ecopress
Από την κορυφή  της ακαδημαϊκής  έρευνας και τεχνολογίας στα πεδία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και... Γιώργος Καραγιαννίδης: δημιουργική σύζευξη επιστήμης και λογοτεχνίας

Από την κορυφή  της ακαδημαϊκής  έρευνας και τεχνολογίας στα πεδία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταθέτει το πρώτο λογοτεχνικό έργο του, το ιστορικό μυθιστόρημα με τον ευθύβολο τίτλο: «η καρδιά μου το όπλο σου», κερδίζοντας τους αναγνώστες και τις εντυπώσεις στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Από τις παρουσιάσεις για το ψηφιακό κόσμο του 2030, το 7G, τα αυτοκίνητα που θα πετάνε, τα καράβια χωρίς πλήρωμα, τις «έξυπνες» βιβλιοθήκες και τις digital πόλεις του αύριο ο Γιώργος Καραγιαννίδης μεταπηδά στην Κάρπαθο του 1943, στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην ιταλική, την γερμανική κατοχή και στη συνέχεια την αγγλική παρουσία στα Δωδεκάνησα, στους πολιτικούς αγώνες στη Γερμανία του μεσοπολέμου και γράφει τη δική του λογοτεχνική ιστορία. Μια ιστορία στην οποία ο έρωτας, η αγάπη και η οικογένεια συγκρούονται με την πολιτική ιδεολογία και την βία, ενώ κυριαρχεί ο αγώνας για την προσωπική ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Όπως ως επιστήμονας μηχανικός έχει διακριθεί από τις ανακοινώσεις του για τα τεχνολογικά επιτεύματα, τώρα από το μετερίζι της λογοτεχνίας αφηγείται με τον ίδιο συναρπαστικό τρόπο ανθρώπινες ιστορίες, συνδέει ιδιότυπα και φωτίζει αποκαλυπτικά το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, της επιστήμης και της λογοτεχνίας.

-«Τι αποκόμισα από την εμπειρία αυτή; Ότι δεν είναι μεγάλη η απόσταση μεταξύ λογοτεχνίας και επιστήμης. Αυτό που τα συνδέει είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι και δημιουργείς», σημειώνει ο Γιώργος Καραγιαννίδης  για το νέο του συγγραφικό έργο.

Ο  Γιώργος Καραγιαννίδης βρίσκεται στον κατάλογο «Highly Cited Researchers» των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως. Από το 2004 είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε από το Πυθαγόρειο της Σάμου, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Ακούραστος, τελειομανής, συνεργάσιμος, αγαπητός στους φοιτητές του, καταξιωμένος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με ενεργό παρουσία στα κοινά από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, παραμένει πάντα προσηλωμένος στις αρχές της Δημοκρατίας και τις αξίες της δημιουργίας και της άδολης ελληνικότητας.

Πρώτη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Το βιβλίο του Γιώργου Καραγιαννίδη «η καρδιά μου το όπλο σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ΑΡΜΟΣ” παρουσίαστηκε τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022, στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί πρόγραμμα παρουσιάσεων και σε άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στη Σάμο, το Πυθαγόρειο, που είναι ο τόπος καταγωγής, μνήμης και αφετηρία της πορείας του δημιουργού.

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Ιστορικό μυθιστόρημα

Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Κάρπαθο! Σημείο αναφοράς η τραγική  ιστορία του Γερμανού Alfred Eickworth που σκοτώθηκε στην Κάρπαθο. Στο μυθιστόρημα του κ. Καραγιαννίδη ο Καρπάθιος Οδυσσέας Λάσκαρης και ο Γερμανός Alfred Eickworth, που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, συναντώνται στην Κάρπαθο το 1943 στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι καθοριστικός για την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι πολιτικοί αγώνες στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Η ένοπλη αντίσταση στο χιτλερικό καθεστώς. Η Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα. Η κατάσταση που επικρατούσε στο στρατόπεδο Νταχάου. Η γερμανική Μεραρχία 999. Η αντίσταση των νέων στην ιταλοκρατούμενη Ρόδο και ο μεγάλος έρωτας του Οδυσσέα με τη Γιολάντα, την κόρη του Ιταλού διοικητή της Καρπάθου, συνθέτουν μια θυελλώδη ιστορία που ακροβατεί μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας.

Ο πατριωτισμός των Δωδεκανησίων

«Αναδεικνύεται , ο πατριωτισμός των Δωδεκανησίων σε μια εποχή διαλυμμένης Ελλάδας», σημειώνει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και αναφέρει ότι στο βιβλίο: «oυσιαστικά, περιγράφεται η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, στη Γερμανία, οι κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις της, οι προβληματισμοί στη γερμανική κοινωνία, η δράση της αριστεράς, η άνοδος του ναζισμού, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Αλλά εκείνο που έχει σημασία απο όλα αυτά είναι πως καταδεικνύεται απο το βιβλίο ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ολοι οι Γερμανοί. Έκαναν αντίσταση κατά του Χίτλερ, πριν ο Χίτλερ αρχίσει να καταλαμβάνει την Ευρώπη. Και χτύπησαν το καμπανάκι.

Ο ένας απο τους δύο κεντρικούς ήρωες του βιβλίου υπήρξε υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν ενταγμένος στην γερμανική κομμουνιστική αριστερά και ο συγγραφέας μίλησε με τους απογόνους του. Ο άλλος ήρωας, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας του βιβλίου είναι δωδεκανήσιος. Απο όσα κατάλαβα και αυτός πρέπει να ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Απλώς, να υπήρξε μια χρονική μετάθεση της παρουσίας του στο παρελθόν…

Στο βιβλίο περιγράφεται με ενάργεια πως έζησαν στα Δωδεκάνησα την ιταλική, στη συνέχεια την γερμανικκή κατοχή αλλά και εμπειρίες απο την αγγλική παρουσία που ακολούθησε.Οι σκηνές στα κεφάλαια εναλλάσσονται μεταξύ γερμανίας και δωδεκανήσου αλλά υπάρχει κάτι που δένει τις δύο περιοχές. Κάτι που αποτελεί τον πυρήνα του βιβλίου και θέλει να μεταδώσει ο συγγραφέας.Και αυτό το κάτι είναι η σχέση που ανέπτυξαν οι δύο πρωταγωνιστές. Το που και πως συναντήθηκαν, πως διαμορφώθηκε η σχέση τους και το αποτέλεσμά της, σας αφήνω να το διαβάσετε.

Βγαίνει και κάτι άλλο απο το βιβλίο, πέραν και των ερωτικών πλοκών σε ένα ρομαντικό περιβάλλον που εκλείπει. Κάτι ηρωϊκό που, όμως, διαψεύσθηκε. Η πίστη στην επανάσταση αλλά και τα αδιέξοδα του Επαναστάτη. Αυτά τα αδιέξοδα προβάλλονται αλλά δεν απαντώνται. Το διαχρονικό ερώτημα συνεχίζει να υφίσταται. Αναδεικνύεται ακόμη, ο πατριωτισμός των Δωδεκανησίων σε μια εποχή διαλυμμένης Ελλάδας.Είναι αυτός ο πατριωτισμός που τον είχαν και τον έχουν οι Έλληνες αλλά το βαυαρικής κοπής συγκεντρωτικό ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε ούτε να καταλάβει, ούτε να εκτιμήσει. Απο την εποχή του Κολοκοτρώνη, ως σήμερα. Ένα παρακμιακό αθηναϊκό κράτος τρώει τις σάρκες του ελληνισμού. Αλλά και του Προμηθέα έτρωγαν τις σάρκες οι γυπαετοί. Έδωσε όμως τα φώτα στην ανθρωπότητα».

Παρουσία στα κοινά

Ο  Παντελής Σαββίδης γράφει για τον κ. Γ. Καραγιαννίδη οτι: «Είναι ένας απο τους διακεκριμένους, παγκοσμίως, έλληνες καθηγητές ΑΕΙ αφού επι σειρά ετών περιλαμβάνεται στη λίστα των καθηγητών με την μεγαλύτερη επιρροή». Ο κ. Σαββίδης αναφέρει ακόμη ότι έχει κάνει μερικές εκπομπές μαζί του και διαπίστωσε την ευφυία του. «Επί πρυτανείας Μήτκα ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ. Πέραν της συνεργασίας που είχαμε, όταν ήμουν πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ, τον συνάντησα τυχαία μια φορά στην παραλία Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια αυτών των πρωϊνών περιπάτων. Διαπίστωσα απο τη σύντομη κουβέντα μας πως κατά την διάρκεια κρίσιμων χρόνων, δεν διάβαζε, απλώς. Είχε και ενεργό παρουσία, στα φοιτητικά του χρόνια. Η οπτική αυτής της παρουσίας καταγράφεται στο βιβλίο. Τα 2/3 των στοιχείων του βιβλίου πρέπει να είναι πραγματικά γεγονότα».

Για ηλεκτρονική αγορά του βιβλίου δείτε εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας