ecopress
Βάζει βέτο το υπουργείο Περιβάλλοντος στις τροπολογίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εξυπηρετούν την εργασιακή θωράκιση και αναβάθμιση  120 υποθηκοφυλάκων αλλά ταυτοχρόνως  καθιστούν αδύνατη τη... «Φρένο» στις τροπολογίες που μπλοκάρουν τα Κτηματολογικά Γραφεία 

Βάζει βέτο το υπουργείο Περιβάλλοντος στις τροπολογίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εξυπηρετούν την εργασιακή θωράκιση και αναβάθμιση  120 υποθηκοφυλάκων αλλά ταυτοχρόνως  καθιστούν αδύνατη τη στελέχωση των νέων κτηματολογικών γραφείων, τορπιλίζοντας τόσο την τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της περιφερειακής δομής, όσο και αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Πληροφορίες του ecopress από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ έθεσε το θέμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης, η οποία χωρίς προηγούμενη συνεννόηση  συμπεριέλαβε τις επίμαχες τροπολογίες στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ, κύρωση Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου, τροποποιήσεις του ν.3663/2008 (Α΄99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται θετικά στην παρέμβαση που ασκήθηκε από το ΥΠΕΝ και το πιθανότερο είναι οι επίμαχες τροπολογίες να αποσυρθούν την παρούσα φάση, χωρίς να απαιτηθεί επίλυση του θέματος σε υψηλότερο επίπεδο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα έφερε στο φως η δημοσιογράφος Μαρία Λιλιοπούλου με σχετικό ρεπορτάζ στο «Έθνος», ενώ αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις νέες περιπέτειες του Κτηματολογίου εξαιτίας των τροπολογιών του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους υποθηκοφύλακες δημοσίευσε η εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής».

Σύμφωνα με τα  σχετικά δημοσιεύματα εν μέσω των εξελίξεων λόγω . . . κορονοϊού και χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με το Κτηματολόγιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόσθεσε «αθόρυβα» δύο τροπολογίες σε ένα-υπό διαβούλευση- νομοσχέδιό του, με σκοπό να προσελκύσει τους 120 υπαλλήλους των 20 υποθηκοφυλακείων που κρατικοποιήθηκαν προ τριετίας και σύμφωνα με τον σχεδίασμά του Κτηματολογίου προορίζονταν να ενταχθούν στα νέα κτηματολογικά γραφεία.

Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στους εν λόγω εργαζόμενους να γίνουν προϊστάμενοι στα υποθηκοφυλακεία, κατέχοντας  πτυχίο οιασδήποτε ειδικότητας (και όχι μόνο Νομικής), παρακολουθώντας… επιμορφωτικά σεμινάρια. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν, μπορούν να αιτηθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου, τη μετάταξή τους σε κλάδο δικαστικών υπαλλήλων (με τα συνεπακόλουθα προνόμια). Όσοι γνωρίζουν τα… κτηματολογικά ζητήματα λένε πως οι παραπάνω τροπολογίες καθιστούν αδύνατη τη στελέχωση των νέων κτηματολογικών γραφείων, τορπιλίζοντας τόσο την τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της περιφερειακής δομής, όσο και αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή δίνεται πλέον η δυνατότητα στους περίπου 120 υπαλλήλους των 20 υποθηκοφυλακείων που προορίζονταν να στελεχώσουν τα Κτηματολογικά Γραφεία, να μεταταχθούν σε κλάδο δικαστικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, εάν αυτή η τροπολογία γίνει νόμος του κράτους, υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος οριστικής απογύμνωσης των Κτηματολογικών Γραφείων από ήδη καταρτισμένους υπαλλήλους, καθώς ακόμα και αν δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων – κάτι ιδιαίτερα αμφίβολο – οι νεοπροσληφθέντες θα χρειαστούν εκπαίδευση.

Από την άλλη η διέξοδος που δίνουν οι συγκεκριμένες τροπολογίες θεωρείται αρκετά …δελεαστική για τους υπαλλήλους καθώς η μετάταξή τους θα συνοδεύεται και από αρκετά πλεονεκτήματα, όπως π.χ. η δυνατότητα να είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές, η μονιμότητα λόγω της ιδιότητάς τους, κλπ.

Οι συγκεκριμένες τροπολογίες, οι οποίες τόσο από το Ελληνικό Κτηματολόγιο όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούνται «χτύπημα κάτω από τη μέση», δίνουν τη δυνατότητα:

στα κρατικοποιημένα υποθηκοφυλακεία να αποκτήσουν προϊστάμενο όχι πλέον με πτυχίο νομικής, αλλά οποιαδήποτε ειδικότητας και να «παρασχεθούν επιμορφωτικά σεμινάρια» για την καταχώριση πράξεων στα βιβλία των υποθηκοφυλακείων.

Στο προσωπικό των 20 αυτών υποθηκοφυλακείων, να αιτηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, τη μετάταξή του σε κλάδο δικαστικών υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι τροπολογίες αυτές καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη στελέχωση των νέων Κτηματολογικών Γραφείων και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, ενώ παράλληλα προκύπτει μία διγλωσσία της πολιτείας.

Η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα 20 υποθηκοφυλακεία που επηρεάζονται από την εν λόγω ρύθμιση, κρατικοποιήθηκαν το 2017, ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Ελληνικού Κτηματολογίου οι εργαζόμενοι σε αυτά προοριζόταν να ενταχθούν στα νέα Κτηματολογικά Γραφεία.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2018, με το νόμο περί κατάργησης των υποθηκοφυλακείων και ίδρυσης των Κτηματολογικών Γραφείων, διασφαλίστηκαν πλήρως οι εργαζόμενοι στα υποθηκοφυλακεία µε την ένταξή τους σε θέσεις του Ελληνικού Κτηματολογίου, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από το Κτηματολόγιο για την υλοποίηση της περιφερειακής δομής του, ενώ έχει αναθεωρηθεί και το σχετικό χρονοδιάγραμμα καθώς τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η νέα διοίκηση του φορέα, θεώρησε μη ρεαλιστικό το χρονικό διάστημα της διετίας για την πλήρη μετατροπή και έτσι παρατάθηκε κατά δύο ακόμα έτη (μέχρι τις αρχές του 2022).

Πληροφορίες θέλουν τους αρμόδιους του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραπλανήθηκαν καθώς ενδεχομένως ενημερώθηκαν μόνο για τα «πλεονεκτήματα» της ρύθμισης για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και όχι τα μειονεκτήματα της σε σχέση με την υλοποίηση της περιφερειακής δομής του Κτηματολογίου. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα πως εάν ήθελε το υπουργείο, πραγματικά ίση μεταχείριση, θα επέτρεπε και στο ήδη υπάρχον προσωπικό να αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου, χωρίς τον περιορισμό του πτυχίου νομικής.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας