ecopress
Ανταγωνιστικός και κυρίως ανθεκτικός στις διακυμάνσεις της οικονομίας εν γένει, αλλά και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης, αποδεικνύεται ο  κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας... Γερμανία: αλώβητος ο κατασκευαστικός κλάδος από την πανδημία

Ανταγωνιστικός και κυρίως ανθεκτικός στις διακυμάνσεις της οικονομίας εν γένει, αλλά και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης, αποδεικνύεται ο  κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας με επενδύσεις που  αναλογούν στο 10,9% του ΑΕΠ της χώρας.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο  Κεντρικός Σύνδεσμος Γερμανικής Οικοδομικής Βιομηχανίας (Hauptverband der Deutschen Bauindustrie e.V., καταδεικνύουν ότι ο βασικός λόγος, που ο  κλάδος των κατασκευών συνεχίζει να παραμένει ανταγωνιστικός και ανθεκτικός στις διακυμάνσεις της οικονομίας, είναι η διαχρονική προσαρμοστικότητα του  στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

«Μέρος των δραστηριοτήτων που μέχρι πριν λίγα χρόνια γίνονται μόνο με φυσικό τρόπο στα εργοτάξια, πλέον γίνεται, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, ψηφιακά μέσω υπολογιστικών εφαρμογών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, κ. Dieter Babiel, υπογραμμίζοντας,  ότι το γεγονός αυτό, «αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά του κλάδου κατασκευών με άλλους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και τον καθιστά κλάδο ιδιαίτερα ελκυστικό για τους νέους».

Προστασία του κλίματος & κατασκευές

Ενθαρρυντικό στοιχείο για τον κλάδο τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι τελευταίες ανακοινώσεις της Κομισιόν, που αφορούν το «κύμα ανακαινίσεων», ως απόρροια της Πράσινης Συμφωνίας,  σύμφωνα με το οποίο περίπου 35 εκ. κτίρια στην Ευρώπη χρήζουν ανακαίνισης έως το 2030, κάτι το οποίο πρόκειται να δημιουργήσει 160.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Babiel, «η διασύνδεση της παροχής οικονομικών κινήτρων με τους στόχους της προστασίας του κλίματος είναι άλλωστε και ο ορθός τρόπος για την πραγματοποίηση μίας βιώσιμης επένδυσης, ειδικότερα στον κλάδο της κατασκευαστικής βιομηχανίας».

Το 10,9% του ΑΕΠ Γερμανίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον ίδιο φορέα ο  κατασκευαστικός κλάδος, ενδυναμώνεται, ανατροφοδοτείται και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, αυξάνοντας συνεχώς τα επίπεδα της απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι  το έτος 2019δραστηριοποιήθηκαν, 76.811 επιχειρήσεις , (+2,6% έναντι 2018) οι οποίες απασχολούν 870.200 εργαζόμενους (+4,0% έναντι 2018). Οι επενδύσεις (σύνολο κατασκευαστικού τομέα, μεταποίηση, υπηρεσίες, λοιποί παραγωγοί) στον κατασκευαστικό κλάδο ανήλθαν σε  373,3 δις (€ 1.711 δις ΕΕ-28, € 303 δις Γαλλία, € 244 δις Η.Β.) και αναλογούν στο 10,9% του ΑΕΠ Γερμανίας. Στον κλάδο απασχολείται περίπου το 5,6% του εργατικού δυναμικού.

Αθρόες προσλήψεις

Σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Συνδέσμου Γερμανικής Οικοδομικής Βιομηχανίας οι γ/εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών σε μεγάλο βαθμό δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί από την πανδημία και έτσι προχώρησαν και φέτος στην πρόσληψη 10.716 νέων εκπαιδευόμενων επαγγελματιών για το έτος 2020/2021, μόλις 556 λιγότερων από ότι τον προηγούμενο χρόνο.

Αμειβόμενες θέσεις μαθητείας

Σήμερα, 3.100 θέσεις διαφημίζονται σε όλη τη Γερμανία στο εκπαιδευτικό κέντρο του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ταμείου του κλάδου κατασκευών (SOKABAU/Sozialkassen der Bauwirtschaft). Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση στους νέους που αναζητούν μία θέση μαθητείας για το επόμενο έτος να στραφούν στον κλάδο της κατασκευαστικής βιομηχανίας, δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα μισθοδοσίας τους ήδη από τους πρώτους μήνες της φοίτησης τους σε επαγγελματικά εργαστήρια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Babiel, «οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν κατά το πρώτο έτος εκπαίδευσης, κατά μ.ό. έως 900 ευρώ ευρώ/μήνα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου έως και 1300 ευρώ το μήνα και στο τρίτο έως 1500 ευρώ.Σύμφωνα με τον κ. Babiel, «όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, τα τελευταία δύο χρόνια, οι κατασκευαστικές εταιρείες προσλαμβάνουν νέους εκπαιδευόμενους με ρυθμό ρεκόρ.  Στόχος των ινστιτούτων κατάρτισης νέων επαγγελματιών στον κλάδο της κατασκευαστικής βιομηχανίας παραμένει η διατήρηση αυτού του αριθμού σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό παρά την πανδημία, η οποία οδήγησε σε δραματική μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων σε άλλες βιομηχανίες, επί παραδείγματι του τουρισμού».

Μικρή επιβράδυνση

Τέλος, εν μέσω της δεύτερης φάσης εκδήλωσης της νόσου, αναμένεται μία πολύ μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης οικοδομικών δραστηριοτήτων στην αγορά, της τάξης του 3%, μέχρι και τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2021.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας