ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για να υποδεχθεί αιτήσεις και παράλληλα ανακοινώνεται από το ΥΠΕΝ η προδημοσίευση του... Φωτοβολταϊκά στέγης: εντός της εβδομάδας αιτήσεις στο ΔΕΔΔΗΕ και οδηγός ΥΠΕΝ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για να υποδεχθεί αιτήσεις και παράλληλα ανακοινώνεται από το ΥΠΕΝ η προδημοσίευση του οδηγού του νέου προγράμματος μικρών φωτοβολταϊκών στέγης, με επιδότηση. Το νέο πρόγραμμα  θα «τρέξει» αρχικά για οικιακά και αγροτικά και αργότερα για μικρά φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Φορέας υλοποίησης του νέου προγράμματος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Ταυτοχρόνως βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί αίτηση συμμετοχής στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ θα είναι να υπάρχει προηγουμένως σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Δηλαδή όποιος δεν διαθέτει σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση στο νέο πρόγραμμα.

«Φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία»

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα αιτήσεων του οποίου προγραμματίζεται να ανοίξει εντός τους Μαρτίου, είναι ότι θα επιδοτείται αποκλειστικά και μόνον την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με σύστημα αποθήκευσης για ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Kαι όχι μόνον σύστημα φωτοβολταϊκού. Η επιδότηση θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 50 έως 60%  και όπως εκτιμούν από το ΥΠΕΝ, επειδή η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης είναι σύντομη, στην ουσία θα επιδοτείται η μπαταρία έως και 100% και σε ένα μικρό μέρος της τάξης του 10 έως 20% θα αντιστοιχεί η επιδότηση στο κόστος του φωτοβολταϊκού. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα.

Πρώτος κύκλος του προγράμματος

Από τα συνολικά κονδύλια των 700 εκατ. ευρώ, που είχαν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνέχεια των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, έχουν διασφαλιστεί τα 150 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα οποία και θα ανοίξει ο πρώτος κύκλος του προγράμματος. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος με κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον εγκριθούν ενώ αναζητούνται και κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ. Οι δύο πρώτοι κύκλοι του προγράμματος απευθύνονται σε νοικοκυριά και κατά ένα μικρό ποσοστό σε αγρότες, στους οποίους θα επιδοτείται ποσοστό της μελέτης, τοποθέτησης και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και όχι δαπάνες εξοπλισμού.  Το πρόγραμμα στο σύνολο του αφορά σε εγκατάσταση 300.000 φωτοβολταϊκών σε 120.000 στέγες κατοικιών, εγκατάσταση 75.000 φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και  εγκατάσταση 75.000 φωτοβολταϊκών σε στέγες επιχειρήσεων. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζεται παράλληλα αντίστοιχο πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης

Επιλέξιμες οι δαπάνες μετά την 1η Ιουλίου 2022

Η προδημοσίευση οδηγού του προγράμματος θα περιγράφει αναλυτικά τις προδιαγραφές, τη διαδικασία αίτησης για χρηματοδότηση, πιστοποίησης και καταβολής της επιχορήγησης. Επιλέξιμες, σύμφωνα με τον οδηγό, θα είναι οι δαπάνες μετά την 1η Ιουλίου 2022, ενώ δεν θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο σταθμός πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση.

Αυτόματη η έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ

Η διαδικασία για την έγκριση σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ θα είναι απλή και αυτόματη λένε από το ΥΠΕΝ. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διακόψει τη λειτουργία της πλατφόρμα αιτήσεων από τις 7 Φεβρουαρίου 2023,  προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση της λειτουργίας της. Στις εργασίες αναβάθμισης περιλαμβάνεται και η απλοποίηση της διαδικασίας αυτόματης έγκρισης σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων με το δίκτυο. Από τις επόμενες ημέρες που θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, με μοναδικό δικαιολογητικό τον λογαριασμό ρεύματος, που θα πιστοποιεί ότι το πρόσωπο που έχει κάνει την αίτηση ταυτίζεται με τον παραλήπτη του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει την αίτηση και η απόφαση για την έκδοση της σύμβασης σύνδεσης θα βγαίνει αυτόματα.

Βάσει χρονικής προτεραιότητας

Στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ θα ακολουθηθεί διαδικασία υποβολής αιτήσεων βάσει χρονικής προτεραιότητας (First In – First Out) και μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων για τους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος, όπως εφαρμόστηκε σε προηγούμενους κύκλους του προγράμματος «Εξοικονομώ».  Ο υπουργός ΠΕΝ έχει δηλώσει στην «Καθημερινή» πως δεν θα υπάρχει συνωστισμός, όπως στα προγράμματα Εξοικονομώ, καθώς ο αριθμός των επιλέξιμων κτηρίων θα είναι κοντά στα 120.000 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

-«Θέλουμε το 40% της επιδότησης να απευθυνθεί σε νοικοκυριά. Στα φωτοβολταϊκά στη στέγη θα υπάρχει χρονική ιεράρχηση και δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να καταθέτει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ανοίξει για υποβολή έως τα μέσα Μαρτίου», είπε ο κ Σκρέκας.

Ξεχωριστό πρόγραμμα για ευάλωτους

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ευάλωτοι καταναλωτές)  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι «θα υπάρξει διακριτό πρόγραμμα με ξεχωριστό προϋπολογισμό και ποσοστό επιδότησης που μπορεί να ξεπερνάει και το 60%».

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα αφορά και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η επιδότηση θα φορά σε αντικατάσταση ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα στα πρότυπα του προγράμματος «ανακυκλώνω -αλλάζω συσκευή». Και σε επόμενη φάση θα ισχύσει πρόγραμμα για αντικατάσταση παλαιών ηλιακών θερμοσιφώνων με νέους.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας