ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Στο πολεοδομικό χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων  ό πρωθυπουργός Κυριάκος Μηστοτάκης κατά την ομιλία του το βράδυ του... Η εκτός σχεδίου δόμηση στην ομιλία του πρωθυπουργού

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Στο πολεοδομικό χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων  ό πρωθυπουργός Κυριάκος Μηστοτάκης κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου 2020 στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ Μητσοτάκης  μιλώντας για το πολεοδομικό χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ είπε ότι πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο, που οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον».  Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση   μιλώντας  συγκεκριμένα για «περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης».

Η αναφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση, με τον τρόπο που έγινε, χωρίς όπως συνηθίζεται στις μακροσκελείς και εφ΄όλης της ύλης πρωθυπουργικές ομιλίες της Θεσσαλονίκης να αναλύονται σε λεπτομέρειες δίνει το το μήνυμα ότι οι σχετικές νομοθετικές αλλαγές έχουν «κλειδώσει» σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Ταυτοχρόνως εκτιμάται ότι από το γεγονός ότι από τον πρωθυπουργό δεν έγινε αναφορά σε κατάργηση ούτε μείωση της εκτός σχεδίου δόμησης αφήνει ανοιχτές τις εξελίξεις για επανεξέταση και άμβλυνση των αρχικών ρυθμίσεων, που έθεσε το ΥΠΕΝ στη διαβούλευση.

«Ταύροι εν υαλοπωλείο»

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ, καθώς έχουν εκδηλωθεί πολλές αντιδράσεις για τις σχετικές με την εκτός σχεδίου δόμηση ρυθμίσεις του νομοσχεδίου συνεχίζει το διάλογο με τους φορείς, αναζητώντας όπως έχει δηλώσει ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης τις βέλτιστες λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι:  «Δεν έχουμε σκοπό να μπούμε ως ταύροι εν υαλοπωλείο και να ακυρώσουμε την αξία της περιουσίας των ανθρώπων. Αντίθετα:  είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις που θα βελτιώνουν το νομοσχέδιο και θα το κάνουν πιο δίκαιο». Ταυτοχρόνως ο Κωστής Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι:

-«Αλλά από την άλλη πλευρά όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια εξαίρεση στην Ευρώπη και δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον, όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και αναπτυξιακά, εάν υιοθετήσουμε δράσεις οι οποίες δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου». 

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Το ακριβές απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην τροποποίηση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις έχει ως εξής:

-«Ένα πολύ σημαντικό νέο χωροταξικό νομοσχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται χρήσεις γης, περιορίζεται η εκτός σχεδίου και άναρχη δόμηση, απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κάνω μια παρένθεση εδώ. Κύριε Τζήκα, αναφερθήκατε στην πολύ σημαντική προοπτική της ανάπλασης του χώρου που βρισκόμαστε σήμερα, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυτή η ανάπλαση είναι εφικτή γιατί αξιοποιήσαμε ένα καινούργιο εργαλείο, ένα ειδικό χωρικό σχέδιο το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και επιτρέπει πια στην έκθεση, στην Ηelexpo, να προκηρύξει νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να μπορέσει να δρομολογηθεί αυτή η ανάπλαση η οποία πραγματικά, το πιστεύω ακράδαντα, θα είναι εμβληματική. Εμβληματική για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα μια σημαντική παρέμβαση και φαντάζομαι ότι την σημασία της θα την αναγνωρίσουν ιδιαίτερα και οι αυτοδιοικητικοί, οι κύριοι πρόεδροι. Είναι ένα νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα έρθει να αλλάξει τον ν.4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία, προσθέτοντας διαφάνεια, κάτι που θα δώσει ώθηση και σε μεγάλα έργα υποδομών αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια».

12 οικονομικά μέτρα

Κατά την ομιλία του ο κ Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης 12 φορολογικά, ασφαλιστικά και χρηματοδοτικά μέτρα δείτε εδώ στο ecopress

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας