ecopress
Oκληρώθηκε o διαγωνισμός πράσινων καινοτόμων ιδεών του ΕΜΠ Green Tech Challenge by ESUNTUA 2019 με πληθώρα καινοτόμων ιδεών να κλέβουν την παράσταση. Ο τριήμερος... GreenTech Challenge 2019: οι νικητές του διαγωνισμού

Oκληρώθηκε o διαγωνισμός πράσινων καινοτόμων ιδεών του ΕΜΠ Green Tech Challenge by ESUNTUA 2019 με πληθώρα καινοτόμων ιδεών να κλέβουν την παράσταση. Ο τριήμερος Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξηςκαι πραγματοποιήθηκε στονέο πολυχώρο,ATRAKTOS που αγκαλιάζειτην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Με 52 υποβολές συμμετοχής, 30 ομάδες να διαγωνίζονται και τη συμμετοχή 600 περίπου ατόμων που συντέλεσαν με την ιδιότητα του μέντορα, του κριτή, του διαγωνιζόμενου ή ως μέλη των Επιτροπών και των συνεργαζόμενων φορέων, ο Διαγωνισμός-θεσμός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανέδειξε για τρίτη φορά την καινοτομία και έδωσε το έναυσμα προκειμένου η ερευνητική δραστηριότητα να συνδεθεί και να βρει υλοποίηση στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Οι διαδικασίες του Green Tech Challenge ξεκίνησαν με την επίσημη έναρξή του στις 23 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του Green Tech Symposium, του επιστημονικού συνεδρίου που είχε ως σκοπό να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τον παραγωγικό ιστό στους τομείς Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Έξυπνων πόλεων.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν 3 εκπαιδευτικά BootcampTrainingsμε σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των ομάδων για το Διαγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική ήταν η συμβολή της Επιτροπής Μεντόρων που συστάθηκε από άτομα τόσο του ακαδημαϊκού χώρου όσο και του παραγωγικού ιστού της χώρας και του οικοσυστήματος καινοτομίας, τα οποία συνέβαλαν με την εμπειρογνωμοσύνη τους στα επιχειρηματικά σχέδια των ομάδων. Τέλος η όλη διαδικασία οδηγήθηκε στον τριήμερο ημιτελικό και τελικό διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων ομάδων.

Τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου

Το τριήμερο του GreenTechChallengeάνοιξε ο Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αραβώσης ο οποίος τελεί ως Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ενώ παράλληλα συντονίζει την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΜΠ. Όπως τόνισε ο κ. Αραβώσης το GreenTechChallengeαποτελεί πλέον έναν θεσμό της ακαδημαϊκής κοινότητας που ενισχύει όλες τις πράσινες καινοτόμες ιδέες που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη με λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, δημιουργείται μια «οικογένεια ανθρώπων» με ιδέες για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο όπου στο επίκεντρο υπάρχει το Περιβάλλον, η Επιχειρηματικότητα και η Καινοτομία.

Κατά τη διάρκειά του διαγωνισμού, οι ομάδες συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στις παρουσιάσεις τους και στη συνέχειαπραγματοποιήθηκε η ημιτελική και τελική φάση του Διαγωνισμού όπου οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν μπροστά στην Κριτική Επιτροπή για να διεκδικήσουν τα βραβεία.

Η όλη διαδικασία του Διαγωνισμού υποστηρίχθηκε και διοργανώθηκε από τηspinoutstartupτου ΕΜΠ, MantisBusinessInnovation, ιδρυτής της οποίας είναι ο κος Χρήστος Νικολούδης, ερευνητής του ΕΜΠ. Ως InnovationEnabler ανέλαβε την ψηφιακή διαχείριση ενσωματώνοντας τη χρήση της πλατφόρμας MantisIMS(InnovationManagementSoftware). Μέσω της πλατφόρμας, οι συμμετέχοντες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και στη συνέχεια αυτές αξιολογήθηκαν βάσει συστήματος αξιολόγησης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, προσδίδοντας διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή και της κας. Νίκης Δανδόλου,Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΑ & ΕΚΤ, οι οποίοι τόνισαν ότι μόνο αν είμαστε πρωτοπόροι και η έρευνα αποτελέσει γενεσιουργό δύναμη για την ανάπτυξη πετυχημένων καινοτόμων σχεδίων θα επέλθει η πρόοδος.

Ο ανταγωνισμός στην InnovationIdeaΚατηγορίαήταν ιδιαίτερα μεγάλος και 9 φιναλίστ διεκδίκησανεπάξια τα βραβεία, με τις ChromaSwap, AstoCUPοuκαι ActiveCityνα κερδίζουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Αντίστοιχα και στην EarlyStageκατηγορία ως νικητές αναδείχτηκαν με τη σειρά η AuroraPlasmaTools, η Energy4Smartκαι η Airbots- Agritech.

Νικητές ΚατηγορίαςEarlyStage

1ος νικητής: Η Aurora plasma tools εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων ψυχρού πλάσματος για την επιφανειακή τροποποίηση υλικών.

2ος νικητής: Η Energy4Smartείναι η πρώτη ελληνική εταιρία που σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα ενεργειακά συστήματα (infokiosk-smartbenches)

3ος νικητής: Η εταιρία Airbotsη οποία με χρήση τεχνολογίας αιχμής βελτιστοποιεί την αγροτική παραγωγή.

Νικητές ΚατηγορίαςInnovationIdea

1ος νικητής- ChromaSwap: η πρώτη και μοναδική πλατφόρμα μετατροπών εγγράφων και οπτικού υλικού σε χρώματα φιλικά στα άτομα με δυσχρωματοψία

2ος νικητής- AstoCUPou: εφαρμογη (app) που στοχεύει στην εξάλειψη των πλασικών ποτηριών μίας χρήσης με την αντικατάστασή τους με μεταλλικά πολλών χρήσεων

3ος νικητής- ΑctiveCity: Διαδικτυακήπλατφόρμα (site) ενεργοποίησης εθελοντικών δράσεων σε δήμους

Oι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία κερδίζουν απευθείας πρόκριση στους Διαγωνισμούς RGChallengeκαι RGYepστο Λονδίνο καθώς και υποτροφία στο πρόγραμμα συμμετοχής BeyondExportsγια εκπαίδευση στις εξαγωγές.

Τέλος, ειδικές κατηγορίες βραβείων αποτέλεσαν το βραβείο από την εταιρία ECOELASTIKAστη startupεταιρία TheSkilab η οποία διακρίθηκε στη θεματική για εναλλακτική διαχείριση ελαστικών και το βραβείο της θεματικής ορυκτών πρώτων υλών από τον ΟργανισμόEITRawMaterialsστη startupεταιρία Evotropia.

Σημαντικοί φορείς οι οποίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία ήταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) που μάλιστα συμμετείχαν στην Έναρξη του GreenTechChallengeμε την διοργάνωση πάνελ ομιλιών, αλλά και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιοαερίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης και το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ). Τέλος, η διοργάνωση δε θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη μεγάλων εταιριών του παραγωγικού ιστού της χώρας όπως ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η  HELECTOR, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, η εταιρία COMBATT, η Ν&Κ ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, η Solar Cells Hellas Α.Ε., η LAMDA Development, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., η ECOELASTIKA Α.Ε.και η Antipollution.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας