ecopress
Τον Σεπτέμβριο αποφασίζονται οι προτάσεις πολιτικής, με κίνητρα και αντικίνητρα για δράσεις ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας για πολίτες, επιχειρήσεις και Δήμους από το «Forum... «Forum Κυκλικών Πόλεων»: κίνητρα σε πολίτες, επιχειρήσεις, ΟΤΑ

Τον Σεπτέμβριο αποφασίζονται οι προτάσεις πολιτικής, με κίνητρα και αντικίνητρα για δράσεις ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας για πολίτες, επιχειρήσεις και Δήμους από το «Forum Κυκλικών Πόλεων», που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και του ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή συνολικά 11 φορέων.

Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του «Forum Κυκλικών Πόλεων», εδώ

Γίνεται γνωστό ότι τα  11 μέλη του Forum, θα διαμορφώνουν προτάσεις πολιτικής για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως:

Εργαλεία

Κίνητρα & Αντικίνητρα για τους Πολίτες/Επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση και Επενδύσεις

Ψηφιοποίηση/ Διαδίκτυο των Πραγμάτων / Τεχνητή Νοημοσύνη

Άνθρωποι

Στελέχωση Δήμων/ΦοΔΣΑ /Υπουργείων/ΝΠΔΔ /Ιδιωτικού Τομέα)

Εκπαίδευση /Κατάρτιση Ανθρωπίνου Δυναμικού

Δράσεις

Αποτελεσματική Εφαρμογή του Καφέ Κάδου

Ενεργειακή Αξιοποίηση Εναλλακτικών Καυσίμων και υπολειμμάτων

Έρευνα / Ανάπτυξη / Πιλοτικά /Καινοτομία

Eυαισθητοποίηση

Επιχειρήσεις / Εμπόριο, Βιοτεχνία, Βιομηχανία

Πολίτες /Συστήματα Επιβράβευσης, Βιωματική Σχολική Ανακύκλωση

Τα 11 μέλη του Forum , με Συντονιστή Φορέα την ΕΕΔΣΑ υπέγραψαν στις 16/5/2023 στο ΥΠΕΝ παρουσία των ΓΓ Συντονισμού Αποβλήτων, ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ΓΓ Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, την ιδρυτική διακήρυξη με την οποία αναγνωρίζουν ότι:

Η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο που αντικαθιστά το υφιστάμενο γραμμικό μοντέλο εξόρυξης κατασκευής χρήσης απόρριψης, δημιουργώντας μια κυκλική, οικολογική και ανταγωνιστική Ελλάδα.

Η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, που μετατρέπει τα απόβλητά μας σε πόρους, προσφέρει μια λύση στην ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση που προκαλεί το υφιστάμενο γραμμικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Στην κυκλική οικονομία τα απόβλητα και η χρήση πόρων ελαχιστοποιούνται και οι πόροι διατηρούνται στην οικονομία, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί επανειλημμένα και να συνεχίσει να δημιουργεί αξία.

Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κυκλικής οικονομίας ενέκριναν τον Μάρτιο του 2020 το νέο Σχέδιο Δράσης για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη και τον Μάιο του 2022 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας 2021-2025.

Η Κυκλική Οικονομία απαιτεί εθνικές πρωτοβουλίες, στις οποίες οι φορείς αυτό-διοικητικοί, παραγωγικοί, επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί, ακαδημαϊκοί μπορούν να συνεργάζονται σε κοινά θέματα ενδιαφέροντος, ώστε να συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια οικονομία κυκλική, χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διατήρησης των φυσικών πόρων.

Τα 11 συνολικά μέλη του Forum θα συνεργαστούν για την περίοδο 2023-2025, ώστε να συμβάλλουν με κοινές προτάσεις πολιτικής και εφαρμογής– στην επίτευξη των κατωτέρω ευρύτερων στόχων:

1.Στην επιτάχυνση της μετάβασης των Πόλεων σε κυκλικά μοντέλα διαχείρισης αποβλήτων

2.Στην προώθηση της συνεχούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και της καινοτομίας για την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα, τη μετατροπή των καταναλωτών σε υπεύθυνους χρήστες με κίνητρα και την ανάπτυξη τεχνολογιών-λύσεων κυκλικής διαχείρισης των πόρων

3.Στη δικτύωση με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την ανάπτυξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών για μια κυκλική οικονομία

Δείτε το πλήρες κείμενο  εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας