ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Αυξημένα μέτρα και ιδιαίτερη μέριμνα ενόψει των έκτακτων αναγκών λόγω του κορωνοϊου επιχειρούνται και λαμβάνονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον... Οι δήμοι στη μάχη της καθαριότητας και προάσπισης της δημόσιας υγείας

Της Ντίνας Καράτζιου/

Αυξημένα μέτρα και ιδιαίτερη μέριμνα ενόψει των έκτακτων αναγκών λόγω του κορωνοϊου επιχειρούνται και λαμβάνονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα και στις συνεχείς και καθημερινές απολυμάνσεις των δημόσιων ανοιχτών χώρων αλλά και των δημόσιων κτιρίων.

Οι δήμοι της χώρας, εκμεταλλεύονται επίσης την έκτακτη οικονομική βοήθεια που δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσουν εκτός των άλλων, άμεσα, και σε προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας. Ταυτόχρονα με ανακοινώσεις τους,  ενημερώνουν τους δημότες,. πως στις κρίσιμες αυτές συνθήκες να προχωρούν σε λελογισμένη διαχείριση των απορριμμάτων τους, φροντίζοντας για τον ορθότερο διαχωρισμό τους, διευκολύνοντας έτσι το δύσκολο και σημαντικό έργο των εργαζομένων στους τομείς καθαριότητας οι οποίοι αποτελούν επίσης μία σημαντική ασπίδα στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Διαλογή στην πηγή

«Ζητήσαμε από τους κατοίκους να μην εξάγουν ογκώδη αντικείμενα να μην κάνουν ανακαινίσεις, να μη βγάζουν μπάζα ή κλαδέματα και γενικότερα  να μην προβαίνουν σε ενέργειες που επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την αλυσίδα εξάπλωσης του ιού», λέει στο ecopress,  ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του Δήμου Βριλησσίων, κ. Αλέξης Μαυραγάνης. Και προσθέτει : «Επίσης τονίσαμε, ότι είναι μία ευκαιρία αφού θα είμαστε σπίτι, να προβούμε σε ενέργειες σωστότερης απόρριψης. Έχουμε διαπιστώσει και από σχετική μελέτη, ότι τα παραγωγικά κοινά που σήμερα  ένα μεγάλο ποσοστό μένει σπίτι ή δουλεύει εξ αποστάσεως ήταν αυτά που ακολουθούσαν λιγότερο και τα προγράμματα της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης».

Ο κ. Μαυραγάνης, αναφέρει ακόμη, ότι ο Δήμος Βριλησσίων προχωράει στην ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας. «Είμαστε στην κατεύθυνση να προσλάβουμε έκτακτο προσωπικό με δυνατότητα παράτασης αν χρειαστεί από τις συνθήκες. Το κρίσιμο αυτό διάστημα-πρέπει να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας και τους εργαζόμενους σ΄αυτές, καθώς  δίνουν έναν πολύ δύσκολο και σημαντικό αγώνα να κρατηθεί η βιωσιμότητα της πόλης μας και η δημόσια υγεία στο επίπεδο που πρέπει». Αναφέρει επίσης, προς αυτόν τον σκοπό, ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις δημοσίων χώρων και κτιρίων.

Απολυμάνσεις

Στο δήμο Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης, «η ενδυνάμωση των υπηρεσιών καθαριότητας είναι από τις ενέργειες που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των δράσεων που έχουν ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, από το Δήμο, ανέφεραν στο ecopress, ότι «καθημερινά γίνονται απολυμάνσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας  σε όλους του δημόσιους χώρους, πλατείες, πάρκα,   εισόδους φαρμακείων και supermarket. Τις επόμενες ημέρες το οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, θα έχουν ενισχυθεί με έκτακτο προσωπικό,  ενώ καθημερινά, δίνονται σαφείς οδηγίες προς του πολίτες για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, ενόψει της πανδημίας».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας