ecopress
Η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε θέματα στεγαστικής πολιτικής προτάθηκε στην 4η Premium Real Estate Expo, η κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο των... Golden Visa: χρειάζεται έλεγχος στο ποινικό μητρώο αγοραστών

Η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε θέματα στεγαστικής πολιτικής προτάθηκε στην 4η Premium Real Estate Expo, η κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο των ακινήτων. Από παράγοντες της κτηματαγοράς επισημάνθηκε πως χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος στο ποινικό μητρώο των ενδιαφερόμενων αγοραστών για GoldenVisa.

Η διοργάνωση  ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 19 Μαΐου με μοναδικούς καλεσμένους, με περισσότερους από 80 εκθέτες και με επισκεψιμότητα που ξεπέρασε τους 5000 επαγγελματίες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους διεθνείς επισκέπτες να αγγίζουν το 30% της συνολικής επισκεψιμότητας.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε και το Premium Real Estate Forum, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης το Σάββατο 18 Μαΐου, με μεγάλη συμμετοχή από επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα του κλάδου των ακινήτων και παρουσίασαν τις τάσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εκπροσωπώντας τον ιδιωτικό τομέα, ο κύριος Ηλίας Μανούκας, Διευθυντής Επεδύσεων του BollmannGroupHellas, επισήμανε πως στην Ευρώπη η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε θέματα στεγαστικής πολιτικής έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Ανέφερε επίσης πως στην Αθήνα μία λύση είναι η μετατροπή γραφείων σε κτήρια κατοικιών, αλλά και πως οι κατάλληλες περιοχές για ανέγερση οικονομικών κτηρίων είναι μεταξύ άλλων περιοχές όπως ο Ταύρος, ο Κεραμεικός, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντη, ο Βοτανικός, ο Ελαιώνας και το Ίλιον. Από την μεριά του ο κύριος Εμμανουήλ Ψαλλίδας, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Ακινήτων της ΕΛΕΜΚΑ ΑΤΕ, θυγατρική της ΜΕΤΚΑ, τόνισε την ανάγκη παρεμβάσεων από την πολιτεία για την μείωση του ΦΠΑ στο κατασκευαστικό κόστος.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η παρουσίαση του 2ου Βαρόμετρου της Αγοράς Ακινήτων από τον κύριο Ηλία Παπαγεωργιάδη, Επιχειρηματία και Συμβούλου επιχειρήσεων, ο οποίος επισήμανε πως ενώ υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ ιδιοκτητών, αγοραστών και επαγγελματιών στις εκτιμήσεις για το πού πάνε οι τιμές των ακινήτων, όλοι συμφωνούν ότι τα επιτόκια είναι υψηλά, ότι υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στον δανεισμό και ότι υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα. Ταυτόχρονα μέσα από την έρευνα έγινε φανερό πως οι νέοι μεταξύ 17 και 34 ετών, εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για την πορεία των τιμών των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων τον επόμενο χρόνο, αναμένοντας μεγάλη άνοδο. Ο κος Παπαγεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές ακινήτων και πως θεωρεί ότι η κατάργησή του σε συνδυασμό με την θέσπιση νέων περιορισμών GoldenVisa θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι το 2025 η πιο ενδιαφέρουσα χρονιά της τελευταίας δεκαετίας στην αγορά ακινήτων.

Σε ότι αφορά την GoldenVisa ο κύριος Βαγγέλης Κτενιάδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της V2 Development και Χρυσός Χορηγός του Forum, τόνισε πως δεν επηρεάζει η GoldenVisa την έλλειψη ακινήτων και πρότεινε να επιτρέπεται η αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων για GoldenVisa.

Ο  κύριος Κώστας Αρσλάνογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Investgreece, επεσήμανε πως χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος στο ποινικό μητρώο των ενδιαφερόμενων αγοραστών για GoldenVisa. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδος, κύριος CobiBitton τόνισε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς επενδυτές η απόκτηση άδειας παραμονής μέσω GoldenVisa για επενδύσεις στην χώρα. Για εκείνους, η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισμό λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, φιλικής ατμόσφαιρας και ευελιξίας, αλλά και αποδοτικότητας κόστους.

Για την σημασία ανέγερσης περισσότερων παθητικών κτηρίων καθώς και μετατροπής των υπάρχοντών σε παθητικά εξασφαλίζοντας την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κύριος Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου.

Με τη σειρά του ο κύριος Μιχάλης Δεμέστιχας, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, τ. Διευθυντής Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των κτηρίων του δημοσίου που βρίσκονται προς ενοικίαση, ενώ την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης ανέφεραν οι κύριοι Βασίλης Ηλιόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος – BluPeak Estate Analytics, και ο κύριος Άγης Βερούτης, Διευθύνων Σύμβουλος grammateia.gr – AI in Business, αντίστοιχα.

Το Real Estate Forum τίμησε με την παρουσία του και το διεθνές κλιμάκιο της FIABCI (International Real Estate Federation). Ο παγκόσμιος Πρόεδρος, κύριος BudiarsaSastrawinata από την Ινδονησία άνοιξε το session εξηγώντας το ρόλο της FIABCI σε διεθνές επίπεδο. Στο panel που ακολούθησε, διευθυντές του οργανισμού από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία και Ιταλία παρουσίασαν τι ισχύει στην κτηματαγορά στις χώρες τους και ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις, ενώ ο κύριος RafatChabaane, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου PropTech της FIABCI εξήγησε στους επαγγελματίες του κλάδου τις εφαρμογές του Proptech που προσθέτουν αξία στην αγορά ακινήτων και κατασκευών και μίλησε για την πρόκληση του sustainability.

Στα εγκαίνια της έκθεσης την Παρασκευή 17 Μαΐου, παρευρέθηκαν κι απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, η Αν. Γραμματέας Τουρισμού στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σοφία Κατσίγιαννη, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Δημητρίου, ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Στρατής Ζαφείρης, ο CPO της Plasis Real Estate & Development και Χρυσός Χορηγός της 4ης Premium Real Estate Expo, Νίκος Τσάτσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας