ecopress
Ιστορικά υψηλή κερδοφορία για το 2022 ανακοίνωσε απόψε η Helleniq Energy καθώς τα λειτουργικά κέρδη ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη...

Ιστορικά υψηλή κερδοφορία για το 2022 ανακοίνωσε απόψε η Helleniq Energy καθώς τα λειτουργικά κέρδη ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη το 1 δισ., από τα οποία περισσότερα από τα μισά προέρχονται από τις θυγατρικές του εξωτερικού και τις εξαγωγές. Κατά το 2022 η εταιρεία αύξησε τις επενδύσεις τόσο στα διυλιστήρια όσο και στις ΑΠΕ ενώ ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε στο επίπεδο του 2021.

Ειδικότερα, τα ετήσια συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά, σε 1,6 δισ. εκατ. και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 1,006 δισ. ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη, διαμορφώθηκαν στα 890 εκατ. ευρώ, διαφοροποιημένα κυρίως λόγω της πρόβλεψης άνω των 300 εκατ. ευρώ για τη συνεισφορά αλληλεγγύης, αλλά και των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 512 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω των προγραμμάτων συντήρησης στα 3 διυλιστήρια και της εξαγοράς των αιολικών πάρκων στη Μάνη (55 MW).

Η συνολική ζήτηση στην εγχώρια αγορά για επίγεια καύσιμα το 2022 ήταν κατά 5,5% υψηλότερη ετησίως, φτάνοντας τους 6,1 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση καυσίμων κίνησης αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση, λόγω ντίζελ, ως αποτέλεσμα της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και του τουρισμού. Ενίσχυση κατά 13% υπήρξε στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς, όπως τονίζει η Helleniq, τόσο η Πολιτεία όσο και οι εγχώριες εταιρείες του κλάδου διύλισης, προχώρησαν σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης της αγοράς και των καταναλωτών, εξομαλύνοντας τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Στην αδασμολόγητη αγορά, η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων βελτιώθηκε κατά 68%, λόγω αυξημένης πτητικής δραστηριότητας και επιβατικής κίνησης εν μέσω ενίσχυσης του τουρισμού, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων ανέκαμψε κατά 6%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος 0,50 ευρώ/μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα 1,15 ευρώ/μετοχή, (έχουν ήδη διανεμηθεί 0,40 ευρώ/μετοχή από την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών, και προσωρινό μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Το 2022 χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα. Σημαντικότερη για το περιβάλλον μας ήταν η ενεργειακή κρίση, ιδιαίτερα μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αλυσιδωτές επιδράσεις σε σειρά κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας -πέρα από τα ενεργειακά – και αυξημένη αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με ένα φιλόδοξο στρατηγικό πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο επέβαλλε τις δικές του απαιτήσεις στην καθημερινότητά μας και, φυσικά, με τις συνεχείς λειτουργικές απαιτήσεις και την πολυπλοκότητα που έχει ένας όμιλος όπως ο δικός μας.

Ο απολογισμός τής χρονιάς, μας βρίσκει με θετικό πρόσημο σε όλα αυτά που μπορούσαμε να επηρεάσουμε. Αρχικά, η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης έγινε με επιτυχία, εκμεταλλευόμενοι τις καλές σχέσεις με παραδοσιακούς προμηθευτές αργών πετρελαίων, αλλά και την ευελιξία που δίνουν τα σύγχρονα διυλιστήρια. Κατορθώσαμε σε πολύ σύντομο χρόνο να αντικαταστήσουμε όλα τα αμφιλεγόμενα αργά πετρέλαια και προϊόντα, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, όλες οι ενέργειες για τον μετασχηματισμό του Ομίλου προχώρησαν γρήγορα και πετυχημένα, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια βελτιωμένη και πιο καθαρή θέση στη νέα ενεργειακή αγορά. Σε λειτουργικό επίπεδο, η Εταιρεία πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της, τόσο ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος, αλλά και των επιλογών που έγιναν και κυρίως, την ευελιξία και προσπάθεια όλων των εργαζομένων μας. Κέρδη που επέτρεψαν να προχωρήσουμε σε σημαντικές ενέργειες στήριξης της κοινωνίας που είχε ανάγκη, είτε με στοχευμένες πρωτοβουλίες όπως τα καύσιμα σε νοσοκομεία και πολύτεκνες οικογένειες, είτε μέσω μιας διαφοροποίησης στην εμπορική μας πολιτική που είχε ως με αποδέκτες μεγαλύτερες ομάδες καταναλωτών.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει τελικό μέρισμα στη Γενική Συνέλευση 0,50 ευρώ/μετοχή, φέρνοντας το συνολικό ποσό διανομής από τα αποτελέσματα της χρήσης στο 1,15 ευρώ/μετοχή. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της Διοίκησης για την πορεία της Εταιρείας και να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες μας, για την ουσιαστική συνεισφορά τους στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων».

Ο διπλασιασμός της ισχύος των μονάδων ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος Helleniq Energy τους επόμενους 12-18 μήνες, περιλαμβάνεται στους στόχους της διοίκησης όπως προέκυψε από την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 600 μεγαβάτ από 341 μεγαβάτ που είναι σήμερα. Στόχος για το 2025 είναι το 1 γιγαβάτ και το 2030 τα 2 γιγαβάτ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ακόμη ότι σε διάστημα 18-24 μηνών ο όμιλος θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης που διαθέτει δικαιώματα έρευνας. Σε ερώτηση για το 2023 ανέφερε εξάλλου ότι εφόσον παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα περιθώρια διύλισης, τα αποτελέσματα θα είναι ισχυρά.

Η Helleniq Energy παρουσίασε το 2022 ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας με 1,6 δισ. Ευρώ λειτουργικά κέρδη και 1 δισ. καθαρά κέρδη. Για την περυσινή χρήση πέρα από την τακτική φορολογία επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στα κέρδη ύψους 304 εκατ. Ευρώ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας