ecopress
Σε πανευρωπαϊκό πόλο έλξης χιλιάδων πολιτών, φορέων, οργανισμών και επιχειρηματιών εξελίχθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20-24 Νοεμβρίου και διοργανώθηκε... Τα ελληνικά έργα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου (βίντεο)

Σε πανευρωπαϊκό πόλο έλξης χιλιάδων πολιτών, φορέων, οργανισμών και επιχειρηματιών εξελίχθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20-24 Νοεμβρίου και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Hydrogen Europe και την Clean Hydrogen Partnership, με τη διεξαγωγή συνεδρίων, εκθέσεων και ευκαιριών δικτύωσης και με σημαντική την ελληνική παρουσία.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μάρος Σέφτσοβιτς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και για τις Διοργανικές Σχέσεις και Διερεύνηση Προοπτικών.

Περισσότεροι από 200 εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από διεθνείς εταίρους όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, κατέκλυσαν τον εκθεσιακό χώρο με καινοτόμα προϊόντα, έργα και project, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hydrogen Europe.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι ο δεύτερος διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2024 με προϋπολογισμό 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο του προϋπολογισμού του πιλοτικού διαγωνισμού και πληροί τη δέσμευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από την Πρόεδρο στην ομιλία της το 2022.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ακόμα μια συμφωνία με τη βραζιλιάνικη πολιτεία Πιαουί για την υποστήριξη της κατασκευής μιας εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου 10GW, στο πλαίσιο μιας επένδυσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου στη Βραζιλία.

“Καταφέραμε να συμμετέχουμε σε σημαντικό διάλογο, να μοιραστούμε γνώσεις και όραμα για το μέλλον και ακούσαμε ανακοινώσεις που θα έχουν επιπτώσεις σε όλο τον τομέα του υδρογόνου”, δήλωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου, Hydrogen Europe. Επίσης ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμμετοχή τους, τους Άν Στρομπαντ, αναπληρώτρια Κεφαλαιούχου του υπουργού Ενέργειας του Βελγίου, Τέργιε Άασλαντ υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Γκίλιαν Μάρτιν, μέλος του Κοινοβουλίου της Σκωτίας, Τάρικ Χαμάν, πρόεδρο – διευθύνοντα σύμβουλο του Μαροκινού Οργανισμού για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ραφαέλ Τάζρα Φοντέλες, κυβερνήτη της πολιτείας Πιαουί στη Βραζιλία, Ζεΐντ Αλ Γκαρίμπ, διευθυντή του Εθνικού Προγράμματος για την Κυκλική Οικονομία στο υπουργείο Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Μπονγκίνκοσι Νζιμάντε, υπουργό Υψηλής Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε στην παρουσία πολλών εκθετών από την Ελλάδα «που φέρνουν ελληνική τεχνολογία στο υδρογόνο» και αναφέρθηκε στις ελληνικές περιφέρειες. Πρώτα απ’ όλα «στην Κρήτη που πραγματικά δείχνει τα μεγάλα project που περιμένουμε για υδρογόνο και με υδρογόνο για την Κρήτη».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στη δήλωση του επεσήμανε: «Στην καρδιά της Ευρώπης ο ενεργειακός τομέας χτυπά με καύσιμο το πράσινο υδρογόνο. Οι εξελίξεις γύρω απ’ αυτή την τεχνολογία αιχμής της παγκόσμιας οικονομίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκουν την πατρίδα μας με σημαντικές συμμετοχές σ’ αυτή την μεγάλη γιορτή του υδρογόνου, στην οποία και η Δυτική Μακεδονία συμμετέχει με ένα εξαιρετικό περίπτερο εδώ του Cluster Βιοενέργειας δίνοντας δυναμικό «παρών» που σηματοδοτεί και τις εξελίξεις που πρόκειται να λάβουν χώρα στην πατρίδα μας αλλά και στην περιφέρεια μας.»

Ο Ιωάννης Μωραϊτης, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Μάνατζερ Υδρογόνου και Βιομεθανίου δήλωσε ότι «η ΔΕΠΑ ως σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία υποστηρίζει την ανάπτυξη του υδρογόνου για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα.»

Η  διευθύνουσα σύμβουλος της PROEUROPEAN Έλενα Μαργαρίτη αναφέρθηκε στο project της Κρήτης: «Παρουσιάσαμε το έργο H2CRETE Valley Project, 100 MW παραγωγής πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Το έργο μας είναι μία από τις 84 αναγνωρισμένες επίσημα κοιλάδες υδρογόνου και φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στην Κρήτη νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερης εξειδίκευσης, γιατί ο τομέας του υδρογόνου είναι κάτι εντελώς καινούργιο, αλλά επίσης φιλοδοξούμε να κάνουμε την Κρήτη το πρώτο πράσινο ενεργειακά ανεξάρτητο το νησί. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε ήδη αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από διάφορα επαγγέλματα στην Κρήτη και οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν όλοι στο έργο αυτό του υδρογόνου γιατί πιστεύουν ότι μόνο με το υδρογόνο θα έχουμε πλέον μία πράσινη γη καλύτερη να δώσουμε σε εμάς και στα παιδιά μας.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ελληνικές  συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου στο βίντεο:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας