ecopress
Σε ποιες περιοχές αρχίζουν νέες αναρτήσεις από τις 30 Οκτωβρίου 2017 – Ανακοινώσεις Γ. Σταθάκη για το νομοσχέδιο κατάργησης της ΕΚΧΑ ΑΕ και Σ.... Οι δασικοί χάρτες … «φρενάρουν» το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Σε ποιες περιοχές αρχίζουν νέες αναρτήσεις από τις 30 Οκτωβρίου 2017 – Ανακοινώσεις Γ. Σταθάκη για το νομοσχέδιο κατάργησης της ΕΚΧΑ ΑΕ και Σ. Φάμελλου για τις νέες προθεσμίες κύρωσης των δασικών χαρτών.

Η μέχρι τώρα πορεία και οι παρατάσεις, που μεσολάβησαν στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών αλλάζουν τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ  για την κατάργηση της ΕΚΧΑ ΑΕ και τον μετασχηματισμό της σε Οργανισμός Ελληνικού Κτηματολογίου (ΟΕΚ), ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με διεθνή ονομασία «HELLENIC CADASTRE».

Η ΕΚΧΑ ΑΕ, με τη σημερινή δομή της έχει κομβικό ρόλο στην εποπτεία και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, που έχουν αναρτηθεί  αλλά και στην προκήρυξη νέων δασικών χαρτών. Ωστόσο η εταιρία με τη σημερινή μορφή της, σε μία κρίση καμπή της πορείας των δασικών χαρτών και με νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να τεθεί σε διαδικασία ριζικής αναμόρφωσης,  όχι μόνον σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό μέσω συγχωνεύσεων των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων.  Αυτή η μεταβολή για να περιοριστούν οι αναταράξεις, αν και είναι αναπόδραστη μνημονιακή μεταβολή και εν πολλοίς συμφωνημένη μεταξύ του ΥΠΕΝ  με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες μετατίθεται για λίγο αργότερα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου Capital Vision στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι  το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, πρόκειται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα και πρόσθεσε ότι στόχος για το 2020 είναι η χώρα να διαθέτει χωροταξικό σχέδιο, κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες, που θα διασφαλίζουν ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις.

Με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ  για το Κτηματολόγιο καταργείται η EKXA AE και  γίνεται Οργανισμός Ελληνικού Κτηματολογίου (ΟΕΚ), ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με διεθνή ονομασία «HELLENIC CADASTRE». Το νομοσχέδιο, όπως έχει γράψει το  ecopress.gr,  που αποτελεί παράλληλα μνημονιακή  υποχρέωση προβλέπει ότι σε  τρεις μήνες από την ψήφιση του καταργούνται όλα τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, καθώς και τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου, με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο, «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Με το νέο νομοσχέδιο όπως έχει γράψει το ecopress.gr  ιδρύεται νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, που σήμερα υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το Κτηματολόγιο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο και έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας. Παράλληλα αλλάζει ο χάρτης του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα, καθώς ιδρύονται 16 Κτηματολογικά Γραφεία, με συνολικά 184 υποκαταστήματα, τα οποία θα καλύπτουν και τις αρμοδιότητες όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, που καταργούνται.

 

 

Φάμελλος:  μέχρι τις 20 Νοεμβρίου μερική κύρωση των δασικών χαρτών

«Θα προσπαθήσουμε μέχρι, περίπου τις 20 Νοεμβρίου, να έχουμε την μερική κύρωση των δασικών χαρτών» ανέφερε παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε στην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.  Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε, ότι «έχουμε ένα περιθώριο μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, να γίνουν όλες οι αλλαγές των πρόδηλων σφαλμάτων, καθώς και των πράξεων της διοίκησης να περάσουν όλους τους χάρτες». Όπως πρόσθεσε, «αφού περάσουν όλα αυτά από τις διοικήσεις και από τις διευθύνσεις δασών, θα προσπαθήσουμε μέχρι, περίπου τις 20 Νοεμβρίου, να έχουμε την μερική κύρωση» και εξήγησε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χάρτες, περίπου στο 96%, θα κυρωθούν και θα αποτελέσουν πια θεσμικό έγγραφο του κράτους, γιατί το υπόλοιπο 4% με 5% θα είναι οι αντιρρήσεις και οι αιτήσεις εκχώρησης, καθώς και οι αλλαγές χρήσης, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν μέσα σε ένα εξάμηνο». «Εμείς βέβαια» συνέχισε, «με το που θα τελειώσει η διαδικασία των τροποποιήσεων, στις 25 με 26 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουμε μία δεύτερη ανάρτηση στην υπόλοιπη Ελλάδα» και όπως πρόσθεσε «θα αναρτηθεί περίπου το 17% της χώρας, ενώ την άλλη βδομάδα θα ανακοινώσουμε και τις νέες περιοχές που θα αναρτηθούν οι χάρτες».

 

Ο νέος κύκλος αναρτήσεων- οι περιοχές

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίνεται η εκτέλεση των εργασιών ανάρτησης έως την κύρωση των δασικών χαρτών, για τις περιοχές, όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα, από τις οικείες Διευθύνσεις Δασών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών των παραπάνω περιοχών, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση  θα πραγματοποιηθεί κατόπιν σχετικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, που θα καταρτισθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος.

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε  ότι οι νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών αντιστοιχούν στο 17% της χώρας, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και θα συνεχιστούν κλιμακωτά μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο νέος κύκλος αναρτήσεων δασικών χαρτών ξεκινά από την Πέλλα (το σύνολο του νομού), την Καβάλα, το Κιλκίς (εκτός Πολύκαστρου και Πευκοδάσους), την Ημαθία και τις Σέρρες.

Για τις περιοχές που οι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017, η δυνατότητα χρησιμοποίησης των εργαλείων των αντιρρήσεων, πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεων εξαγοράς/χρήσης, ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου 2017. Για όλες τις περιοχές των 22 διευθύνσεων Δασών, η διάρκεια υποβολής των παραπάνω εργαλείων θα είναι 105 ημέρες.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας