Καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά το μέλλον των έργων που είναι ενταγμένα στο υπό κατάργηση πρόγραμμα «Φιλόδημος», εμφανίστηκαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο... “Φιλόδημος”: η τύχη των έργων στο τραπέζι ΥΠΕΣ -ΚΕΔΕ

Καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά το μέλλον των έργων που είναι ενταγμένα στο υπό κατάργηση πρόγραμμα «Φιλόδημος», εμφανίστηκαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο μεταξύ ανοιχτή επιστολή προς τους δημάρχους της χώρας αναφορικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» απέστειλαν οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, σε συνάντηση που είχε με το νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η διασφάλιση και υλοποίηση των έργων που έχουν εγκριθεί μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους, ύστερα από την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Θα φροντίσουμε να μη χαθεί κανένα σοβαρό και σημαντικό έργο από αυτά που έχουν ήδη προγραμματισθεί. Θα χανόντουσαν αν δεν κάναμε αυτή τη δουλειά και την προετοιμασία με την ΕΤΕπ», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι μετά τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εσωτερικών, δεν πρέπει να ανησυχούν οι δήμαρχοι για τα έργα που ήταν ενταγμένα στον Φιλόδημο και διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να χαθεί ούτε έργο, ούτε ευρώ. Προχωράμε δυνατά και με τη νέα χρονιά πλέον, με το καινούργιο πρόγραμμα, να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα», είπε χαρακτηριστικά.

 Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Συνάντηση με το νέο Πρόεδρο και Προεδρείο της ΚΕΔΕ είχε το απόγευμα της Τρίτης, 3 Δεκεμβρίου 2019, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε το προεδρείο για την πραγματική εικόνα του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και τόνισε ότι στόχος του είναι η διασφάλιση και υλοποίηση των έργων που έχουν εγκριθεί μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου που θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους, ύστερα από την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την ΕΤΕπ, καθώς και από τα ΠΕΠ και Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Θα φροντίσουμε να μη χαθεί κανένα σοβαρό και σημαντικό έργο από αυτά που έχουν ήδη προγραμματισθεί. Θα χανόντουσαν αν δεν κάναμε αυτή τη δουλειά και την προετοιμασία με την ΕΤΕπ. Αλλά δεν είμαστε ανεύθυνοι, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το νέο Πρόεδρο και το νέο Προεδρείο της ΚΕΔΕ θα έχει μια δημιουργική και στενότατη συνεργασία, για το καλό της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών και σημείωσε ότι, μετά την ψήφιση του νέου νόμου που θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έθεσε στον κ. Θεοδωρικάκο μια σειρά από αυτοδιοικητικά ζητήματα. Τόνισε ότι μετά τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εσωτερικών δεν πρέπει να ανησυχούν οι Δήμαρχοι για τα έργα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι. «Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε έργο, ούτε ευρώ. Προχωράμε δυνατά και με τη νέα χρονιά πλέον, με το καινούργιο πρόγραμμα, να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα», είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσαν τα ακόλουθα:

Τάκης Θεοδωρικάκος: Συναντήθηκα με το νέο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον κ. Παπαστεργίου, έναν άξιο Δήμαρχο,  τον συγχάρηκα για τη μεγάλη επιτυχία του και εξέφρασα την απόλυτη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μας θα είναι στενότατη και πολύ δημιουργική. Θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στην πρώτη μας συζήτηση με τον κ. Πρόεδρο και το νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ συζητήσαμε μια σειρά επίκαιρα και επείγοντα θέματα. Ενημέρωσα το προεδρείο της ΚΕΔΕ για τα έργα της Αυτοδιοίκησης μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Επανέλαβα τα στοιχεία ότι τα έργα αυτά προϋπολογισμού 1,250 δισ. ευρώ στηρίζονταν σε πραγματική χρηματοδότηση μόλις 134 εκατ. ευρώ. Αλλά επειδή αντιλαμβάνομαι την ανησυχία που έχει υπάρξει στον χώρο της Αυτοδιοίκησης επανέλαβα ότι ήδη είμαστε σε προχωρημένη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να διασφαλίσουμε πραγματικά χρήματα, πραγματικούς πόρους για πραγματικά έργα. Επομένως θα φροντίσουμε να μη χαθεί κανένα σοβαρό και σημαντικό έργο από αυτά που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Θα χανόντουσαν αν δεν κάναμε αυτή τη δουλειά και την προετοιμασία με την ΕΤΕπ. Αλλά δεν είμαστε ανεύθυνοι, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε αφορά τον νέο νόμο της Αυτοδιοίκησης με την ισχυρή διεύρυνση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προφανώς συμφωνούμε ότι θα επεξεργαστούμε από κοινού αυτόν τον νόμο. Θα είναι ένας νόμος που θα έχει τη σφραγίδα της Αυτοδιοίκησης, θα είναι για το καλό και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και θα ανοίγει μια νέα εποχή.

Δ. Παπαστεργίου: Το μήνυμα το οποίο μας μετέφερε ο υπουργός είναι ένα, ότι δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό. Στις 15:00 μ.μ. τελειώσαμε τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προεδρείου της ΚΕΔΕ και στις 16:00 μ.μ. βρεθήκαμε εδώ για να δούμε ακριβώς όλα αυτά που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση από άκρη σε άκρη. Το θέμα του «Φιλόδημου» νομίζω πως έχει ξεκαθαρίσει πλέον, με τις λύσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο.

Θα πρέπει οι συνάδελφοι δήμαρχοι να μην ανησυχούν, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε έργο, ούτε ευρώ. Προχωράμε δυνατά και με τη νέα χρονιά πλέον, με το καινούργιο πρόγραμμα, να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα. Συζητήσαμε όμως και για ένα άλλο θέμα, το οποίο μας «καίει» ιδιαίτερα και νομίζω πως μέσω της ΕΕΤΑΑ θα μπορέσουμε κι αυτό να το τρέξουμε και είναι η ωρίμανση των μελετών.

Τα δύσκολα αλλά και τα ωραία είναι μπροστά μας και μαζί με το Υπουργείο θα δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Τ. Θεοδωρικάκος: Συγχαρητήρια και πάλι και καλή δουλειά.

Δ. Παπαστεργίου: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.

Ανοιχτή επιστολή

Ανοιχτή επιστολή προς τους δημάρχους της χώρας αναφορικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» απέστειλαν οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης.

«Σε πρόσφατη ομιλία του στην ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι καταργείται ουσιαστικά το πρόγραμμα “Φιλόδημος” με το επιχείρημα ότι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 134 εκ. ευρώ δεν επαρκεί για έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί η μεταφορά των έργων του “Φιλόδημου” στο ΕΣΠΑ και όσα έργα δεν θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα», σημειώνει η εν λόγω επιστολή και παραθέτει στοιχεία για το πρόγραμμα που νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τροποποιώντας ένα «παλιότερο δανειακό πρόγραμμα που είχε ελάχιστη απορρόφηση καθώς επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των Δήμων».

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της επιστολής, ο “Φιλόδημος» προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ ο μηχανισμός αποπληρωμής των έργων περιλαμβάνει ως ενδιάμεσο στάδιο, ίδιους πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αρχικού ύψους 134 εκ. Ευρώ. Επιπλέον, προβλέπει την αποπληρωμή του συνολικού κόστους των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δηλαδή από πόρους του Κεντρικού Κράτους χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων.

Ως εκ τούτου, συνεχίζουν, το ποσό των 134 εκ. ευρώ του δανείου από την ΕΤΕπ που εμφανίζεται δεν αποτελεί «ταβάνι σε καμία περίπτωση». Αντίθετα, αποτελεί «εγγύηση» της ΕΤΕπ ότι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

«Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους Δήμους πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα για να επεκταθεί το δάνειο. Με αντίστοιχο τρόπο έχει λειτουργήσει δάνειο-πλαίσιο που είχαν συνάψει διαδοχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν για έργα του ΕΣΠΑ», επισημαίνουν οι πρώην υπουργοί, προσθέτοντας ότι «τα διαθέσιμα του ΤΠΔ(που είναι πολλαπλάσια των αναγκών του προγράμματος) και τα δάνεια της ΕΤΕπ χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι επιταχυντές της διαδικασίας και ότι ο μηχανισμός αποπληρωμής του προγράμματος δεν καθιστά υποχρεωτική τη χρήση του δανείου της ΕΤΕπ».

«Ακόμα και χωρίς τις παραπάνω ευκολίες, το ΠΔΕ σήμερα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες πληρωμής των έργων», σημειώνουν και αναρωτιούνται «γιατί κάποιος θα αποφάσιζε να καταργήσει ένα τόσο ευέλικτο πρόγραμμα τη στιγμή που μπορεί να το επεκτείνει όπως αυτός θέλει με βάση τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες; Και την ίδια στιγμή να ανακοινώνει νέο παρόμοιο πρόγραμμα στη θέση του προηγούμενου;».

«Σε κάθε περίπτωση η παλαιοκομματικού τύπου μεθόδευση του Υπουργού θα οδηγήσει τα έργα σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις ή σε ματαίωση, την οικονομία να στερείται επενδύσεις, το ΠΔΕ να στερείται απορρόφησης και τους Δήμους και τους δημότες σε απόγνωση», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας