Hydrogen Europe: η Ελληνική στρατηγική στον τομέα του υδρογόνου
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομία 8 Νοεμβρίου 2022 Αργύρης
Ως ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία στο κοντινό μέλλον εμφανίζεται το υδρογόνο, το οποίο, όπως εκτιμάται, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κεντρικό κόμβο και πρωταγωνιστή στον συγκεκριμένο τομέα – αρκεί να υπάρξουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και θεσμικές παρεμβάσεις. Αυτό υπογραμμίστηκε στο Ζάππειο σε συνέδριο που διοργάνωσε η Hydrogen Europe κατά την οποία παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου.
Η συζήτηση για το υδρογόνο εμφανίζεται στο προσκήνιο ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση και την κλιματική ουδετερότητα, ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, κρίνοντας ως αναγκαία τη συμβολή της πολιτείας για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την αποτελεσματική ανάπτυξη της αγοράς.
Όπως εξήγησε, οι μεταφορές φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνονται ιδιαίτερα από το ενεργειακό κόστος. «Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας στον τομέα των μεταφορών συμπεριλαμβανομένων και της ναυτιλίας, μπορεί να καλυφθεί από το υδρογόνο. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του υπουργείου με τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, που έχει κατασκευάσει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου. «Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η επιστημονική τεκμηρίωση για τη θέσπιση νομικού και κανονιστικού πλαισίου, καθώς επίσης και η συμμετοχή σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες συνεργασίες».
Επιπλέον, όπως τόνισε ο υφυπουργός, θέλουμε η αγορά να συμμετέχει στις αποφάσεις, και έκανε γνωστό ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα εργαστεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες παράμετροι, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Και αυτό μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε στο πρόσφατο παρελθόν», επεσήμανε. «Η ενεργειακή μετάβαση μέσω του υδρογόνου κρίνεται αναγκαία. Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο εργάζονται ήδη έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοδοξεί η Ελλάδα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου καθαρής, πράσινης ενέργειας στην ΕΕ».
Όπως τόνισε «η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο, αποτελεί κεντρικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης. Ένας στόχος που επιτελείται από συμφωνίες για την ανάπτυξη “πράσινων δικτύων” που θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αλλά και μέσα από τη χάραξη μίας Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο, για το πράσινο υδρογόνο, το οποίο η Ελλάδα όχι μόνο θα χρησιμοποιεί για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της, αλλά θα μπορεί ακόμα και να εξάγει με έσοδα που μπορούν να φτάσουν και τα 1,6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η τεχνολογία αποτελεί βασικό μας εργαλείο για την αντιμετώπιση και το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Οι ποικίλες εφαρμογές του πράσινου υδρογόνου σε μεταφορές, βιομηχανία αλλά και στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων και άλλων φορέων υδρογόνου όπως η αμμωνία, το καθιστούν σύμμαχό μας σε αυτή την προσπάθεια. Το υδρογόνο -ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στη Γη- αποτελεί το “καύσιμο του μέλλοντος” και η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει ήδη προς την κατεύθυνση με συγκεκριμένη στρατηγική και έργα.
Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, ανέφερε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. συμπληρώνοντας ότι έως το 2030 στόχος είναι τα 40 GW ανανεώσιμων ηλεκτρολυτών υδρογόνου. Ανέλυσε τις προκλήσεις αλλά και τα οφέλη στην αγορά υδρογόνου, καθώς επίσης και τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη.
Αναλύοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της Hydrogen Europe, εκπροσωπώντας 430 εταιρείες και περιφέρειες, επεσήμανε ότι μέσω του REPowerEU προβλέπεται η παραγωγή 10 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030 ενώ στα 3 δισεκατομμύρια αναμένεται να φθάσουν οι επενδύσεις υδρογόνου ετησίως.
«Μεγάλη μου επιθυμία είναι η Ελλάδα να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχήμα, καθώς η εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα θα καταστεί κεντρικός κόμβος υδρογόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε την ανάγκη για αντιμετώπιση του αρνητισμού προκειμένου να μη “χαθεί το παιχνίδι”».
«Χρειαζόμαστε όλα τα εργαλεία για την απανθρακοποίηση», τόνισε και ανέλυσε όλες τις τεχνολογίες, οι οποίες είναι συμβατές με τη χρήση του υδρογόνου τόσο στην παραγωγή όσο και στην αποθήκευση ενέργειας. Όπως είπε, ο πόλεμος επιτάχυνε τις εξελίξεις ενώ κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι περιφέρειες, οι οποίες πρέπει να είναι έτοιμες έτσι ώστε να φέρουν πιο κοντά τις επενδύσεις.
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης παράγοντες της αγοράς υδρογόνου, αλλά και των Περιφερειών της χώρας.
Σχετικά Άρθρα
- Social Hub: η καθοριστική σημασία του υδρογόνου στον τομέα ενέργειας
- Μετάδοση εκδήλωσης: η σημασία του υδρογόνου στον τομέα της ενέργειας
- Enel: καινοτόμες λύσεις ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου
- ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού με υδρογόνο
- Υδρογόνο: ελληνίδα στο τιμόνι ευρωπαϊκών επενδύσεων 2.2 δις ευρώ
- Τα ελληνικά έργα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου (βίντεο)