Παρατηρούμε έλλειψη παιδείας στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Πρέπει να γνωρίζουμε από τι ζούμε και από τι κινδυνεύουμε. Πρέπει να γίνουμε πιο «τσιγκούνηδες» με τους φυσικούς μας πόρους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το ζητούμενο πλέον και προς τα εκεί πάμε όλοι μαζί στον πλανήτη.  Ο τομέας αυτός εκτός από λύση είναι και πηγή κέρδους, αλλά μπορεί παράλληλα να συμβάλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στον τομέα αυτόν», είπε καταλήγοντας.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η αγορά έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται στα 700 δισεκατομμύρια έως το έτος 2100 αν δεν δράσουμε άμεσα.
Δεδομένου αυτού του μεγάλου προβλήματος θα πρέπει συνολικά στην οικονομία να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε πιο πράσινες πρακτικές, σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και με αντικίνητρα με υψηλότερη φορολογία σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε μη-πράσινες επενδύσεις (π.χ. πετρέλαιο).

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μας έχει σημαντική παρουσία.  Το δίκτυο προσπαθεί να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για το «πρασίνισμα της οικονομίας.   Η μετάβαση αυτή χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και περιλαμβάνει την αλλαγή του χαρτοφυλακίου σε πράσινα ομόλογα, σε επενδύσεις με πράσινο προσανατολισμό και χαμηλότερη έκθεση σε προϊόντα που ανήκουν στις καφέ  μορφές ενέργειας».

Ο κ. Πικραμμένος είπε ότι το νομικό πλαίσιο της χώρας είναι απολύτως επαρκές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ότι οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος περιγράφονται ξεκάθαρα.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, έλαβε μέτρα για την μείωση των εκπομπών ρύπων με την προσπάθεια απολιγνητοποίησης, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από τα δικαστήρια και βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται από τα ακραία φυσικά φαινόμενα.  «Ας θυμηθούμε  τι συνέβη στην Αρχαία Ολυμπία από την υπερθέρμανση από την πυρκαγιά πριν μερικά χρόνια, ας μην ξεχνάμε ότι η Δήλος απειλείται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας», σημείωσε.  Ωστόσο τόνισε ότι εξίσου σημαντική είναι και η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
«Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον ώστε να μην χρειαστεί πληθυσμοί να μετοικήσουν όπως στο παρελθόν σε πιο πρόσφορα εδάφη, να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας και να τα προστατεύσουμε από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας