ΥΠΕΝ: οι νικητές του διαγωνισμού πράσινης καινοτομίας
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧρήμα 16 Σεπτεμβρίου 2021 ecotypos
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, Greenathon Beyond Green Technologies. Ποιες είναι οι βραβευθείσες εταιρείες και ποιες είναι οι καινοτομίες και οι λύσεις που προτείνουν για μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, Greenathon Beyond Green Technologies που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.
Οι συμμετοχές έφθασαν τις 105, στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 12 ομάδες οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους για να κατακτήσουν μία από τις 3 θέσεις των νικητών, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών μέσω ενός προγράμματος τεχνολογικής επώασης από το EIT Raw Materials.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία τους στον τομέα του περιβάλλοντος όσο και τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων (οpen data) των διευθύνσεων του Υπουργείου στις εξής 6 θεματικές ενότητες:
- Προστασία και Αποκατάσταση Δασών
- Διαχείριση Υδάτων και Θαλάσσιας Ζωής
- Κλιματική Αλλαγή και Κυκλική Οικονομία
- Ενέργεια
- Αστική Βιωσιμότητα και Έξυπνες Πράσινες Πόλεις
- Ορυκτές Πρώτες ΎλεςΣκοπός του διαγωνισμού ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές από την ελληνική Πολιτεία για την ανάπτυξη και ανάδειξη τεχνολογικών λύσεων σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και σε φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες) να παρουσιάσουν τις πράσινες καινοτόμες ιδέες τους. Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon |Beyond Green Technologies
1ο βραβείο: Vertliner
- Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης – ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
- Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης – ΕΥΑΘ Α.Ε
- Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – Ε.Ο.ΑΝ.Η εταιρεία Vertliner παρέχει μια ολοκληρωμένη έξυπνη πλατφόρμα αξιολόγησης κτηρίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, με τη βοήθεια της ρομποτικής και μέσω μιας αυτόνομης διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των υλικών που συνθέτουν αυτά τα συστήματα (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικά) σε μια υποδομή που τείνει να ολοκληρώσει το χρόνο ζωής της, ή σε συστήματα που πρέπει να αντικατασταθούν μερικώς ή ολικώς, η πλατφόρμα της Vertliner έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα του χώρου μέσω ειδικών αισθητήρων και να αξιολογεί τη κατάσταση των υλικών μέσω της ανάλυσης των δεδομένων και συγκεκριμένης αλγοριθμικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό η αξιολόγηση των υλικών γίνεται με αποδοτικότερο τρόπο επιτρέποντας την ορθότερη διαχείρισή τους στη φάση της ανακύκλωσης, ή επαναχρησιμοποίησής τους. 2ο βραβείο: OptiMEMS
Η OptiMEMS είναι μια ολοκληρωμένη λύση που αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και αφορά στην βέλτιστη διαχείριση ενός μικροδικτύου, το οποίο αποτελείται από πληθώρα διανεμημένων πηγών ενέργειας (ΔΠΕ) όπως φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης, ηλεκτρικά οχήματα και ελεγχόμενα φορτία. Η πλατφόρμα απαρτίζεται από μία σειρά εργαλείων τα οποία παρέχουν δυνατότητες πρόβλεψης χρονοσειρών κατανάλωσης/παραγωγής και βέλτιστου χρονοπρογραμματισμού μπαταριών ενός μικροδικτύου με στόχο την ελαχιστοποίηση του ημερήσιου κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτοχρόνως τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. H πλατφόρμα OptiMEMS αναπτύσσεται με γνώμονα όχι μόνο την αποτελεσματική εφαρμογή και αξιολόγηση του στο πεδίο αλλά και την επεκτασιμότητα του, ώστε να δύναται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που ενσωματώνεται
3ο βραβείο: Nanoviis
H Nanoviis είναι μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κινητήριος δύναμη της εταιρείας είναι η νανοτεχνολογία, καθώς παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, με προηγμένες ιδιότητες, για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Με τα προϊόντα που έχει αναπτύξει η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων από τους καθαρισμούς των off shore πετρελαιοπηγών in situ. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πολύ εύκολα το crude oil, τα υπολείμματα πετρελαίου καθώς επίσης και βαρέα μέταλλα όπως είναι ο Hg, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων να μετατρέπεται σε καθαρό νερό. Τα υλικά της εταιρείας ανήκουν στην κατηγορία των πράσινων υλικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από τις offshore πετρελαιοπηγές και σε άλλες εφαρμογές όπως είναι τα διυλιστήρια, θαλάσσια ατυχήματα κ.α.
Από τις 45 εταιρείες που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού, οι παρακάτω 12 εταιρείες παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού:
- NANOVIIS
- OptiMEMS
- DeliEVry – Εντός Πόλης Άμεσες Διανομές Μηδενικών Ρύπων
- I-M-O-N : Is – Made – Of – Nature
- GX BLOCKS ENERGY S.A.
- SMARTH-PROP
- DNASequence-SOIL
- 12GODS [12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ ΙΚΕ]
- Joule Ανώνυμη Επιχείρηση
- Pragma-IoT
- Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)
- VERTLINER
Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν με γνώμονα την καινοτομία που τις διέπει, το πρόβλημα το οποίο λύνουν καθώς και τον αντίκτυπο που δημιουργούν.
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης δήλωσε: «Οφείλουμε να εμπιστευτούμε και να συνεργαστούμε με τους νέους καινοτόμους ερευνητές και επιχειρηματίες της χώρας μας ώστε να χρησιμοποιήσουμε ελληνικές τεχνολογίες που επιλύουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες και έως τώρα δεν υπήρχε κάποιος τρόπος αξιοποίησης αυτών των δεδομένων. Βασικός στόχος του Greenathοn είναι να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με έναν πιο ορθολογικό τρόπο αυτά τα δεδομένα, ώστε να μας βοηθήσουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στον τομέα του περιβάλλοντος»
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν το περιβάλλον. Αποτελούν οι πράσινες νεοφυείς επιχειρήσεις τη λύση στη κλιματική κρίση;» με συντονιστή την Αθηνά Ντόβα, Co-founder& COO, Owiwi και συμμετέχοντες τους:
-
- Δρ. Βασίλειο Γρηγορίου, Διευθυντή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) & Πρόεδρο ΔΣ
- Αντώνη Πολίτη, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, European Institute of Innovation & Technology Raw Materials
- Μαίρη Νικολάου, Επικεφαλής Ανάπτυξης, ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ. – Πρόγραμμα Beyond Circularity
Τέλος, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για το «Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένας πράσινος κόμβος νέων τεχνολογιών με σκοπό την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης» με τη συμμετοχή του Διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκου Μαντζούφα, του Πρόεδρου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) Δρ. Δημήτριου Τζοβάρα, ενώ ο Χρήστος Νικολούδης, Επικεφαλής Έρευνας Μ.Ο.Π.Α.Α., ΕΜΠ & Διευθύνων Σύμβουλος, Mantis Business Innovation παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του διαγωνισμού και επεξήγησε τα περιβαλλοντικά δεδομένα και insights που προέκυψαν από το διαγωνισμό.
Την παρουσίαση και συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Μαρία Σαμολαδά, Δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής εφημερίδας GRTimes.gr καθώς και η Αθηνά Ντόβα.
Χορηγοί των βραβείων προς του συμμετέχοντες ήταν οι:
- Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης – ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
- Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης – ΕΥΑΘ Α.Ε
- Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – Ε.Ο.ΑΝ.
Σχετικά Άρθρα
- Green Tech Challenge: 7 επιτυχημένες διοργανώσεις Πράσινης Καινοτομίας
- Confluence Challenge: καινοτομία από ερευνητές και ελληνικές πολυεθνικές
- Smart Forest Innovation Challenge: στις 140 οι συμμετοχές στο διαγωνισμό
- Γ.Γ Δασών: με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Smart Forest Innovation Challenge
- ΟΦΥΠΕΚΑ: 32 έργα για έρευνα ενδημικών και απειλούμενων ειδών
- ΥΠΕΝ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου