Είναι αλήθεια ότι μέσα σε λίγα χρόνια εμείς -οι άνθρωποι- καταφέραμε να μολύνουμε αρκετά τις θάλασσες και τα νερά του πλανήτη μας. Όλα τα σκουπίδια που πετάμε καθημερινά, αλλά και η μόλυνση από τα απόβλητα και τις κατοικίες, καταλήγουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα πλάσματα που κατοικούν εκεί να μολύνονται και αυτά. Τα ψάρια και όλος ο θαλάσσιος κόσμος καταναλώνει απορρυπαντικά, ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Αυτό αποτελεί απειλή για πολλά είδη φυτών και ζώων, αλλά και για τον άνθρωπο. Επιβαρύνεται η υγεία μας σε μεγάλο βαθμό.
Λέγεται πως ο όγκος των παραγόμενων στις ανθρώπινες κοινωνίες αποβλήτων θα μπορούσε να γεμίσει σήμερα 28 εκατομμύρια βαγόνια· ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Τριακόσιες περιοχές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου απορρίπτονται τοξικά και πυρηνικά απόβλητα εμφανίζουν δείκτες υψηλής επικινδυνότητας. Στις περισσότερες χωματερές δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγειονομικής ταφής. Τα απόβλητα επομένως συνιστούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης.
Η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, γι’ αυτό και πολλοί διεθνείς οργανισμοί, φορείς, οργανώσεις και κυβερνήσεις καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.
Για το σκοπό αυτό υπογράφηκαν διεθνείς συμφωνίες , ενώ για τη σωστή αντιμετώπιση της ρύπανσης απαιτούνται, επίσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, καταλύτες καυσαερίων στα βενζινοκίνητα οχήματα, επεξεργασία των καυσαερίων των βιομηχανιών πριν αυτά εκλυθούν στην ατμόσφαιρα, ανακύκλωση των απορριμμάτων, σωστή χωροθέτηση και διαχείριση των χώρων ταφής των απορριμμάτων, ευρεία εφαρμογή τεχνολογιών που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λ.π
Είναι σωστό να γνωρίζουμε ότι όταν καταναλώνουμε νερό, εισέρχονται στον οργανισμό μας και ό,τι άλλο αυτό περιέχει. ‘Αρα, καθαρίζουμε τις ακτές, μιλάμε σε φίλους και γνωστούς για να τους ευαισθητοποιήσουμε, μαθαίνουμε να αγαπάμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί και το νερό που είναι το πολυτιμότερο αγαθό!
Σχετικά Άρθρα
- Μωβ μέδουσες: πως «χάνεται το παιχνίδι» στις ελληνικές θάλασσες (βίντεο)
- ΗΠΑ: εξαφάνιση 23 ειδών άγριας πανίδας και ιχθύων
- Βάρκιζα: οικολογική ζημιά από τα βεγγαλικά νυχτερινής διασκέδασης
- Greenpeace: πως θα εφαρμοστεί η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά
- Αρχιπέλαγος: μέδουσες, χταπόδια, καρχαρίες άγνοια και fake news
- Μέδουσες, χταπόδια, καρχαρίες, άγνοια και fake news