Global alliance for Buildings and Constructions: Το κτίριο μηδενικής ενέργειας Edge στο Άμστερνταμ οδηγός για το μέλλον των κατασκευών
ΑρχιτεκτονικήΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργα 12 Δεκεμβρίου 2017 Αργύρης
Το κτίριο μηδενικής ενέργειας Edge στο Άμστερνταμ προτείνει ως παράδειγμα η νέα διεθνής έκθεση για το 2017 (Global Status Report 2017) της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Κτίρια και τις Κατασκευές (Global alliance for Buildings and Constructions), η οποία προειδοποιεί ότι, καθώς συνεχώς νέα κτίρια και άλλα έργα κατασκευάζονται αδιάκοπα στη Γη, είναι επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
Η ίδια έκθεση διαπιστώνει ότι κάθε πέντε μέρες στην επιφάνεια του πλανήτη μας προστίθενται κτίρια, που έχουν την έκταση του Παρισιού. Έως το 2060 θα κατασκευασθούν νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 230 δισεκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με ένα ετήσιο ρυθμό περίπου όσο η δομημένη έκταση της Ιαπωνίας.
Global Status Report 2017: Ένα Παρίσι προστίθεται στα κτίσματα της Γης κάθε πέντε μέρες και μία Ιαπωνία θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια έκθεση εκτιμά ότι η ενεργειακή ένταση (κατανάλωση ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο δόμησης) πρέπει να βελτιωθεί κατά 30% έως το 2030, αν ο κατασκευαστικός τομέας θέλει να συμβαδίσει με τους στόχους της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Για το σκοπό αυτό, προτείνεται η αυξανόμενη χρήση «έξυπνων» ελέγχων και συσκευών σε ολοένα πιο «έξυπνα» σπίτια, τα οποία θα είναι διαδικτυακά συνδεδεμένα, κάτι που μπορεί να μειώσει κατά 10% την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.
Η έκθεση αναφέρει ότι η συνολική δομημένη επιφάνεια διεθνώς έφθασε περίπου τα 235 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα το 2016 και αναμένεται σχεδόν να διπλασιασθεί έως το 2060 με την προσθήκη κτιρίων άλλων 230 δισ. τ.μ.
Οι κάθε είδους κατασκευές εκτιμάται ότι ευθύνονται περίπου για το 39% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα διεθνώς.
Μεταξύ 2010-2016 η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, της δομημένης έκτασης ανά άτομο και της ζήτησης για ενέργεια συνέβαλαν από κοινού, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας από τα κτίρια διεθνώς τόσο όσο ήταν η συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Γερμανίας κατά την ίδια περίοδο.
Μεταξύ 2010-2016 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κτίρια και τις άλλες κατασκευές παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1%, απελευθερώνοντας συνολικά 76 γιγατόνους διοξειδίου.
Η έκθεση – σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας – τονίζει ότι τα κτίρια με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση και με μηδενικές εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» πρέπει να γίνουν το κατασκευαστικό «στάνταρντ» μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η νέα διεθνής έκθεση για το 2017 της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Κτίρια και τις Κατασκευές αναφέρει ως παράδειγμα προς μίμηση αναφέρει το κτίριο μηδενικής ενέργειας Edge στο ‘Αμστερνταμ, που μεγιστοποιεί την πρόσληψη φυσικού φωτός και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί «έξυπνες» τεχνολογίες για την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του.
Το Edge τοποθετημένο πάνω από 28.000 αισθητήρες
Το Edge είναι ένα κτίριο γραφείων 40.000 τ.μ. στην επιχειρηματική περιοχή Zuidas του Άμστερνταμ, που είναι μία ταχέως αναδυόμενη του Άμστερνταμ και από τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές περιοχές της Ευρώπης. Η περιοχή διαθέτει εξαιρετικές συνδέσεις με τα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τον νέο σταθμό του τρένου υψηλής ταχύτητας.
Το κτίριο αναπτύσσεται γύρω από ένα 15όροφο κεντρικό αίθριο το οποίο εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό και αερισμό. Το Edge είναι τοποθετημένο πάνω από 28.000 αισθητήρες που με τη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας ελέγχει τα πάντα μέσω ενός κεντρικού υπολογιστή. Από τον έλεγχο του φωτισμού, μέχρι την σωστή λειτουργία των μηχανών του καφέ και από τον τρόπο που κατανέμει την ενέργεια για θέρμανση και ψύξη, μέχρι την χρήση των ρομποτικών συσκευών καθαρισμού.
Το μεγάλο άνοιγμα του κτιρίου είναι στην βορεινή του πλευρά και μεταφέρει το φυσικό φως στο 60% των γραφείων. Ανατολικά, δυτικά και νότια οι τοίχοι έχουν μικρότερα ανοίγματα με μια πιο πυκνή φέρουσα δομή. Στην νότια πλευρά ως σκίαστρα χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ.
Το αίθριο είναι ο πνεύμονας του κτιρίου και εκτός από το ρόλο του στην περιβαλλοντική στρατηγική, συμβάλει στην δημιουργία μίας ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ταυτότητας.
Σχεδιάστηκε για την παγκόσμια χρηματοοικονομική επιχείρηση και κύριο μισθωτή, τη Deloitte. Το έργο αποσκοπούσε στην εδραίωση των υπαλλήλων της Deloitte από πολλαπλά κτίρια σε όλη την πόλη σε ένα ενιαίο περιβάλλον και στη δημιουργία ενός «έξυπνου κτιρίου», που θα λειτουργούσε ως καταλύτης για τη μετάβαση της Deloitte στην ψηφιακή εποχή.
Το Edge δημιουργεί ένα ριζικά νέο εργασιακό περιβάλλον το οποίο ενεργοποιείται από βιώσιμες τεχνολογίες. Ενσωματώνει πολλές έξυπνες τεχνολογίες για να δημιουργήσει ευπροσάρμοστους και ευφυείς χώρους εργασίας. Το κτίριο καταδεικνύει ότι η επιδίωξη ενός ζωντανού και συνεργατικού εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς με την επίτευξη των υψηλότερων επιπέδων βιωσιμότητας.
Το κτίριο των 40,000 τ.μ. που κατασκευάστηκε για την Deloitte, από το Αγγλικό αρχιτεκτονικό γραφείο PLP Architecture, είναι το πιο αειφόρο κτίριο γραφείων στον κόσμο. Έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία που έχει καταγραφεί ποτέ από τον παγκόσμιο αξιολογητή αειφόρων κτιρίων Building Research Establishment (BRE).
Το έργο έλαβε την πιστοποίηση BREEAM για νέα κατασκευή, με σκορ 98.36%. Η γενική ιδέα του κτιρίου ήταν πάντα να είναι υποδειγματική, να ξεχωρίζει από το πλήθος ως ένα μελλοντικό γραφείο που δημιουργεί πρότυπα στην Ολλανδία και διεθνώς. Ωστόσο, καμία αξιολόγηση δεν μπορεί να αποδώσει πλήρως την επιτυχία του έργου σε κοινωνικό επίπεδο: ευτυχείς, άνετοι και υγιείς εργαζόμενοι που είναι πιο παραγωγικοί λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο εργάζονται.
Η συνεργασία των εργαζομένων στην εταιρεία με το κτίριο είναι άμεση και διαρκής. Οι αισθητήρες αναγνωρίζουν το μεταφορικό τους μέσο και το κατευθύνουν σε μία ελεύθερη θέση στάθμευσης.
Στην συνέχεια η εφαρμογή γνωρίζοντας το πρόγραμμα του υπαλλήλου τον κατευθύνει στον χώρο εργασίας που πρέπει να κάτσει. Όποια θέση και αν επιλέξει ο χρήστης, ρυθμίζεται αυτόματα η θερμοκρασία και η ένταση του φωτισμού βάσει των αναγκών του.
Οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι στην εταιρεία μοιράζονται 1.000 γραφεία και αυτό μόνο όταν είναι απαραίτητο. Εναλλακτικά υπάρχουν διάφοροι άλλοι χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Άλλωστε η φιλοσοφία της εταιρείας είναι οι εργαζόμενοι να αποθαρρύνονται από την συμβατικότητα και την ρουτίνα που προκαλούν οι σταθεροί χώροι εργασίας. Στην προσπάθειά της να αποτρέψει έναν άκαμπτο τρόπο σκέψης, που δημιουργείται μέσα από την επανάληψη, οι σχεδιαστές δημιούργησαν εναλλακτικούς τόπους συγκέντρωσης, εργασίας, ηρεμίας ή χαλάρωσης και διασκέδασης.
Έργο: The Edge, Studio: PLP Architecture, Πελάτης: OVG Real Estate,Χρήστης: Deloitte, Εμβαδόν: 40.000 τ.μ., Περιοχή: Amsterdam, Ολλανδία, Φωτογράφος:Ronald Tilleman, Raimond Wouda
Σχετικά Άρθρα
- Γερμανικό φρένο στις υποχρεωτικές ενεργειακές ανακαινίσεις κτιρίων
- Global Forest Watch: στάχτη 30 εκ. στρέμματα δάσους ετησίως
- ΕΙΠΑΚ: καμπάνια για ενεργειακές αλλαγές στα νεόδμητα κτίρια
- ΕΕ: θέσεις στάθμευσης με φορτιστές οχημάτων στα νέα κτίρια
- Πέντε έργα φυσικού αερίου σε δημόσια κτίρια της Πελοποννήσου
- Έργα εξοικονόμησης και ΑΠΕ στα κτίρια: το κόστος και το όφελος για τα νοικοκυριά