ecopress
Του Αντώνη Κατσιγιάννη* Κατά την περίοδο της διαβούλευσης, του ΣΝ του ΥΠΕΝ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», αλλά και αμέσως μετά... Η εκτός σχεδίου δόμηση και η αλήθεια των αριθμών

Του Αντώνη Κατσιγιάννη*

Κατά την περίοδο της διαβούλευσης, του ΣΝ του ΥΠΕΝ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», αλλά και αμέσως μετά τον τερματισμό αυτής,  δεν υπήρξε επιστημονικά τεκμηριωμένη αντίκρουση στα επιχειρήματα του τεχνικού κόσμου, από την πλευρά του ΥΠΕΝ, και πως θα μπορούσε άλλωστε.

Ωστόσο, μέσω δημοσιευμάτων, επιστρατεύτηκε, το επιχείρημα, ότι αυτό που ονομάζεται εκτός σχεδίου δόμηση είναι ένα περιορισμένο φαινόμενο, (κανείς βέβαια δεν μπορεί να αντιληφθεί προς τι η μεταρρύθμιση σε ένα αμελητέο φαινόμενο) και έτσι δεν θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις και συγκεκριμένα:

  1. Στην Καθημερινή της Κυριακής της 6ηςΣεπτεμβρίου 2020, στη σελίδα 29, (με τίτλο Επικαιρότητα), ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος, αναγράφει στο άρθρο του, ότι ο υφυπουργός Χωροταξίας Δημήτρης Οικονόμου, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, πληροφορήθηκε ότι από τον Νοέμβριου του 2018, έως τον Σεπτέμβρη του 2020 εκδόθηκαν 4181 οικοδομικές άδειες στην εκτός σχεδίου περιοχή, δηλαδή το 21% του συνόλου των οικοδομικών αδειών, που κατά την προσωπική εκτίμηση του δημοσιογράφου, είναι μικρός ως αριθμός.
  2. Ακολούθως, την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλαδή στην Καθημερινή της Κυριακής της 13ηςΣεπτεμβρίου 2020, στη σελίδα 18, (με τίτλο Επικαιρότητα), πάλι ο ίδιος δημοσιογράφος, ο κύριος Γιώργος Λιάλιος, φιλοξενεί τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας, κύριο Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος ανάμεσα στα λεγόμενα του, αναφέρει ότι «…., εκτιμώ ότι δεν θα επηρεαστεί τελικά το 5% των οικοδομικών αδειών».
  3. Κορωνίδα της προσπάθειας του υφυπουργού Περιβάλλοντος, αρμοδίου για θέματα χωροταξίας κυρίου Δημήτρη Οικονόμου, να πείσει ότι η εκτός σχεδίου είναι αμελητέα ποσότητα, αποτελεί η συνέντευξή του, την αμέσως επόμενη Κυριακή της 20ηςΣεπτεμβρίου 2020, στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής και στη δημοσιογράφο, Μαριάννα Τζάννε. Στην παράγραφο με τίτλο «Ο αντίκτυπος της εκτός σχεδίου στην κοινωνία» στη σελίδα 6 του business stories, δηλώνει « Ο τελευταίος μύθος που διακινείται είναι ότι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης είναι αντιαναπτυξιακός. Όπως φαίνεται όμως από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΝ και άντλησε από το σύστημα e-ΑΔΕΙΕΣ του ΤΕΕ και από το Κτηματολόγιο, η πραγματική πτωτική επίδραση που θα έχουν οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου στην οικοδομική δραστηριότητα, δεν υπερβαίνει το 2% της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας. Από μόνο του, αυτό το μέγεθος καταρρίπτει κάθε τέτοιον ισχυρισμό» καταλήγει ο κύριος Οικονόμου.

Μήπως ήρθε η ώρα να επικεντρωθεί η προσοχή σε αυτό το επιχείρημα του κυρίου Υφυπουργού;

Στην προαναφερόμενη υπ.αριθμ.(2) συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής της 13ης Σεπτεμβρίου, στην παράγραφο με τίτλο « Η μετάβαση», δηλώνει  ότι « Δεν είναι εύκολο άλλωστε να εκδοθεί μία άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, θέλει αρκετά δικαιολογητικά λ.χ. πιστοποιητικό από το δασαρχείο»

Γεννάται λοιπόν το θεμελιώδες ερώτημα.

Αφού ο υφυπουργός γνωρίζει ότι το πιστοποιητικό από το δασαρχείο είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, γιατί  μας πληροφορεί για το πόσες οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν στο διάστημα 11/2018 έως και σήμερα, ενώ θα έπρεπε να μας πληροφορεί για το πόσες αιτήσεις για πράξη χαρακτηρισμού εκκρεμμούν σε όλες τις Διευθύνσεις Δασών και σε όλα τα Δασαρχεία της  χώρας, αφού χωρίς αυτές  δεν εκδίδεται οικοδομική άδεια!!!

Κοντολογίς, η επίκληση από τον υφυπουργό του αριθμού των οικοδομικών αδειών στην εκτός σχεδίου, δεν είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης για την οικοδομική δραστηριότητα.

Πρέπει άμεσα να γίνουν γνωστά, αφενός πόσες πράξεις χαρακτηρισμού εκκρεμούν ακόμη σε όλες τις Δ/νσεις Δασών και τα Δασαρχεία της χώρας και αφετέρου από όσες σήμερα έχουν εκδοθεί, πόσες χρησιμοποιήθηκαν για έκδοση οικοδομικών αδειών και πόσες ακόμη  δύναται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Και το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην αρχή του έτους  στο ethnos.gr , εκτιμώνται σε 170.000, οι αντιρρήσεις, επί των αναρτημένων  δασικών χαρτών, που δεν καλύπτουν καν όλη την επικράτεια.

Αυτός  ο τερατώδης σε μέγεθος αριθμός των 170.000 αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, δηλώνει τη βούληση των ιδιοκτητών, σε ακίνητα της εκτός σχεδίου περιοχής, να διεκδικήσουν την κυριότητα των ακινήτων τους και να τα αξιοποιήσουν στη συνέχεια οικοδομικά. Ο αριθμός των 170.000 αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών (όσο κι αν μειωθεί αυτός ο αριθμός με τα προβλεπόμενα στο ν.4685/2020) σε συνδυασμό με τον άγνωστο αριθμό των εκκρεμών πράξεων χαρακτηρισμού στις Δ/σεις  Δασών και στα Δασαρχεία της χώρας, αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος της εκτός σχεδίου δραστηριότητας στη χώρα και όχι οι 4181 οικοδομικές άδειες  από τον 11/2018 έως σήμερα που λόγω κορονοϊού έχουν παραλύσει τα πάντα.

Υποχρέωση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, να γνωστοποιήσει τον αριθμό των εκκρεμών πράξεων χαρακτηρισμού, πριν εισαχθεί το ΣΝ σε επιτροπές κ.ο.κ.

 Ήδη και μόνο αριθμός των 170000 αντιρρήσεων (01/ 2020) επί των δασικών χαρτών, καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό περί….αμελητέας εκτός σχεδίου δραστηριότητας.

*Αντώνης Κατσιγιάννης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ
antokats1@yahoo.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας