ecopress
Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Δευτέρα24 Οκτωβρίου 2022 το 1ο Πρόγραμμα Εύρεσης και Ανάδειξης Τεχνολογικών Λύσεων για τα Δασικά Οικοσυστήματα, Smart... Γ.Γ Δασών: με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Smart Forest Innovation Challenge

Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Δευτέρα24 Οκτωβρίου 2022 το 1ο Πρόγραμμα Εύρεσης και Ανάδειξης Τεχνολογικών Λύσεων για τα Δασικά Οικοσυστήματα, Smart Forest Innovation Challenge από τη Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη τεχνολογικών προκλήσεων σε τομείς όπως η πρόληψη και η προστασία, η αποκατάσταση και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση των δασών και η καταγραφή λύσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Συνολικά κατατέθηκαν 149 προτάσεις από startup εταιρίες, ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές και στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 18 ομάδες, οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Πρόληψη & Προστασία Δασών
  • Αποκατάσταση Δασών
  • Ψηφιοποίηση Δασών

Χαιρετισμό στον διαγωνισμό απηύθυνε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέδειξε την αξία του διαγωνισμού για την Γενική Γραμματεία Δασών, τονίζοντας το κεντρικό της όραμα για «έξυπνα» αειφόρα δάση, στα οποία, μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών θα μπορούν να παρακολουθούν το δάσος και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα δασικά οικοσυστήματα, με έμφαση στην πρόληψη και στην άμεση αποκατάσταση, έπειτα από φυσικές καταστροφές.

Οι νικητές του διαγωνισμού Smart ForestInnovation Challenge είναι οι εξής:

1ο Βραβείο – Σύστημα Έγκαιρης Ανίχνευσης Φωτιάς & Αυτόματης Προειδοποίησης – ΑΝΑΝΙΑS – AAALARMEEE

Σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης-πυροπροστασίας, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλήρες αυτόνομο σύστημα θερμoγραφικών και οπτικών καμερών με ραδιομετρία (TR), με στόχο την έγκαιρη ανίχνευσης φωτιάς και την άμεση ειδοποίηση αρμόδιων φορέων όπως η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, κλπ., αλλά και την αυτόματη ενεργοποίηση του αρδευτικού συστήματος, εφόσον υφίσταται στο χώρο.

2ο Βραβείο – AILApaths–CAIUSEE

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κάνοντας χρήση ψηφιακών χαρτών, δορυφορικών εικόνων στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα, γεωμορφολογικών δεδομένων, βίντεο από drones αλλά και δεδομένων χρηστών, ανιχνεύει και αξιολογεί αυτόματα τα μονοπάτια προσφέροντας έναν χάρτη με την ακριβή τοποθεσία τους.

3ο Βραβείο – Ακουστική ανίχνευση ανθρωπογενών πιέσεων σε πραγματικό χρόνο εντός καμένων δασών – ΕΛΓΟΔήμητρα

Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με τη χρήση δικτύου ακουστικών αισθητήρων για την σε πραγματικό χρόνο ανίχνευση περιστατικών λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας και παράνομης βόσκησης εντός καμένων περιοχών και άκαυτων νησίδων.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στις ομάδες:

  1. Πρόληψη και Προστασία Δασών – κ. Χριστόφορος Καρανίκας, Δασολόγος ΔασαρχείουΑγιάς
  2. Αποκατάσταση Δασών –DNA Sequence
  3. Ψηφιοποίηση Δασών – Δρυάδες
  4. Καλύτερη Φοιτητική Ιδέα – HIVE
  5. Καινοτόμα Ιδέα – Gerobo International
  6. Καλύτερη Ερευνητική Ιδέα – CSI Δασών

Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, στους διακριθέντες θα δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουν τις λύσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα τους υποστηρίξει, ώστε να ενσωματώσουν τις προτεινόμενες καινοτομίες στην εφαρμογή της δασικής πολιτικής του Υπουργείου.

Χορηγοί των βραβείων προς τους συμμετέχοντες:

ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

COSMOTE

ΕΥΑΘ Α.Ε

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας