Γιατί «κολλάνε» τα έργα εξοικονόμησης και ΑΠΕ στους Δήμους
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 28 Αυγούστου 2022 Αργύρης
Να εκδοθεί επιτέλους η ΚΥΑ, που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα, με τα οποία μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας έως 80% και να υπάρξει λύση ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου στο δίκτυο, για να λειτουργήσουν Ενεργειακές Κοινότητες και έργα ΑΠΕ των Δήμων, για φθηνή ενέργεια σε δημότες και δημοτικές εγκαταστάσεις ζητά η ΚΕΔΕ.
-«Μείζον πρόβλημα για όλους τους Δήμους της χώρας εξακολουθεί να είναι το ενεργειακό κόστος. Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους Δήμους, ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA, και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας. Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε».
Με τα παραπάνω λόγια περιέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου την δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου κυριάρχησε το ενεργειακό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.
Μείωση κατανάλωσης
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι Δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.
-«Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας», είπε ο κ Παπαστεργίου και τόνισε:
-«Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%!»
Ζητείται ηλεκτρικός χώρος
Ο ίδιος σημείωσε ότι: «ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μόνο δική μας. Παράλληλα θα πρέπει να δούμε την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία. Όπως η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, έτσι και η ενεργειακή κρίση μπορεί να μας οδηγήσει πιο γρήγορα σε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα με Δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις σε ΑΠΕ, αρκεί αυτές να προταχθούν στην εξεύρεση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο».
Δεν πρόκειται να βγει η εξίσωση ούτε στα σχολεία
Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στο θέμα της παράτασης του ωραρίου στα σχολεία, σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ χαιρέτησε την πρωτοβουλία που διευκολύνει και καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια εκπαιδευτική απασχόληση.
-«Όμως, τόνισε, αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας. Με χαρά προ ολίγου ενημερώθηκα από την Υπ. Παιδείας ότι έχει αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία με το Υπ. Εσωτερικών προκειμένου αυτές οι δαπάνες να καλυφθούν, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δεδομένο. Επιπλέον κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν, και καλύφθηκαν από τα ταμεία των Δήμων. Φέτος όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει αυτό σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής κ.α. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τη σχολική κοινότητα και τους γονείς, ότι το λειτουργικό κόστος των σχολείων ΔΕΝ είναι αρμοδιότητα των Δήμων και πρέπει να καλυφθεί κεντρικά», κατέληξε.
Σχετικά Άρθρα
- ΚΕΔΕ: 4 μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
- ΚΕΔΕ: 100 εκ. στους δήμους για ενεργειακό κόστος-παραπαίουν οι ΔΕΥΑ
- Χρηματοδότηση των Δήμων μετά από έλεγχο εξοικονόμησης ενέργειας
- Aυτοπαραγωγή ενέργειας: 10.934 αιτήσεις, στο πρώτο επτάμηνο του 2024
- ΕΕΤΑA: υποστήριξη των Δήμων για χρηματοδότηση ενεργειακών έργων
- «Ψηφιακή απόχη» για οφειλές στους δήμους