Φορολογικά μπόνους για οικοδομή και ακίνητα
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧρήμαΧωροταξία 8 Δεκεμβρίου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Δομικές αλλαγές και ανακατατάξεις στον κλάδο των κατασκευών και της κτηματαγοράς φέρνει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα ακίνητα, αλλά και η συνέχεια της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, που φαίνεται να παίρνει παράταση έως το 2024. Πως θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα και πως θα συνεχιστούν τα ισχύοντα για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κατασκευών και της αγοράς ακινήτων.
Ανακατατάξεις με θετικό πρόσημο στον κατασκευαστικό κλάδο και την κτηματαγορά φέρνει η ομόφωνη συμφωνία του Εcofin για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2025 και μετά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνέχιση της αναστολής ΦΠΑ του 24% για τα νεόδμητα κτίρια, και του φόρου υπεραξίας ακινήτων αναμένεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα επενδύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο που συνδυάζεται με την ύπαρξη πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων από την ΕΕ. Τι αναφέρουν στο «Ecopress», παράγοντες της αγοράς για τις τελευταίες εξελίξεις
Ανοδική πορεία για τον κατασκευαστικό κλάδο και την οικοδομική δραστηριότητα προδιαγράφουν οι τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών για τη νέα έγκριση του καταλόγου αγαθών και υπηρεσιών με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσει από το 2025. Όπως προβλέπει η ομόφωνη συμφωνία, η Ελλάδα από το 2025 θα μπορεί να εντάξει τα νεόδμητα ακίνητα σε ειδικό καθεστώς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό σημαίνει, ότι από τον Ιανουάριο του 2025, ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιοριστεί στο 13% ή ακόμη να επιτευχθεί και μηδενικός ΦΠΑ, εφόσον η Ελλάδα έχει πλέον το δικαίωμα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα, όπως κάνει το Λουξεμβούργο που έχει μηδενικό συντελεστή.
Η κρισιμότητα του κατασκευαστικού κλάδου
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο «Εcopress», ότι οι νέες δυνατότητες που αναδύονται από τη μείωση των συντελεστών στα ακίνητα, προδιαγράφονται ως αναγκαίες με δεδομένο το κύμα ανακαινίσεων, αλλά και την ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων τα οποία αποτελούν βασική προτεραιότητα σε όλα τα επίσημα κείμενα αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα, ενόψει των αυξημένων ροών χρηματοδότησης από την Ευρώπη για την περίοδο 2021-2027 ο ρόλος και η δυνητική συμβολή της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων είναι κρίσιμος και σημαντικός.
Συνέχεια αναστολής ΦΠΑ
Πέρα όμως από το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στο οποίο θα ενταχθούν τα ακίνητα από το 2025, από το υπουργείο Οικονομικών διακινείται η πληροφορία ότι επίκειται η επέκταση της απαλλαγής των οικοδομών από το ΦΠΑ έως το τέλος του 2024. Η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές που θεσπίστηκε το 2019 έχει πυροδοτήσει ένα κύμα επενδύσεων από κατασκευαστές κατοικιών, οι οποίοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν ένα απόθεμα νεόδμητων ακινήτων που να μην υπόκεινται σε ΦΠΑ. Η ανοδική πορεία που κατεγράφη με την εφαρμογή του μέτρου τη στιγμή που ο κατασκευαστικός κλάδος έβγαινε από μία δεκαετή κρίση, ανακόπηκε από την πανδημία. Με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να είναι εμφανή την τρέχουσα χρονιά. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος κ. Δημήτρης Καψιμάλης στο «Ecopress», η συνέχιση της αναστολής του ΦΠΑ θα βοηθήσει να μην ανακοπεί αυτή η ανοδική πορεία: «Η εφαρμογή της απόφασης για αναστολή του ΦΠΑ, φάνηκε αμέσως στην κατασκευή. Άρχιζαν να κτίζονται κτίρια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος και έγιναν και πωλήσεις οι οποίες είναι απροσδόκητες»
Δαμόκλειος σπάθη το 24%
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, υπογραμμίζει, ότι « όλη αυτή η ανοδική πορεία που επετεύχθη χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του 24%, ανεκόπη βιαίως ένεκα του covid. Και έτσι αίτημά μας ήταν με οποιοδήποτε τρόπο θα έπρεπε να πειστεί και η Ευρώπη ότι πρέπει να γίνει παράταση ή αόριστη παράταση του μέτρου γιατί μέσα στο 2022 θα ανακόπτονταν η οικοδομική δραστηριότητα, αφού δεν θα προλάβαινε κάποιος να κτίσει και να πουλήσει το ακίνητο. Αυτό λοιπόν που επετεύχθη στην Ευρώπη, λύνει τα χέρια στην κυβέρνηση να το κάνει αορίστου ή διαρκείας το μέτρο, και να δούμε στο μέλλον τι θα γίνει. Είναι σίγουρο ότι το σύνολο των εξελίξεων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να κτιστούν νέα κτίρια, καθώς μέσα από την από την οικοδομική δραστηριότητα, ενεργοποιείται η εθνική οικονομία. Θα βοηθήσει επίσης στη συνέχιση και στην αύξηση της απασχόλησης εκατοντάδων χιλιάδων εργατοτεχνιτών και εμπλεκομένων επαγγελμάτων».
Φόρος υπεραξίας
Ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με το φόρο υπεραξίας ακινήτων, ο οποίος βαρύνει τον πωλητή ο οποίος είναι και αυτός παγωμένος μέχρι το 2022. Οι πληροφορίες που διακινούνται αναφέρουν ότι θα παραμείνει στην κατάψυξη προκειμένου να μην αναχαιτιστεί η ανοδική πορεία της κτηματαγοράς. Για το ζήτημα ο κ. Καψιμάλης είναι κατηγορηματικός: «Πρόκειται για έναν ανεφάρμοστο φόρο. Ενας φόρος που ο απλός πολίτης πρέπει να πληρώσει για να πουλήσει το σπίτι του. Δεν στέκεται στην Ελλάδα. Είναι αδιάνοητο. Όταν κάποιες κυβερνήσεις πήγαν να εφαρμόσουν αυτό το φόρο, μετά από λίγο είδαν το λάθος και τον ανέστειλαν. Εφαρμόστηκε με τυμπανοκρουσίες και αμέσως μετά ανεστάλη».
Τι επιβαρύνει τις αγοραπωλησίες
Σύμφωνα με το νόμο 4223/2013 και τη μεταγενέστερη σχετική νομοθεσία, οι αγοραπωλησίες επί ακινήτων επιβαρύνονται με
- Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) (3%-αγοραστής) ή
- Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) (24%-αγοραστής) προκειμένου για αγορά νέου κτίσματος από κατασκευαστή, και
- Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων (ΦΥΑ) (15%-πωλητής),
Σχετικά Άρθρα
- Καλές ειδήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο
- Ακίνητα: προς παράταση ο παγωμένος ΦΠΑ στην οικοδομή
- Ε.Ε: μπόνους με μείωση ΦΠΑ σε ακίνητα-οικοδομή
- Ακίνητα-οικοδομή: τα 3 φορολογικά μπόνους που παίρνουν παράταση
- Κύμα αναστολής οικοδομικών αδειών και κατασκευών από την ακρίβεια υλικών
- Έκρηξη κόστους κατασκευής, αγοράς και μεταβίβασης νεόδμητων κατοικιών