ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών εξελίξεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση στις κατοικίες σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα αλλαγή στάσης από την γερμανική κυβέρνηση,... Γερμανικό φρένο στις υποχρεωτικές ενεργειακές ανακαινίσεις κτιρίων

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών εξελίξεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση στις κατοικίες σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα αλλαγή στάσης από την γερμανική κυβέρνηση, ως προς τις υποχρεωτικές ενεργειακές ανακαινίσεις κτιρίων.

Η γερμανική στάση εκδηλώνεται υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων στον κατασκευαστικό τομέα από την άνοδο του κόστους των υλικών και ενδέχεται να επηρεάσει το τελικό περιεχόμενο της πρότασης οδηγίας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD, Energy performance of buildings directive),

Η σχετική Κοινοτική Οδηγία, που βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει υποχρεωτικές ανακαινίσεις τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αυτή κατά αρχήν τα μεμονωμένα κτίρια κατοικιών.

Η πρόταση οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD, Energy performance of buildings directive), όπως εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει μέτρα για την αύξηση του ρυθμού των ανακαινίσεων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο να καταστήσει τον τομέα κλιματικά ουδέτερο έως το 2050.

Μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει ότι:

-Από το 2028 όλα τα καινούργια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που στεγάζουν, χρησιμοποιούνται, ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές θεσπίζεται για το 2026. Όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας έως το 2028, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ενώ τα κτίρια κατοικιών που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση θα έχουν προθεσμία έως το 2032.

 -Στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το G, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους, τουλάχιστον, στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033. Τα μη οικιστικά και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να ανήκουν στις σχετικές κατηγορίες έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα.

 Τo Ομοσπονδιακό Υπουργείο Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Κατασκευών της Γερμανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα: «Στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα κτίρια (EPBD), συζητείται επίσης η αναθεώρηση του συστήματος απαιτήσεων καθώς και του νέου κτιριακού προτύπου… Λόγω των σημερινών δύσκολων συνθηκών στον κατασκευαστικό και στεγαστικό κλάδο λόγω των υψηλών επιτοκίων και του κόστους κατασκευής, η κατοχύρωση του EH 40 ως δεσμευτικού νομικού προτύπου (το οποίο απαιτεί από ένα κτίριο να χρησιμοποιεί μόνο το 40% της ενέργειας ενός κτιρίου αναφοράς) για τα νέα κτίρια δεν είναι πλέον απαραίτητη κατά την παρούσα νομοθετική περίοδο και θα ανασταλεί… Στις διαπραγματεύσεις για την οδηγία της ΕΕ για τα κτίρια (EPBD), υποστηρίζουμε φιλόδοξες ποσοστώσεις ανακαίνισης για το σύνολο του κτιριακού αποθέματος, αλλά θέλουμε να αποκλείσουμε τις υποχρεωτικές ανακαινίσεις μεμονωμένων κτιρίων κατοικιών».

Τα προγράμματα επιχορηγήσεων δεν επαρκούν για όλους

Το κόστος των υποχρεωτικών παρεμβάσεων στα κτίρια είναι πλήρως απαγορευτικό για τους ιδιοκτήτες δεδομένου ότι τα προγράμματα επιχορηγήσεων δεν επαρκούν για όλους, δεν είναι διαθέσιμη τραπεζική χρηματοδότηση και οι τιμές των σχετικών υλικών ανεβαίνουν καθημερινά αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών (UIPI) Στράτος Παραδιάς.

-«Θεωρώ πολύ παρήγορο το γεγονός ότι γίνεται αντιληπτό το παράλογο του πράγματος και η κοινωνική καταστροφή που θα επέλθει από την απαξίωση της περιουσίας των πολιτών, ειδικά στην Ελλάδα όπου ζητείται να γίνει μαζική ανακαίνιση κτιρίων με χρήματα που δεν υπάρχουν», λέει ο κ. Παραδιάς.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας