Θέμα πρώτης γραμμής έχει ανακύψει για 502 έργα προϋπολογισμού 1,235 δις ευρώ, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Το υπουργείο Εσωτερικών καταργεί το... «Φιλόδημος» τέλος! – Τι θα γίνει με τα 502 έργα των Δήμων

Θέμα πρώτης γραμμής έχει ανακύψει για 502 έργα προϋπολογισμού 1,235 δις ευρώ, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Το υπουργείο Εσωτερικών καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με  τη σημερινή δομή του και ανακοινώνει ότι  για την περίοδο 2020-23  θα  υλοποιηθεί νέο πρόγραμμα για  έργα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους δήμους της χώρας, επιπροσθέτως από τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος από το βήμα της συνέλευσης της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ουσιαστικά την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» παραθέτοντας μια σειρά στοιχεία για τη χρηματοδότηση, υλοποίηση και απορροφητικότητα του προγράμματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκαλώντας έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως την εξέφρασαν με  κοινή τους δήλωση ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης.

Υπουργικό Συμβούλιο

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, ότι ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, όπως είπε, έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι ενημέρωσε για αυτή την κατάσταση τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο και «η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα».

Τι θα γίνει με τα έργα

Ο κ Θεοδωρικάκος επανήλθε στο θέμα, με συνέντευξη του, στην «Kαθημερινή», απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ως εξής:

– Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ κάνατε συγκεκριμένες καταγγελίες για τον «Φιλόδημο». Η Αυτοδιοίκηση όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται αναπτυξιακά προγράμματα.

– «Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε για 502 έργα προϋπολογισμού 1,235 δισ. ευρώ, ενώ είχε διασφαλίσει με δανεισμό από την ΕΤΕπ 134 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικά ανεπαρκής χρηματοδότηση, για να το πω πολύ κομψά. Με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 31/12/19. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαλύσει τις τεχνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη των τεχνικών μελετών και την υλοποίηση των έργων, αλλά έδινε υποσχέσεις».

 – Και τι θα γίνει με αυτά τα έργα;

– «Τα έργα του «Φιλόδημου» που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όσα δεν μπορούν να ενταχθούν θα τα εξετάσουμε προς υλοποίηση από το νέο πρόγραμμα».

– Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα; – Θα είναι τετραετές και θα αφορά την περίοδο 2020-2023.

-«Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να έχουμε ένα νέο τετραετές πρόγραμμα πραγματικών έργων, με πραγματικά χρήματα, που θα ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της πατρίδας μας. Στο πρόγραμμα αυτό θα έχει ισχυρότατη συμμετοχή η ΕΤΕπ και θα συναρτάται και με τον βαθμό απορροφητικότητας των έργων. Θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε έργα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους δήμους της χώρας, επιπροσθέτως από τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Το νέο πρόγραμμα θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: θα στηρίξουμε έργα και υποδομές που θα έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της πολιτικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, υποδομές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και την ποιότητα ζωής του κ.ά.» –

ΣΥΡΙΖΑ

Με κοινή τους δήλωση σχολίασαν ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου για την κατάργηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος».

«Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι άριστοι του κου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά, την αριστεία τίμησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος, ενώ χθες ανακοίνωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράταση του προγράμματος ‘ΦιλόΔημος’, σήμερα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση!», αναφέρουν στη γραπτή τους δήλωση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί «μία από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των δήμων της χώρας, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων».

Όπως σημειώνουν οι κ.κ. Σκουρλέτης και Χαρίτσης, το πρόγραμμα «έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα, από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, δήμοι, σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο», υποστηρίζουν, επικαλούμενοι 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ.

«Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές», αναφέρεται στη δήλωση.

Επιπρόσθετα, τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «δραματική» επιβράδυνση της πορείας εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2ο εξάμηνο του 2019 «με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», που μάλλον «δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του «ΦιλόΔημος». Θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα», τονίζουν και προσθέτουν ότι «η δυνατότητα μεταφοράς έργων του ‘ΦιλόΔημος’ ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη, αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ», κάτι που «αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του υπουργού Εσωτερικών».

Καταλήγοντας, ο Π. Σκουρλέτης και ο Αλ. Χαρίτσης, σχολιάζουν: «Αντί λοιπόν ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι δήμοι, καταστρέφει το πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος’. Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια, περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση, ή βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ, ότι έτσι, έργα δεν υλοποιούνται».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας