Το αποτύπωμα της αχόρταγης ενεργοβόρας ζωή μας στα βουνά και την πόλη
Αθήνα η πόλη μουΑστικό περιβάλλονΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 30 Οκτωβρίου 2022 Αργύρης
Από τον Βασίλη Σγούτα*
Η εικόνα μιας Αθήνας ζωσμένης από βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες έχει προς το παρόν αποσοβηθεί γιατί οι απαραίτητες για ηλεκτροπαραγωγή ανεμογεννήτριες στεφανώνουν βουνά σε άλλες περιοχές της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των οικοσυστημάτων τους. Οι ηλεκτρικές σόμπες, που κατακλύζουν τους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων εστίασης της πόλης, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: αποτυπώνουν την αχόρταγη ενεργοβόρα ζωή μας. Η εκλογίκευση των ενεργοβόρων συνηθειών μας είναι απαραίτητη, για να δώσουμε εμείς οι ίδιοι το στίγμα ότι νοιαζόμαστε για το περιβάλλον.
Σόμπες σε δήθεν υπαίθριο καφέ. Στην Ρεν της Γαλλίας ήδη απαγορεύονται
Ενεργειακή αναβάθμιση
Είναι πολύ σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, με ουσιαστικές αλλαγές στους κανονισμούς δόμησης, αλλά και με κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της Αττικής. Η αχόρταγη ενεργοβόρα ζωή μας θα εξαρτάται, όμως, πάντα από ενέργεια που θα μας έρχεται από αλλού. Αυτό δεν αλλάζει. Ούτε με αιολική ενέργεια, γιατί τα Αττικά βουνά γύρω από το λεκανοπέδιο ακόμα έχουν νομοθετικό δίκτυ προστασίας, με τις ανεμογεννήτριες να αυξάνονται και να πληθύνονται από την άλλη μεριά της Πάρνηθας, στα γειτονικά Βοιωτικά Δερβενοχώρια.
Καφενείο «Το Νέον» – άραγε μας περιμένει επιστροφή στις ξυλόσομπες;
Οπότε η εικόνα μιας Αθήνας ζωσμένης από βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες είναι, προς το παρόν, εξωπραγματική. Με δεδομένο, όμως, ότι ανεμογεννήτριες χρειαζόμαστε, θα τις φορτώνονται τα βουνά άλλων περιοχών της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των οικοσυστημάτων τους. Και οι δικές μας βουνοκορφές στην Αττική, μόνο κεραίες θα έχουν. Τις οποίες, οι περισσότεροι, ούτε τις παρατηρούμε πια. Με τον καιρό όλα τα συνηθίζεις.
Ο Υμηττός με κεραίες. Τις συνηθίσαμε και ούτε που τις παρατηρούμε πια
Κάποια, όμως, ίσως πρέπει να μάθεις να τα ξεσυνηθίζεις. Στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων εστίασης θεωρούμε δεδομένη την ενεργοβόρα πολυτέλεια της ψύξης το καλοκαίρι και της θέρμανσης των χειμώνα. Απ’ ότι φαίνεται, όχι για πάντα. Η αρχή έγινε με τις σόμπες. Με πρωτοπόρο τη Γαλλία, έχει αρχίσει μια κίνηση απαγόρευσης τους λόγω της εντυπωσιακά μεγάλης έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η οποία είναι σε πλήρη ανακολουθία με τις πολιτικές για την μείωση των εκπομπών. Στην γαλλική πόλη Ρεν έχουν ήδη απαγορευτεί οι υπαίθριες σόμπες. Εικόνα από το μέλλον; Πολύ πιθανά. Και τότε οι θαμώνες τον χειμώνα αναγκαστικά θα βρίσκονται εντός, και όχι εκτός όπως σήμερα πολλοί προτιμούνε.
Ανεμογεννήτριες σε βουνοκορφή – η νέα πραγματικότητα παραγωγής ενέργειας…
*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.
-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο: «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ
-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.
-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: τα Άγραφα στο πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά»
- Το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα εξαρτάται από την ατομική σπατάλη πόρων
- Ο διαρκής γιγαντισμός της πόλης υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα ζωής
- Eστίαση: υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
- Οι καταστροφικές αποφάσεις για την πόλη είναι μέρος της ιστορίας της
- «Αθήνα, η πόλη μου» από τον Βασίλη Σγούτα στο ecopress