ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέα ανακοίνωση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, για να  δοθεί παράταση στην κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση, τονίζοντας ότι «η κατάργηση της δυνατότητας...  «Αόρατα» εμπόδια για παράταση δόμησης σε εκτός σχεδίου «μικρά οικόπεδα»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέα ανακοίνωση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, για να  δοθεί παράταση στην κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση, τονίζοντας ότι «η κατάργηση της δυνατότητας αυτής θα υποβαθμίσει την ιδιωτική περιουσία» αναφέρεται σε πυκνές διεργασίες στην κυβέρνηση, στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο ΤΕΕ για την επίλυση του θέματος. Παράλληλα  προκύπτει ότι υπάρχουν «αόρατες» δυνάμεις, που εμποδίζουν τη νομοθετική ρύθμιση της παράτασης.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022 καταργείται οριστικά η δυνατότητας της κατά παρέκκλισης  δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας και ζητά σε συνδυασμό με την προώθηση και ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, να νομοθετηθεί άμεσα παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 αυτής της δυνατότητας.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρεται σε σειρά συναντήσεων του Αντώνη Γιαννικούρη προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, δίνοντας το μήνυμα ότι το θέμα έχει τεθεί  προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.

Τα «αόρατα» εμπόδια

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση, πηγές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων αναφέρουν στο ecopress ότι: «υπάρχουν εντός και εκτός κυβέρνησης πολλές δυνάμεις, οι οποίες τάσσονται κατά της παράτασης και εισηγούνται να μην τροποποιηθεί αλλά να ισχύσει ως έχει η νομοθετική ρύθμιση του 2020», ώστε να καταργηθεί οριστικά η εκτός σχεδίου δόμησης για τα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα». Οι νεότερες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εισηγητές της «μη παράτασης» κινούνται κυρίως από άποψη «πολιτικής συνέπειας». Φέρονται να υποστηρίζουν προς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ότι «η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ θα έχουν πολιτικά οφέλη από την ευρύτερη κοινή γνώμη εάν επιδείξουν συνέπεια στο νομοθετικό έργο και τις εξαγγελίες για κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, παρά τις αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος που προκαλούνται από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες». Ταυτοχρόνως οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν αλλά και δεν θεωρούν πιθανό στους υποστηρικτές της «μη παράτασης» να έχουν εμφιλοχωρήσει σκοπιμότητες συμφερόντων,  που προσβλέπουν στην εξαγορά σε χαμηλές τιμές και την εκμετάλλευση μετά από συνενώσεις των μικρών περιουσιών, αφού απαξιωθούν από την οριστική κατάργηση της δυνατότητας δόμησης τους.

Κλιμάκωση αντιδράσεων

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου είπε στο ecopress ότι με βάση τις επίσημες διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από το ΥΠΕΝ και τα όσα ο ίδιος γνωρίζει για το θέμα αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση της παράτασης, προσθέτοντας ότι το θέμα απασχολεί έντονα τους ιδιοκτήτες, του μηχανικούς και τους νομικούς σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο ίδιος προέβλεψε ότι εάν σε εύλογο χρόνο δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την παράταση, οι παρεμβάσεις των τεχνικών νομικών και άλλων φορέων και οι αντιδράσεις θιγόμενων ιδιοκτητών θα κλιμακωθούν, ιδίως στα νησιά της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης αλλά και σε περιοχές ολόκληρης της επικράτειας.

Οι συναντήσεις και πρωτοβουλίες του ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Τονίζοντας ότι: «η μεθοδικότητα, η συστηματική παρακολούθηση ενός ζητήματος, η ανάπτυξη επιχειρημάτων και ο σωστός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και την επίλυσή του, αποτελεί για το ΤΕΕ Δωδεκανήσου τη βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή πάνω στην οποία πορεύεται» στην ανακοίνωση του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ αναφέρεται ότι:

 

Από το ΤΕΕ κατατέθηκε υπόμνημα με ιδιαίτερη αναφορά στα πολεοδομικά θέματα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το ζήτημα με την «κατά παρέκκλιση δόμηση γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές» απασχολεί συστηματικά το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ήδη από το 2020. Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει μια σειρά ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων αναφορικά με το θέμα που αφορά την κατά παρέκκλιση δόμηση γηπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων, στις εκτός σχεδίου περιοχές. Υπενθυμίζεται η σύσκεψη που προκάλεσε η διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, τον Νοέμβριο του 2020 πριν τη ψήφιση του ν/σ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», όπου η Διοικούσα Επιτροπή προειδοποίησε τους βουλευτές του νομού για αυτή την εξέλιξη και επεσήμανε, ότι στο τέλος του 2022 θα βρισκόμασταν στη σημερινή κατάσταση, όπως και έγινε».

Ακολούθως αναφέρεται ότι μέχρι τώρα το ΤΕΕ Δωδεκανήσου έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, προκειμένου να επιτύχει την παράταση της προθεσμίας για την εκτός σχεδίου δόμηση, που λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από το ΥΠΕΝ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου αναμένει εντός του Οκτωβρίου να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση της παράτασης

-Την 1η Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά.

– Την 5η Ιουνίου 2022, κατατέθηκε υπόμνημα με ιδιαίτερη αναφορά στα πολεοδομικά θέματα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό της συνάντησης του προέδρου του περιφερειακού τμήματος Α. Γιαννικούρη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό

-Την 19η Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό.

-Σε συνέχεια των συναντήσεων, απεστάλη επιστολή (αρ. πρωτ.: 304/28-09-2022), προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά.

Η επιστολή προς ΥΠΕΝ

Στις  28 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αντώνης Γιαννικουρής, απέστειλε στον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά επιστολή στην οποία αναφέρει: «Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, αφού λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/2020 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κείμενων στην εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης.

Λαμβάνοντας υπόψη:

1. Την μη ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

2. Τη  μη ολοκλήρωση της τελικής ανάρτησης των Δασικών Χαρτών.

3. Το μεγάλο χρονικό διάστημα μη λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου εξαιτίας της ύπαρξης κτιριακών βλαβών, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου όγκου εκκρεμών πράξεων προς μεταγραφή.

4. Τις έκτακτες συνθήκες των τελευταίων ετών, όπως των συνεπειών της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν κατάφερε μέχρι τώρα να εκδώσει οικοδομική άδεια, ή αδυνατεί να υλοποιήσει τα έργα για τα οποία έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες των παραπάνω περιπτώσεων στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ζητάμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο:

Νέας παράτασης για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης που προβλέπεται στο άρθρο 40 του Ν.4759/2020 έως τις 31.12.2024, σε αντιπαραβολή με το άρθρο 60 του Ν. 4964/2022 σύμφωνα με τον οποίο η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των τυχόν αναθεωρήσεων αυτών που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 50 του ν. 4495/2017, καθώς και όσων εκδόθηκαν σύμφωνα με τον ν. 4030/2011 (Α’ 249) μετά την 31.12.2017 ή τον ν. 4495/2017 έως τις 30.12.2020, παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.12.2024».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας